Har äntligen blivit färdig att tappa över mitt bärvin från glasdamejeanne till dunk, tillsatte jässtopp vilket nog var onödigt egentligen.
Det var min andra bryggning, mestadels bär och lite äppelmust. När jag satte vinet så hade jag ingen koll på Pectolase (vilket jag använder flitigt idag, med klara viner/cider som resultat). Vinet håller ca 20% (beräknat på sockertillsats, enligt Lalvin är jag helt enkelt duktig på att ta hand om jästen ) och Oechsle mätte jag till +1 nu.
Det har stått i glasdamejeanne, ca 18 grader (t o m nedåt 16 ibland) sedan den 26/10, lite bottensats hade det blivit. Vinet, ett gott starkt rosé, är absolut inte klart. Ungefär som min bärcider som också gjordes utan Pectolase.
Eftersom det inte klarnat ett dugg på egen hand så får jag nog tillsätta något, vinet är ju trevligt så rent estetiskt hade det passat bättre med ett klart vin.
Har en påse gelatin (verkar flytande) hemma samt förstås Pectolase i kylskåpet. Vad tycker ni att jag ska göra, ska gelatin bara pytsas i eller lösas först?
Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?
Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?
Smält gelatinet i varmt vatten. Tror runt 50 grader brukar vara bra. Sedan rör du föriktigt ner det i vinet så det sprider sig i hela satsen. Rör med en slev på ytan samtidigt som du strilar ner gelatinet. Sen stältet du kallt, i förråd eller lilande. Närmare nollan desto bättre. Några dagar senare borde det klarnat.
Sök på Google efter klarna med gelatin och kallkrascha så hittar du massvis.
Sök på Google efter klarna med gelatin och kallkrascha så hittar du massvis.
Re: Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?
Tack Toffeln!
Kallkrascha har jag koll på, brukar ställa ut på bakverandan, ska läsa på om gelatin!
Kallkrascha har jag koll på, brukar ställa ut på bakverandan, ska läsa på om gelatin!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Vin som inte vill klarna - vad ska jag testa?
Det här gelatinet har jag, det ska visst tillsättas direkt? Nu är ju vinet i en plastdunk, häller jag i och rör typ med en plastpinne? Skaka om är inte att rekommendera? Hela påsen till ca 9-10 liter? Sen ut på verandan för kallkrasch?
http://shop.humle.se/tillsatser/klarnin ... tande-10-g
http://shop.humle.se/tillsatser/klarnin ... tande-10-g
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster