Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Det smakar apa - clementiner? kanel? vanilj?

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Det smakar apa - clementiner? kanel? vanilj?

Inlägg av cissiny »

Kollade Oechsle på min ciderbrygd som är tänkt som bas till glögg. Det hade jäst ner till 1,002. Provsmakade lite och ärligt talat - det smakade ungefär som magsaft :shock: :thumbdown:

Jag kan känna en ton av omogna, sura clementiner. Misstänker just dessa.

Det är tveksamt om det blir nån glögg, men jag jässtoppade och kokade snabbt ihop en massiv sockerlag (ca 1 kg socker, en deciliter av brygden som jag mätte Oe på, 5 dl vatten). Har tillsatt det och tänker tappa om till dunk och sila bort två kanelstänger och småbitar (halv burk) vaniljstångsbitar.

Ni som gjort vin/cider av citrusfrukter, har det blivit bra? Är tveksam till att använda apelsiner eller clementiner framöver...

Innehållet i brygden:
Fikon (1,3 kg färska, 1 kg torkade)
Clementiner (skalade ett kilo, verkade ganska sura/omogna, blev 870 g utan skal, inga vita "hinnor")
Russin, 500 gram
8 liter äppeljuice
pectolase

Efter avsilning: sockerlag på 675 g rörsocker och 2 liter Bravo Apelsin/mandarin/äppeljuice.

Volymen är nu ca 10-11 liter.

Jag vet att kanel (och vanilj?) kan ge bismak om det ligger i för länge, de kokades dessutom med sockerlagen. (Det har legat i i två dygn)

Som sagt, det är jässtoppat och rätt så kraftigt eftersötat. Verkar dock pluppa lite i jäsröret... Tänkte sila av till en 10-litersdunk, ganska mycket bottensats. Har satt hinken på lutning så att kranen är "fri" från bottensats, använder tratt med "fin" sil för att tappa om till dunk.

Vad tror ni, går det här att rädda? Ingredienserna (ffa fikonen) kostade skjortan... Vågar man brygga på citrusfrukter (tål inte citron, endast apelsin och clementin är aktuellt för mig)?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Det smakar apa - clementiner? kanel? vanilj?

Inlägg av cissiny »

Har tappat om, ca 9 liter tror jag, gulorange färg och stinker... :mrgreen:
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Det smakar apa - clementiner? kanel? vanilj?

Inlägg av cissiny »

Puffar upp min tråd förbi allt spam... Det luktar inte gott, men svavlet håller nog på att luftas ut...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst