Jag har gjort vildjäst nyponsherry under ett antal år, på lite olika nypon:
1/ nypon från vresros, rosa rugosa (stora, röda, runda)
2/ nypon från nyponros, rosa dumalis (röda, spolformade)
3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)
4/ en blandning av nypon från nyponros och pimpinellros
Receptet har varit detsamma:
+ plocka mogna nypon, rensa av blomrester och skaft.
+ frys nyponen några dagar
+ koka en sockerlag på 4,2 liter vatten och 2,1 kg strösocker, låt svalna
+ lägg de frusna nyponen i en stengodskruka som rymmer 10 liter
+ häll på sockerlagen
+ lägg en tallrik som lock
+ rör dagligen tills det börjar lukta alkohol i krukan
+ rör varannan dag i ett par veckor
+ rör en gång i veckan 4 veckor till
+ låt stå tills nyponen sjunkit
+ sila av till en damejanne och klarna
+ tappa om till ny damejanne
+ låt stå minst ett år
+ tappa på flaska
+ lagra minst 3 år
Bäst är 2, näst bäst är 4, sedan 1, och sist 3; den har fin färg, men minst komplex smak.
Vildjäst nyponsherry, några varianter.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.
Igår provsmakade vi den första flaskan av "3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)", från 2015.
Den har utvecklats fint, men kommer att vinna på längre lagring. Smaken är komplex och har en "rivig" känsla i svalget, något som jag haft på de andra recepten också innan de mognat klart. Färgen är mycket mörkt röd.
Den har utvecklats fint, men kommer att vinna på längre lagring. Smaken är komplex och har en "rivig" känsla i svalget, något som jag haft på de andra recepten också innan de mognat klart. Färgen är mycket mörkt röd.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.
Ny provsmakning av 3:an (pimpinellrosen). Den har blivit riktigt god.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 5
- Blev medlem: sön jun 13, 2021 19:48
Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.
Hur många liter nypon använder du?
Krossar du dem?
Krossar du dem?
Aktiva satser:
Fläderchampagne
Maskrosvis
Syrénvin
Coconut stout
Kombucha på Sencha té
Fläderchampagne
Maskrosvis
Syrénvin
Coconut stout
Kombucha på Sencha té
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.
3,5 liter rensade nypon.
Nej, de är inte krossade.
Nej, de är inte krossade.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster