Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?

Inlägg av cissiny »

Har äntligen blivit färdig att tappa över mitt bärvin från glasdamejeanne till dunk, tillsatte jässtopp vilket nog var onödigt egentligen.

Det var min andra bryggning, mestadels bär och lite äppelmust. När jag satte vinet så hade jag ingen koll på Pectolase (vilket jag använder flitigt idag, med klara viner/cider som resultat). Vinet håller ca 20% (beräknat på sockertillsats, enligt Lalvin är jag helt enkelt duktig på att ta hand om jästen ;) ) och Oechsle mätte jag till +1 nu.

Det har stått i glasdamejeanne, ca 18 grader (t o m nedåt 16 ibland) sedan den 26/10, lite bottensats hade det blivit. Vinet, ett gott starkt rosé, är absolut inte klart. Ungefär som min bärcider som också gjordes utan Pectolase.

Eftersom det inte klarnat ett dugg på egen hand så får jag nog tillsätta något, vinet är ju trevligt så rent estetiskt hade det passat bättre med ett klart vin.

Har en påse gelatin (verkar flytande) hemma samt förstås Pectolase i kylskåpet. Vad tycker ni att jag ska göra, ska gelatin bara pytsas i eller lösas först?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?

Inlägg av Toffeln »

Smält gelatinet i varmt vatten. Tror runt 50 grader brukar vara bra. Sedan rör du föriktigt ner det i vinet så det sprider sig i hela satsen. Rör med en slev på ytan samtidigt som du strilar ner gelatinet. Sen stältet du kallt, i förråd eller lilande. Närmare nollan desto bättre. Några dagar senare borde det klarnat.
Sök på Google efter klarna med gelatin och kallkrascha så hittar du massvis.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?

Inlägg av cissiny »

Tack Toffeln! :thumbup:
Kallkrascha har jag koll på, brukar ställa ut på bakverandan, ska läsa på om gelatin! :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?

Inlägg av cissiny »

Det här gelatinet har jag, det ska visst tillsättas direkt? Nu är ju vinet i en plastdunk, häller jag i och rör typ med en plastpinne? Skaka om är inte att rekommendera? Hela påsen till ca 9-10 liter? Sen ut på verandan för kallkrasch?
http://shop.humle.se/tillsatser/klarnin ... tande-10-g
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster