Planerar nästa omgång, hade tänkt göra ett starkvin med främst russin och fikon, kanske lite katrinplommon också? Kommer inte att använda vatten, bara äppeljuice. Har frysta äpplen i frysen också. När jag kikar på Vinboken online så liknar det ju Madeira... Kan bli gott som det är men jättebra i matlagningen också.
Såhär ser planen ut:
3 liter frysta äpplen i bitar, med kärnor, starkt röda och ger lite färg
2-2,5 kg russin
1 kg torkade fikon
ev lite katrinplommon, kokar dem i så fall i en liter äppelmust, kanske 250-500 gram?
Slår över 2 liter äppeljuice (ICA Basic, 2 liter för 13:-) som jag kokat upp med lite socker, kanske 5 dl?
Tillsätter pectolase när blandningen har ca 45 grader
Spär med mer äppeljuice, kanske 4-8 liter, hinken rymmer 15 liter.
Jästnäring tillsätts samt rehydrerad starkvinsjäst (Lalvin EC-1118)
Vad tror ni, kan det bli gott? Måste inte bli Madeira men kanske lite av den karaktären?
Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?
Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?
Det finns ju madeirajäst, om du vill ha mer madeirakaraktär.
Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?
Det kunde ju vara nåt, gissar att det är flytande? Då måste man ha förkultur? Kan det vara Edelmans eller nåt, vet du möjligtvis var man köper det? Tror inte att t ex Humle eller PGW har. Kanske kör jag EC-1118 den här gången eftersom jag har det hemma men eftersom jag verkligen fastnat för det här så blir det ju många fler bryggningarranald skrev:Det finns ju madeirajäst, om du vill ha mer madeirakaraktär.
Tack för tipset!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?
Jag tänkte mer på CBFs torrjäst.
Re: Russin+fikon+katrinplommon=Madeira?
Åh, tack! Den hade jag missat!ranald skrev:Jag tänkte mer på CBFs torrjäst.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster