Frågan kommer därför att jag läst om många som gett sig på Dunderglöggen, och många verkar lyckas jäsa ut det till ca 40 oxle och tycker det är för sött.
Själv stannade min jäsning efter 2 veckor effektivt bubblande, efter 3 veckor var vatten-nivån jämn över jäsröret.
Vid omtappningen hade jag ett FG på 80 Oechsle.
Jag hade kvar alla kryddor, russin och potatis under dessa 3 veckor. Så, hur mycket påverkar det min sötma, att jag lät allt ligga kvar.
Tyvärr mätte jag inte innan jäsningen, så OG kommer jag aldrig få veta. Men gott om alkohol var det, jag drack upp 2dl och det värmde gott innanför skallen:D
Men receptet var följande.
5L -svagdricka
2.5kg -socker, varav 0,5 var ljust muscovado
500gr -Russin
20gr -hela nejlikor
20gr -torkad hel ingefära
10gr -hel kardemumma
5st potatis -Frusna över ett dygn
JÄST -RedStar Cote Des Blanc
Hur mycket påverkar
Re: Hur mycket påverkar
Hittade inget på forumet om russinens socker... Ingen som vet hur mycket man får ut av russin?
Jäser man ur allt socker från dom eller stannar lite i druvan?
Eller stannar det som sötma i brygden..?
Jäser man ur allt socker från dom eller stannar lite i druvan?
Eller stannar det som sötma i brygden..?
Re: Hur mycket påverkar
Enligt wikipedia innehåller russin 59% socker.
Sen vet jag inte hur mycket av det som är jäsbart.
Jag misstänker att en stor anledning till att man använder dom är att dom innehåller en del socker som jästen inte konsumerar och som sedan ger vinet karaktär.
Sen vet jag inte hur mycket av det som är jäsbart.
Jag misstänker att en stor anledning till att man använder dom är att dom innehåller en del socker som jästen inte konsumerar och som sedan ger vinet karaktär.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster