Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Inlägg av ranald »

Jag har gjort vildjäst nyponsherry under ett antal år, på lite olika nypon:
1/ nypon från vresros, rosa rugosa (stora, röda, runda)
2/ nypon från nyponros, rosa dumalis (röda, spolformade)
3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)
4/ en blandning av nypon från nyponros och pimpinellros

Receptet har varit detsamma:
+ plocka mogna nypon, rensa av blomrester och skaft.
+ frys nyponen några dagar
+ koka en sockerlag på 4,2 liter vatten och 2,1 kg strösocker, låt svalna
+ lägg de frusna nyponen i en stengodskruka som rymmer 10 liter
+ häll på sockerlagen
+ lägg en tallrik som lock
+ rör dagligen tills det börjar lukta alkohol i krukan
+ rör varannan dag i ett par veckor
+ rör en gång i veckan 4 veckor till
+ låt stå tills nyponen sjunkit
+ sila av till en damejanne och klarna
+ tappa om till ny damejanne
+ låt stå minst ett år
+ tappa på flaska
+ lagra minst 3 år

Bäst är 2, näst bäst är 4, sedan 1, och sist 3; den har fin färg, men minst komplex smak.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Inlägg av ranald »

Igår provsmakade vi den första flaskan av "3/ nypon från pimpinellros, rosa spinosissima (halvstora runda, svarta eller mörkt lila)", från 2015.

Den har utvecklats fint, men kommer att vinna på längre lagring. Smaken är komplex och har en "rivig" känsla i svalget, något som jag haft på de andra recepten också innan de mognat klart. Färgen är mycket mörkt röd.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Inlägg av ranald »

Ny provsmakning av 3:an (pimpinellrosen). Den har blivit riktigt god.
Annaspanna89
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: sön jun 13, 2021 19:48

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Inlägg av Annaspanna89 »

Hur många liter nypon använder du?
Krossar du dem?
Aktiva satser:
Fläderchampagne
Maskrosvis
Syrénvin
Coconut stout
Kombucha på Sencha té
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Vildjäst nyponsherry, några varianter.

Inlägg av ranald »

3,5 liter rensade nypon.
Nej, de är inte krossade.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster