Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Extremt pigg jäst - borde det inte jäsa mindre? (starkvin)

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Extremt pigg jäst - borde det inte jäsa mindre? (starkvin)

Inlägg av cissiny »

Jag undrar just hur starkt mitt bärvin tänker bli - är lite fascinerad av att se kolsyran stiga i damejeannen och höra ett plupp med typ 3-5 sekunders mellanrum. Jag hade förstått det bättre om det pluppat en gång i minuten vid det här laget... Har inte mätt oechsle sedan den 26/10, då var det -2 eller -3 och sedan tillsatte jag mer socker för att försöka jäsa ut det.

Logg:
11/10 Must på bär och äpple, sockerlag, oechsle 1065, jäst Lalvin EC-1118. Volym 11 liter
17/10 Oechsle 1003, tillsatt sockerlag (1 kg socker), volym 12 liter
19/10 Oechsle 1014, tillsatt sockerlag (450 g socker löst i 4 dl äppelmust med oe ca 1050)
22/10 Omtappning, blev 10,5-11 liter utan bottensats, oechsle 1010
24/10 Oechsle 1002
26/10 Omtappning till 10-liters damejeanne, oechsle -1 eller -2, tillsatt sockerlag (450 g i 2,5 dl vatten)

Har inte mätt oechsle sedan dess, borde räkna på den totala sockermängden, jag borde ha tillsatt tillräckligt för att få 18% men det bara pluppar på, märker inte nån direkt minskning i takten... Planen är att tappa upp innan nyår, självklart ska det lagras men vi provsmakar nog lite till nyår.

Edit: räknade på sockermängden, det är ca 3850 gram inkl startoechsle om jag räknat rätt. Borde räcka till 20% eller nåt? Har jag fått tag i monsterjäst som vägrar att dö trots hög alkoholhalt? Den ska klara 18%...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Extremt pigg jäst - borde det inte jäsa mindre? (starkvi

Inlägg av cissiny »

Liten uppdatering:
cissiny skrev: Logg:
11/10 Must på bär och äpple, sockerlag, oechsle 1065, jäst Lalvin EC-1118. Volym 11 liter
17/10 Oechsle 1003, tillsatt sockerlag (1 kg socker), volym 12 liter
19/10 Oechsle 1014, tillsatt sockerlag (450 g socker löst i 4 dl äppelmust med oe ca 1050)
22/10 Omtappning, blev 10,5-11 liter utan bottensats, oechsle 1010
24/10 Oechsle 1002
26/10 Omtappning till 10-liters damejeanne, oechsle -1 eller -2, tillsatt sockerlag (450 g i 2,5 dl vatten)
19/11 Tillsatt sockerlag, ca 2,5 dl (damejeannen blev proppfull ända upp i halsen) med ca 45 gram socker och ca 11,5 gram socker i juicen som jag löste sockret i (behövde göra sockerlag för eftersötning av min cider så vinet fick 2,5 dl).

Edit: räknade på sockermängden, det är ca 3850 gram inkl startoechsle om jag räknat rätt. Borde räcka till 20% eller nåt? Har jag fått tag i monsterjäst som vägrar att dö trots hög alkoholhalt? Den ska klara 18%...
Nu är det ju alltså uppe i drygt 3,9 kg socker och en halvtimme efter sockerlagen så började det pluppa väldigt friskt... Kommer att tillsätta mer sockerlag om någon vecka, får nog dra upp några deciliter för att lösa sockret i eftersom vinet nästan når upp till korken... Ska jag ändå göra det så kan jag ju mäta Oechsle. Det borde ha jäst ner till flera minusgrader innan sockertillsatsen, kommer att eftersöta en del efter att jästen gett upp och få ett halvtorrt starkvin.
Damejeannen går numera under namnet "Evighetsmaskinen" eftersom den ständigt pluppar på, jästen har nog inte förstått att den ska dö av alkoholförgiftning... Och den står inte varmt, gissar 17-18 grader...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster