Hej alla bryggarvänner.
Jag har möjlighet att köpa frysta bär billigt, och funderar på ett rödvinsrecept.
Vad tror herrskapet om detta?:
5 kg hallon
2,5 kg björnbär
2,5 kg blåbär.
Hade tänkt 20-25 liter, mäta öx i fruktmassan och tillsätta socker så att jag landar på ca 13%
Tänkte även tillsätta tannin och kanske citronsyra och pectolase.
Vad tror ni om propotionerna?
Hallon, blåbär och björnbärsvin
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Jag gissar att den där blandningen kommer att kännas platt och fadd pga att det är för lite syrlighet.
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Tänkte öka syran med citronsyra, tror du att det funkar? Mängd?
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Eller om man kanske istället för vatten använder äppeljuicekoncentrat som blandas 1 del juice och 2 delar vatten?
Då borde fylligheten öka?
Då borde fylligheten öka?
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Jag använder aldrig vatten, bara juice. Brukar köpa ICA Basic 2 liter äppeljuice. Min godaste cider bestod till 40% av bär"must" och 60% äppeljuice och det blev otroligt gott! (40% bärmust var den volym jag fick ut när jag silade av bären, fyllde upp med äppeljuice när bären runnit av och det blev proportionerna 40/60). Sen eftersötade jag iofs med koncentrerad jordgubbssaft också. Hade jordgubbar, hallon och blåbär i bärmusten.Sixx skrev:Eller om man kanske istället för vatten använder äppeljuicekoncentrat som blandas 1 del juice och 2 delar vatten?
Då borde fylligheten öka?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Hardu recept på den cidern?
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Kikade bland mina anteckningar, minns inte hur många kg frysta bär jag hade:Sixx skrev:Hardu recept på den cidern?
4,5 liter bärmust (mest jordgubb, hallon, blåbär)
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egen äppelmust med sockerlag
Total volym 12 liter
Eftersom oechsle var lite lågt ska jag tillsätta sockerlag, 2,7 gram x 10 oe-grader x 12 liter = 324 gram. (drygt 3,5 dl?)
Eftersötning med 4 dl socker i lag på 2 dl vatten och lite must, totalt 5 dl.
Alkohol bör bli ca 7%
Kommentar: Det var min tredje bryggning, cidern klarnade aldrig. Numera tillsätter jag Pectolase från början, då blir det klart och fint Lite jästnäring är inte fel heller.
Jag använder den här pectolasen, har alltid en flaska i kylen http://shop.humle.se/tillsatser/enzymer/pektolas-250-ml
och den här jästnäringen: http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g
Lycka till!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Hur länge var bärem med innan avsilning?
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
I det här fallet så tror jag att jag kokade upp det (i äppeljuice) och silade sedan av bären direkt, mosade genom hushållssil. Nu har jag ju lärt mig en del, idag skulle jag ha låtit bären ligga med minst en vecka, har låtit en del bär jäsa med i tre veckor utan att ha öppnat locket och rört om. Det har blivit bra! Men jag rekommenderar att dutta i lite Pectolase.Sixx skrev:Hur länge var bärem med innan avsilning?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Min erfarenhet är också att äppeljuice faktiskt är en riktigt bra "bas", jag har ju gjort lyckat "rödvin" på äppeljuice + fläderbär, med knappt 4 kg bär på 10 liter vin om jag inte minns fel.
Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin
Då är jag nog inte helt ute och snurrar!
Ska prova nästa vecka.
Ska prova nästa vecka.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster