Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Weinkeller »

Enklast och bäst är att lösa upp näringen i lite kokt vatten.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

Weinkeller skrev:Skillnaden mellan +3 och -5 är ca 1% alkohol. Och det lär inte smaka saft vid +3, snarare halvtorrt. Muscovadosocker brukar också lämna mer restsötma och smak än vanligt socker. Det går bra att tillföra näring nu. Skulle det ändå inte hända något och du absolut vill ha ner FG så kan champagnejäst tillsättas, gärna Lalvins EC11118.
God Morgon med Funderingar i vargtimmen:

I helgen smakprovade jag - fann det blivande rödvinet tunt, "mesigt" med ljus röd färg och syrlig smak. Blev besviken och misstänker att Edelmans slånrecept innehåller väl mycket vatten.

Ditt förslag på Lalvins jäst var tilltalande och tänkte samtidigt försöka "förstärka" smaken.
Tappade tillbaks från Damejeannerna till stora jästunnan och tillsatte:

1,25 liter koncentrerad sockrad Slånbärssaft
1,5 liter pastoriserad äppelmust
400gr torkade fikon som fått koka i äppelmusten i 30 minuter (bortsilade)
5gr jästnäring
"väckt" jäst
Volym 19 liter
Oechle +10

Nu kluckar det trivsamt 4ggr/per minut. Har inte tillsatt socker ännu och vill absolut att det ska jäsa ordentligt denna gång.

1. Hur mycket socker kan jag tillföra för att det fortfarande ska bli rödvin 13-14%?
2. Eller är det bättre att låta detta bli starkvin?

Vore jättetacksam för svar!
/Runa
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Weinkeller »

Om du höjde SG på hela volymen från 3 till 10 så ökar du alkoholprocenten ca 1%. Du låg på 11% innan om jag tolkar inläggen och utjäsningen rätt. Du kan alltså tillsätta 20-40g/l mer socker för att hamna inom intervallet. Slånbärsvin tar lång tid på sig att mogna så förvänta dig inga smaksensationer så här tidigt i processen.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

Innerligt Tack för ditt snabba svar!
Du är en Klippa!
/Runa
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av cissiny »

Bara kikar in och säger välkommen tillbaka till forumet, har inte sett dig på ett tag. Lycka till med vinet! :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

Hej, jag är inne på forumet varje dag. Läser gamla trådar bakifrån - hur intressant som helst!
/Runa
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

God Morgon,

Tillsatte sockerlösning på 500gr bryggsocker löst i knappt 1 liter äppelmust.
Nu kluckar det glatt 10ggr/minuten och trivseln sprider sig i köket!

/ nöjd o glad Runa
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av cissiny »

Runa skrev:Hej, jag är inne på forumet varje dag. Läser gamla trådar bakifrån - hur intressant som helst!
/Runa
Visst är det intressant! Jag har nog läst nästan varenda tråd i vin på bär och cideravdelningen. Man lär sig och får bra ideer! :) Visst undrar man ibland hur det har gått för trådskaparna, hade vart kul om alla skrivit om resultatet :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

Hej,
Absolut! Håller helt med dig - det är många spännande brygder man undrar över.
/Runa
Häxbryggaren
Bryggare
Inlägg: 110
Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Häxbryggaren »

Bra idé vi får alla kommaihåg att uppdatera våra trådar så vi kan dela med oss av våra erfarenheter. Jag vär väldigt tacksam till den hjälp jag har fått här på forumet. :thumbup:
Hur går det med ditt slånbärsvin runa? Börjar det bli färdigt?
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

hej,
Det går framåt så sakteliga med 1 plupp var tionde minut. Ska öka mitt tålamod denna gång!
/Runa
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

God Morgon,

Så jäste vinet klart och för tre dagar sedan tappade jag om till två 10-liters dunkar och tillförde vinsvavla.
Satte i en liten kork i jäsröret så att inte svavelgasen skulle försvinna direkt och nu står dunkarna i kallvatten i mitt badkar ca 15 gr.
Vill gärna tappa tillbaks vinet till damejeannerna nu men då får de förvaras i 20 gr eftersom jag inte kan sänka innetemperaturen.

1. Mår vinet bättre av att stå kvar i plastdunkarna i 15 gr för att klarna?

Undrar Runa
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av ranald »

Jag tror inte att det spelar stor roll om det är 15C eller 20C. För att ha inverkan på klarningen behöver man nog komma ner nära nollgradigt.
Användarvisningsbild
Runa
Finjäsare
Inlägg: 86
Blev medlem: fre aug 05, 2016 20:58

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Runa »

Tack ranald!
Skönt att höra, då ska jag snart tappa tillbaks till damejeannerna.
Vid omtappningen invigde jag min fina pumphävert och nu gick allt som en dans! Kommer aldrig mer att ängslas inför en omtappning!

Hälsar en glad Runa
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Ang. Edelmans slånbärsrecept till rödvin.

Inlägg av Weinkeller »

Ska du bara klarna vinet så kan det gott stå kvar i dunkarna. Ju mer du blaskar med vinet desto sämre. Har du möjlighet att ställa dem utomhus så borde de klarna ganska fort.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster