Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?

Inlägg av cissiny »

Planerar nästa omgång, hade tänkt göra ett starkvin med främst russin och fikon, kanske lite katrinplommon också? Kommer inte att använda vatten, bara äppeljuice. Har frysta äpplen i frysen också. När jag kikar på Vinboken online så liknar det ju Madeira... Kan bli gott som det är men jättebra i matlagningen också.

Såhär ser planen ut:
3 liter frysta äpplen i bitar, med kärnor, starkt röda och ger lite färg
2-2,5 kg russin
1 kg torkade fikon
ev lite katrinplommon, kokar dem i så fall i en liter äppelmust, kanske 250-500 gram?

Slår över 2 liter äppeljuice (ICA Basic, 2 liter för 13:-) som jag kokat upp med lite socker, kanske 5 dl?

Tillsätter pectolase när blandningen har ca 45 grader

Spär med mer äppeljuice, kanske 4-8 liter, hinken rymmer 15 liter.

Jästnäring tillsätts samt rehydrerad starkvinsjäst (Lalvin EC-1118)

Vad tror ni, kan det bli gott? Måste inte bli Madeira men kanske lite av den karaktären?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?

Inlägg av ranald »

Det finns ju madeirajäst, om du vill ha mer madeirakaraktär.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Det finns ju madeirajäst, om du vill ha mer madeirakaraktär.
Det kunde ju vara nåt, gissar att det är flytande? Då måste man ha förkultur? Kan det vara Edelmans eller nåt, vet du möjligtvis var man köper det? Tror inte att t ex Humle eller PGW har. Kanske kör jag EC-1118 den här gången eftersom jag har det hemma men eftersom jag verkligen fastnat för det här så blir det ju många fler bryggningar :)

Tack för tipset! :thumbup:
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?

Inlägg av ranald »

Jag tänkte mer på CBFs torrjäst.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Jag tänkte mer på CBFs torrjäst.
Åh, tack! Den hade jag missat! :thumbup:
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster