Bra idé, det blir nog att jag gör en omgång i taget eftersom jag inte har plats med för många hinkar, "extraköket" är litet och har inga bänkar direkt.latmasken skrev:Min uppfattning är att man inte bör mosa bären för mycket, då blir de en tjock sörja som är svår att få ut vätska ur. Fryser man dem så spränger man väl cellväggarna så det borde räcka med att se till att de grovt hackade så de inte ligger kvar vätska i skalet.
Och om du kokar upp det så tror jag att det faktiskt kan räcka sen bara att sila av det genom en silduk så du slipper bärmassa.
Du skulle ju kunna prova att göra 50/50 och se vad du får för skillnad.
Min tanke då är att med hälften av bären så kokar du upp med lite vatten och silar av. Andra hälften lägger du i jäshink med pektolas och bara låter stå och sen silar av. Och sen ser du vilket som verkade ge mest och godast must. När du är klar kan du ju alltid hälla ihop bägge och jäsa tillsammans, om du inte vill prova att jäsa dem var för sig.
Dock kan jag redan nu "avslöja" utbytet av den ena varianten:
Frysta bär, körda i smoothiemixer, uppkokade i saftgryta.
2,25 kg jordgubbar
0,75 kg hallon
0,75 kg björnbär
mixade och kokade med ca 3 liter vätska (koncentrerad lättdryck + vatten).
Utbytet blev ca 4,5 liter "saft", det är ungefär hälften av bärvinet på jäsning.
Jag tror att jag kör med några kg frysta bär direkt i jäshink som jag slår kokande vatten över, låter svalna och tillsätter pektolas. När det är lagom temperatur så kan jag ju mosa lite med potatisstöt innan jag tillsätter pektolas. Kanske gör cider av det med enbart frysta bär?