Har nu ett äppelvin m lite nypon i ( 10 l ) som ska tappas om o sen stå på klarning i 3 mån, svavlade mäsken m ca 1 g vinsvavla, ska jag nu svavla vinet igen med 1 g vinsvavla i samband med omtappning ??
Har även ett rabarbervin ( 10 l ) som ska tappas på flaskor snart, klart o fint, men har endast svavlat mäsken, ska jag svavla det nu innan buteljering ? Och hur mycket vinsvavla ??
Tacksam för svar.
Hälsn Vatsug
Fråga om vinsvavla...
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Fråga om vinsvavla...
1g per 10l är lagom mängd. Om du ska eftersöta kommer du behöva konserveringsmedel också.
/Weinkeller
Re: Fråga om vinsvavla...
Ok 1 g innan buteljering eller ??
Tappade om mitt äppelvin nu efter dryga 6 veckor , smakade lite sött men ganska gott,
Den ena jäsprovaren visade 0 , den ser ut som ett pennflöte ung. Den andra visade +5 , ser ut som en termometer m massa blyhagel i botten. Tror mest på den sista efter som det smakade lite sött.
Kommer det att jäsa ut till 0 om det får stå 2 veckor i rumstemp o sen ner i källarn (+14 ) i 3 mån för klarning ??
Hälsn Vatsug
Tappade om mitt äppelvin nu efter dryga 6 veckor , smakade lite sött men ganska gott,
Den ena jäsprovaren visade 0 , den ser ut som ett pennflöte ung. Den andra visade +5 , ser ut som en termometer m massa blyhagel i botten. Tror mest på den sista efter som det smakade lite sött.
Kommer det att jäsa ut till 0 om det får stå 2 veckor i rumstemp o sen ner i källarn (+14 ) i 3 mån för klarning ??
Hälsn Vatsug
Re: Fråga om vinsvavla...
Svavla är inget som stannar i musten, när man tillsätter svavla så bildas en gas, det är den gasen som är verksam, men eftersom det är en gas så försvinner det mesta av den från musten. Har man ett slutet kärl så stannar kanske en del kvar, men med jäsrör försvinner det mesta.
Det är därför man oftast svavlar på nytt i samband med flasktappning (då stannar gasen kvar i flaskan eftersom man korkar igen den).
Det är därför man oftast svavlar på nytt i samband med flasktappning (då stannar gasen kvar i flaskan eftersom man korkar igen den).
Re: Fråga om vinsvavla...
Ok , då vet jag. Svavlade mitt rabarbervin som står på klarning i källaren, ca 1 g och satte en kork i jäsröret så gasen blir kvar, passade på o provsmakade , riktigt gott, klart o fint. Flasktappning om 14 dar.
Verkar lovande.
Verkar lovande.
Re: Fråga om vinsvavla...
Hej, dina frågor hjälpte även mig men jag är nyfiken på om du har vatten i ditt jäsrör efter svavling då du satt kork på jäsröret?vatsug skrev:Ok , då vet jag. Svavlade mitt rabarbervin som står på klarning i källaren, ca 1 g och satte en kork i jäsröret så gasen blir kvar, passade på o provsmakade , riktigt gott, klart o fint. Flasktappning om 14 dar.
Verkar lovande.
Hur länge stod ditt rabarbervin innan du flasktappade?
Blir glad om du svarar!
/Runa
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster