Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rosévin på jordgubbar

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Rosévin på jordgubbar

Inlägg av cissiny »

Har precis dragit igång min nionde bryggning, tänkte göra jordgubbscider men jag tror att jag gör det lite starkare och får ett rosévin istället. Blir sockertillsatser framöver alltså.

Nu har jag varit "duktig" och räknat på mängden jäsbart socker från start, har jag räknat rätt?

Mitt spontana recept:
3 kg frysta jordgubbar (enligt påsen 4,7 gram sockerarter per 100 gram)
8 liter äppeljuice (höftade till det och gissar på 1050 oe, kunde ju iofs kolla på förpackningen... där står det 9,8 gram per 100 ml)
jästnäring
pectolase
jäst Lalvin 71 b

Socker borde bli:
Jordgubbar 47 x 3 = 141 gram
Äppeljuice 98 x 8 = 784
Alltså totalt 925 gram

Totalt är det ca 11 liter i hinken. Vad kan det bli för start-oechsle?

Det får jäsa några dagar, sen gör jag nog en sockertillsats på ca 450 gram socker löst i en liter äppeljuice. Eller kanske 900 gram första tillsatsen? (10 dl).

Silar av jordgubbarna efter 10-14 dygn tror jag. Tillsätter nog mer socker och ca 2 liter äppeljuice till då.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av ranald »

1 öchsle=2,7g/l => g/l = (1/2,7) öchsle.
925g på 11 liter, det är 925/11=84g/l = 84*(1/2,7) = 84/2,7 = 31 öchsle
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:1 öchsle=2,7g/l => g/l = (1/2,7) öchsle.
925g på 11 liter, det är 925/11=84g/l = 84*(1/2,7) = 84/2,7 = 31 öchsle
Tack Ranald! :thumbup:
Då blir det 900 gram socker till löst i äppeljuice om några dagar :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av cissiny »

Ganska intressant färg efter ett dygns jäsning, hade ju i pectolase också. Utifrån sett ser drycken rödaktig ut, jordgubbarna som flutit upp är bleka och färglösa.
Bilagor
15320296_10208227481784110_351239380_n.jpg
15320296_10208227481784110_351239380_n.jpg (31.86 KiB) Visad 261 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av ranald »

Efter tre dagar brukar det vara dags att sila av frukt, det är inte mycket kvar av vare sig smak eller färg i den då.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Efter tre dagar brukar det vara dags att sila av frukt, det är inte mycket kvar av vare sig smak eller färg i den då.
Jag har kört 7-10 dagar på en del brygder, de senaste har jag inte ens öppnat jäskärlet för att pressa ner frukten, det verkar funka bra ändå. Jag gör den första avsilningen väldigt grovt, med ett vanligt durkslag. Använde sil till "portvinet", tyvärr fick jag nog bort det mesta av jästen då. Lite jäst blev ju kvar, det jäser fortfarande men ganska långsamt. Bra att ha ett "extrakök", sega jäsningar hamnar i varmvattenbad i vasken ;)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av Rusdryck »

Hur går det?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av cissiny »

Rusdryck skrev:Hur går det?
Jodå, det blir nog bra, provsmakade lite igår när jag silade bort jordgubbarna. Körde durkslag, mycket jordgubbsrester blev kvar vilket nog ställde till det med oechsle som visade ca 1030 - av smaken att döma har det nog jäst ner till närmare 0. Det blir nog ett lättdrucket vin, helt ok, om jag skulle göra om det så skulle jag nog öka på de frysta jordgubbarna med 2-3 kg och minska på äppeljuicen, jag vill ju ha rätt mycket smak.

Hade ca 925 gram socker (jordgubbar och äppeljuice) på 11 liter från start, tillsatte sockerlag den 14/12 (ca 600 gram socker, ökade 1 liter) och tillsatte mer socker efter avsilning igår. Blev nog ca 750 g inkl juicen och det ligger faktiskt på ca 12-13 liter igen, trångt i hinken med andra ord.

Färgen är närmast gulorange, hade trott att det skulle bli mer färg av jordgubbarna.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av Rusdryck »

Aha! Jag är nybörjare. Så får nog skaffa mig en oechslemätare. Men blev väldigt nyfiken på att prova.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Rosévin på jordgubbar

Inlägg av cissiny »

Rusdryck skrev:Aha! Jag är nybörjare. Så får nog skaffa mig en oechslemätare. Men blev väldigt nyfiken på att prova. Bild
En oechslemätare är värd sin vikt i guld ;) inte speciellt dyr heller. Jättebra i "ren" vätska, det går inte att mäta om man har i frukt eller bär eller om det är "grums" kvar, det blir inte rättvisande. Framförallt är den viktig för att se om det har jäst färdigt.

Om du vill prova något enkelt så gör någon omgång med ren köpejuice (ingen blaskig lättdryck) utan tillsatt vatten, jag tycker att ICA Basic äppeljuice (brukade köpa 2 liter för 13:- men hittade inte sist, blev 14 enlitare för 7:- istället) är god och användbar. En bra jäshink (jag kör 15-liters) och jäsrör, jäst (Lalvin är jättebra men inte dyr), oechslemätare och det är bara att köra igång :).

Lycka till! (om du testar med frysta bär så rekommenderar jag pectolase för att bryta ner pektinet, humle har en billig och bra flaska)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster