Beräkna alkohol och sockertillsatser
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Jag väntade länge innan jag köpte en, och det ångrar jag lite idag. Den är så himla smidig.
Jag tror det var den här från Humle jag köpte
http://shop.humle.se/utrustning/matning ... ix-sg-1120
Var det inte Bryggnisse som var din lokala butik?
http://www.bryggnisse.se/store/p/0/refr ... 120-683328
Verkar vara samma, lite billigare hos Humle men då tillkommer ju frakt (men jag köpte en massa annat samtidigt och då slås ju frakten ut på alla grejerna).
Jag tror det var den här från Humle jag köpte
http://shop.humle.se/utrustning/matning ... ix-sg-1120
Var det inte Bryggnisse som var din lokala butik?
http://www.bryggnisse.se/store/p/0/refr ... 120-683328
Verkar vara samma, lite billigare hos Humle men då tillkommer ju frakt (men jag köpte en massa annat samtidigt och då slås ju frakten ut på alla grejerna).
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Tack Latmasken! Ska absolut fundera på refraktometer! Köper nog från Bryggnisse i så fall, känns rätt att gynna en så bra lokal butik!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Hej!
Finns det nån rutinerad bryggare alternativt matematiskt geni som kan räkna ut styrkan i min pågående vinsats?
Körde en färdigt blandning Merlot på dunk, med ett tillägg på uppkokta krossade tranbär, lakritsrot och extra socker.
Volymen var då 24,5 liter och jag kollade Öchslegraden på ihopkoket innan jäsning och det låg då på 90.
Två ggr under jäsningens gång tillförde jag mer socker och jästnäring, men kollade då inte av Ö-värdet.
När jäsningen avstannat visade Öchslemetern -5.
Normalt skulle det alltså vara 95/7,5 = 12,66 procent - Men då har jag ju tillsatt totalt 800 gram socker under resans gång (som det ju verkar som att jästen klarat av att tagit hand om med tanke på Ö-värdet vid jäs-avslutet? )
Kan man räkna ut hur det påverkat styrkan i slutprodukten?
Finns det nån rutinerad bryggare alternativt matematiskt geni som kan räkna ut styrkan i min pågående vinsats?
Körde en färdigt blandning Merlot på dunk, med ett tillägg på uppkokta krossade tranbär, lakritsrot och extra socker.
Volymen var då 24,5 liter och jag kollade Öchslegraden på ihopkoket innan jäsning och det låg då på 90.
Två ggr under jäsningens gång tillförde jag mer socker och jästnäring, men kollade då inte av Ö-värdet.
När jäsningen avstannat visade Öchslemetern -5.
Normalt skulle det alltså vara 95/7,5 = 12,66 procent - Men då har jag ju tillsatt totalt 800 gram socker under resans gång (som det ju verkar som att jästen klarat av att tagit hand om med tanke på Ö-värdet vid jäs-avslutet? )
Kan man räkna ut hur det påverkat styrkan i slutprodukten?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Det finns bra räkneexempel på många ställen på forumet, t.ex i tidigare inlägg i den här tråden.
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Hej igen!
Kollade tråden igen efter lämplig formel nu men är inte hundra på att jag helt fattat det rätt. Jag saknar ju en faktisk sockermängd vid start men har ett Öchslevärde att utgå ifrån på 90. Vid avslutad jäsning -5.
95/7,5 = 12,6% således, men då har jag ju matat satsen under resans gång med ett knappt kilo socker som gör det värdet otillförlitligt?
1. Kan jag utgå ifrån att det sockret jag tillsatt under pågående jäsning, alltså efter att jag kollade första värdet, blivit alkohol med tanke på att Öchslevärdet visade -5 när det jäst klart?
2. Och kan jag då tillämpa formeln att 17 gr socker blir 1% alkohol per liter? Alltså 800 gr socker / 24,5 liter = 33. Alltså är tillsatta sockret 33gr per liter = 2% i runda slängar?
Tack på förhand
Kollade tråden igen efter lämplig formel nu men är inte hundra på att jag helt fattat det rätt. Jag saknar ju en faktisk sockermängd vid start men har ett Öchslevärde att utgå ifrån på 90. Vid avslutad jäsning -5.
95/7,5 = 12,6% således, men då har jag ju matat satsen under resans gång med ett knappt kilo socker som gör det värdet otillförlitligt?
1. Kan jag utgå ifrån att det sockret jag tillsatt under pågående jäsning, alltså efter att jag kollade första värdet, blivit alkohol med tanke på att Öchslevärdet visade -5 när det jäst klart?
2. Och kan jag då tillämpa formeln att 17 gr socker blir 1% alkohol per liter? Alltså 800 gr socker / 24,5 liter = 33. Alltså är tillsatta sockret 33gr per liter = 2% i runda slängar?
Tack på förhand
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Ja allt socker du tillsats som inte syns på vikten har ätits upp och blivit bland annat alkohol.Bowtecher skrev:Hej igen!
Kollade tråden igen efter lämplig formel nu men är inte hundra på att jag helt fattat det rätt. Jag saknar ju en faktisk sockermängd vid start men har ett Öchslevärde att utgå ifrån på 90. Vid avslutad jäsning -5.
95/7,5 = 12,6% således, men då har jag ju matat satsen under resans gång med ett knappt kilo socker som gör det värdet otillförlitligt?
1. Kan jag utgå ifrån att det sockret jag tillsatt under pågående jäsning, alltså efter att jag kollade första värdet, blivit alkohol med tanke på att Öchslevärdet visade -5 när det jäst klart?
2. Och kan jag då tillämpa formeln att 17 gr socker blir 1% alkohol per liter? Alltså 800 gr socker / 24,5 liter = 33. Alltså är tillsatta sockret 33gr per liter = 2% i runda slängar?
Tack på förhand
2.7g socker ger en oeschle i vatten. Ta (mängd socker i gram) / 2.7 / (antal liter vätska i liter = tillsatta oeschlegrader. Ta resultatet av detta och plussa på dina uppmätta 90 grader.
Total antal oeschle använder du I formel.
ABV =(76.08 * (og-fg) / (1.775-og)) * (fg / 0.794)
Någonstans mellan 17 - 19 = beroende på uträkningsmodell. Skulle gissa på närmare 19 eftersom den modellen jag visade verkar vara mer korrekt enligt internet.
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Tack för det snabba och utförliga svaret!
14,27% blir det då och låter fullt rimligt utgått från din formel om 2,7 osv osv
Formeln efter det begriper jag inte alls, men lär mig gärna..
Vad står ABV, og och fg för?
14,27% blir det då och låter fullt rimligt utgått från din formel om 2,7 osv osv
Formeln efter det begriper jag inte alls, men lär mig gärna..
Vad står ABV, og och fg för?
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
ABV = Alcohol By Volume, d.v.s. volymprocent alkohol (det kan normalt mäter vin och sprit i, för öl använder man väl viktprocent).
OG = original gravity, d.v.s. ditt oechsle vid starten
FG = final gravity, d.v.s. ditt oechsle när det jäst klart
OG = original gravity, d.v.s. ditt oechsle vid starten
FG = final gravity, d.v.s. ditt oechsle när det jäst klart
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Ok, då klarnar det!
Tack ska ni ha!
Tack ska ni ha!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Nja. Viktprocent används väl nästan bara i lab/kemi när det gäller pulver och dylikt i olika blandningar eftersom volymen blir svår beroende på hur hårt det är packat. Tänk dig i bakning, att recept är skrivna med volymmått som tex. Liter. I ett litermått skiljer sig mängden mjöl ganska mycket åt om det är luftigt eller packat. Därför skulle vikt och blandningsförhållanden istället skrivas med vikt, men jag antar att en sockerkaka inte behöver vara lina exakt som bomber och medicin. Numera har man övergått till volymprocent till öl också så man slipper förvirringen. Är bara några få utländska producenter som använder viktprocent.latmasken skrev:ABV = Alcohol By Volume, d.v.s. volymprocent alkohol (det kan normalt mäter vin och sprit i, för öl använder man väl viktprocent).
OG = original gravity, d.v.s. ditt oechsle vid starten
FG = final gravity, d.v.s. ditt oechsle när det jäst klart
Tänk på att ett "og"(original gravity) och "fg" (final gravity) skrivs med 1 som startvärde för vatten. Ditt og var därför inte 90 utan 1.090, slutvärdet är inte -5 utan 0.995.
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Tack igen får förklaringen, då faller mycket på plats vad gäller uträkningar i andra trådar jag läst här i forumet som refererar till ett x.xxx värde.
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Toffeln skrev: Nja. Viktprocent används väl nästan bara i lab/kemi när det gäller pulver och dylikt i olika blandningar eftersom volymen blir svår beroende på hur hårt det är packat.
Enligt Wikipedia:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Viktprocent
Jag vet inte när man ändrade det, men jag som är 45+ är uppvuxen med öl där alkoholhalten angavs i viktprocent.Tidigare angavs även alkoholhalten i öl som viktprocent men man har numera gått över till volymprocent.
Står även här:
https://www.systembolaget.se/om-alkohol ... alt/[quote]
I Sverige använde vi ett tag viktprocent för att ange alkoholhalten i öl, men idag används volymprocent.
Viktprocent mätte hur stor andel av ölets vikt som utgjordes av alkoholen, medan volymprocent mäter hur många centiliter alkoholen utgör av den totala mängden öl.
En halv liter öl med 3,5% i viktprocent innehåller mer alkohol än en halv liter öl med 3,5% i volymprocent.[/quote]
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Hej. Jag gjorde min första vinbryggning nyligen, hade skaffat mig ett kit i vilket såklart en oechslemätare ingick. För att beräkna alkoholprocenten tog jag vördnadsfullt hjälp av den vanligt förekommande formeln: skillnaden mellan start- och slutvärdet på oechslemätaren dividerat med ungefär 7. Men nyfiken på var denna magiska formel kommer från började jag ställa upp ekvationerna för vad densitetsmåttet säger. Jag landade till slut i några härledningar som kanske intresserar den vetgirige.
Om man börjar med en vatten- och sockerblanding är det inte svårt att med hydrometern komma fram till hur mycket vatten och socker som finns i blandningen. Låt
v : ml vatten i en liter av blandningen
s : ml (löst) socker i en liter av blandningen
d_v : vattnets specifika vikt = 1
d_s : sockrets specifika vikt = 1,56 (källa: Google)
ö_0 : startvärdet på oechslemätaren
Vi vet att
v + s = 1000 ml
och att
v*d_v g/ml + s*d_s g/ml = 1000 g + ö_0 g
Vi har två ekvationer och två okända variabler, v och s. v och s går alltså att lösa ut. Vi får:
s = ö_0/(d_s - 1) ml
v = 1000 ml - s = 1000 ml - ö_0/(d_s - 1) ml
Mängden socker kommer att variera under jäsningen, men vi kan anta att mängden vatten kommer förbli konstant. När bryggningen är klar kommer det finnas kvar lite ojäst socker samt den framjästa alkoholen, och vattnet. Låt
a : ml alkohol i jästa blandningen
s : ml socker kvar i jästa blandningen
d_a : alkoholets specifika vikt = 0.79 (källa: Google)
ö_1 : slutvärdet på oechslemätaren
Vi vet nu att
v + s + a = 1000 ml
och att
v*d_v g/ml + s*d_s g/ml + a*d_a g/ml = 1000 g + ö_1 g
Två ekvationer och vad som till synes är tre okända variabler. Men eftersom vi ju från ursprungsblandningen vet vad v fortfarande är så har vi därför bara två okända. Löser vi ekvationssystemet för a får vi att
a = (ö_0 - ö_1) / (d_s - d_a) ml
= (ö_0 - ö_1) / (1.56 - 0.79) ml
= (ö_0 - ö_1) / 0.77 ml
eller för alkoholprocent
% alkohol = 100 * [(ö_0 - ö_1) / (d_s - d_a) ml] / 1000ml
= 100 * [(ö_0 - ö_1) / (1,56 - 0,79) ml] / 1000ml
= (ö_0 - ö_1) / 7.7
Äntligen tittade den magiska formeln fram!
Nu kan vi dessutom härleda en likvärdig formel för sockerhalten. Löser vi istället ut s får vi att
s = [ö_1 - (d_a - 1)/(d_s - 1) * ö_0] / (d_s - d_a) ml
För volymprocent introduceras ett nytt magiskt tal
% socker = (ö_1 + 0.38*ö_0) / 7.7
Så till exempel, min sockerblandning visade ö_0 = 81 och jag stoppade jäsningen vid ö_1 = -5.
% alkohol i mitt vin = (81 - (-5)) / 7.7 = 11,2
% socker i mitt vin = (-5 + 0.38*81) / 7.7 = 3,3
Detta är förstås en förenklad modell av kemin, och andra s k magiska tal kan nog vara motiverade än dessa som är härledda direkt från densitetsvärden. Men jag hoppas dessa formler kan vara till hjälp för den som likt mig vill ha lite mer teori att stödja sina idéer kring bryggningsprojekten på.
Om man börjar med en vatten- och sockerblanding är det inte svårt att med hydrometern komma fram till hur mycket vatten och socker som finns i blandningen. Låt
v : ml vatten i en liter av blandningen
s : ml (löst) socker i en liter av blandningen
d_v : vattnets specifika vikt = 1
d_s : sockrets specifika vikt = 1,56 (källa: Google)
ö_0 : startvärdet på oechslemätaren
Vi vet att
v + s = 1000 ml
och att
v*d_v g/ml + s*d_s g/ml = 1000 g + ö_0 g
Vi har två ekvationer och två okända variabler, v och s. v och s går alltså att lösa ut. Vi får:
s = ö_0/(d_s - 1) ml
v = 1000 ml - s = 1000 ml - ö_0/(d_s - 1) ml
Mängden socker kommer att variera under jäsningen, men vi kan anta att mängden vatten kommer förbli konstant. När bryggningen är klar kommer det finnas kvar lite ojäst socker samt den framjästa alkoholen, och vattnet. Låt
a : ml alkohol i jästa blandningen
s : ml socker kvar i jästa blandningen
d_a : alkoholets specifika vikt = 0.79 (källa: Google)
ö_1 : slutvärdet på oechslemätaren
Vi vet nu att
v + s + a = 1000 ml
och att
v*d_v g/ml + s*d_s g/ml + a*d_a g/ml = 1000 g + ö_1 g
Två ekvationer och vad som till synes är tre okända variabler. Men eftersom vi ju från ursprungsblandningen vet vad v fortfarande är så har vi därför bara två okända. Löser vi ekvationssystemet för a får vi att
a = (ö_0 - ö_1) / (d_s - d_a) ml
= (ö_0 - ö_1) / (1.56 - 0.79) ml
= (ö_0 - ö_1) / 0.77 ml
eller för alkoholprocent
% alkohol = 100 * [(ö_0 - ö_1) / (d_s - d_a) ml] / 1000ml
= 100 * [(ö_0 - ö_1) / (1,56 - 0,79) ml] / 1000ml
= (ö_0 - ö_1) / 7.7
Äntligen tittade den magiska formeln fram!
Nu kan vi dessutom härleda en likvärdig formel för sockerhalten. Löser vi istället ut s får vi att
s = [ö_1 - (d_a - 1)/(d_s - 1) * ö_0] / (d_s - d_a) ml
För volymprocent introduceras ett nytt magiskt tal
% socker = (ö_1 + 0.38*ö_0) / 7.7
Så till exempel, min sockerblandning visade ö_0 = 81 och jag stoppade jäsningen vid ö_1 = -5.
% alkohol i mitt vin = (81 - (-5)) / 7.7 = 11,2
% socker i mitt vin = (-5 + 0.38*81) / 7.7 = 3,3
Detta är förstås en förenklad modell av kemin, och andra s k magiska tal kan nog vara motiverade än dessa som är härledda direkt från densitetsvärden. Men jag hoppas dessa formler kan vara till hjälp för den som likt mig vill ha lite mer teori att stödja sina idéer kring bryggningsprojekten på.
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
Det är ett rätt stort fel i din formel.
v + s + a = 1000 ml stämmer inte.
Du missar nog två saker:
1. Det går bort koldioxid vid jäsningen
2. 1 liter vatten plus en liter etanol blir inte 2 liter.
Det är just därför man normalt räknar med vikt.
1000 g vatten + 1000 g etanol blir 2000 g totalt.
v + s + a = 1000 ml stämmer inte.
Du missar nog två saker:
1. Det går bort koldioxid vid jäsningen
2. 1 liter vatten plus en liter etanol blir inte 2 liter.
Det är just därför man normalt räknar med vikt.
1000 g vatten + 1000 g etanol blir 2000 g totalt.
Re: Beräkna alkohol och sockertillsatser
[Tog bort.]
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster