ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter vin
ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter vin
1. Vad händer om jag använder fler liter bär till varje liter vin?
2. EX: Av 8 kg krossade sv. Vinbär + 2 kg socker + 1,5 liter källvatten blev det 6 liter stark saft.
3. Ex: Av drygt 3 kg krossade Hallon utan socker + 1 liter källvatten blev det 2,25 liter stark saft.
4. Ex: Av 4 kg krossade krikon utan socker + 1 liter källvatten blev det 2 liter saft.
5. Hur många liter av min starka saft bör jag använda till 10 liter vin om jag räknat ut sockermängden?
Har läst trådar här i flera dygn och införskaffat Edelmans vinbok + saturnus vinbok och sugit i mig mängder av info men...men...
Är total nybörjare inom detta område men är bra på att safta och sylta och hungrig på att lära mig.
Vill ta vara på alla bär och frukter som kommit i mina händer.
Målsättning att brygga gott starkvin/portvinsaktigt med alk.% 15-17.
Tacksam om någon av er erfarna vill svara mig!
Runa
2. EX: Av 8 kg krossade sv. Vinbär + 2 kg socker + 1,5 liter källvatten blev det 6 liter stark saft.
3. Ex: Av drygt 3 kg krossade Hallon utan socker + 1 liter källvatten blev det 2,25 liter stark saft.
4. Ex: Av 4 kg krossade krikon utan socker + 1 liter källvatten blev det 2 liter saft.
5. Hur många liter av min starka saft bör jag använda till 10 liter vin om jag räknat ut sockermängden?
Har läst trådar här i flera dygn och införskaffat Edelmans vinbok + saturnus vinbok och sugit i mig mängder av info men...men...
Är total nybörjare inom detta område men är bra på att safta och sylta och hungrig på att lära mig.
Vill ta vara på alla bär och frukter som kommit i mina händer.
Målsättning att brygga gott starkvin/portvinsaktigt med alk.% 15-17.
Tacksam om någon av er erfarna vill svara mig!
Runa
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Tumregeln är 1/1 är bra men beror givetvis på hur mycket karaktär frukten/bären lämnar. Ofta jäser man med fruktmassan för att få mer färg och smak (jämför tex rödvin). Eftersom du gjort saft av dina bär så hade jag räknar på ca 0.75kg bär från din råvara per liter vin.
8kg bär ger alltså 10.66l vin. Dina 6l saft + sockervolym (1kg ger ca 0.6l ökning av volymen) + vatten.
Editerad post pga tankevurpa kg vs liter.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
8kg bär ger alltså 10.66l vin. Dina 6l saft + sockervolym (1kg ger ca 0.6l ökning av volymen) + vatten.
Editerad post pga tankevurpa kg vs liter.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Senast redigerad av Weinkeller, redigerad totalt 1 gång.
/Weinkeller
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Tack för hjälpen!
Runa
Runa
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Skulle slutresultatet bli för skarpt i smaken så får det ju alltid att späda något. Oftast är det bättre att använda extraktgivare i överkant än tvärtom. Jag hade nog bara tagit 2 liter av vinbärsaften och saften från de övriga och satsat på 10l slutvolym i damejeanne. Dvs ca 11l primär jäsvolym innan omtappning.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Observera att jag ändrade svaret pga tankevurpa ovan. Hade inte riktigt huvudet med mig i förmiddags.Runa skrev:Tack för hjälpen!
Runa
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Glömde att fråga:
1. Kan den redan sockrade vinbärssaften hindra jäsningen när jag tillsätter min förjästa liter? Ifall jag blandar alla mina safter innan jag tillsätter jäst?
2. Är det bättre att starta med de osockrade safterna, mäta oechle och därefter tillsätta förjäsningen. Vänta tills detta jäser och tillsätta den sockrade vinbärssaften när jäsningen är kraftig? Ungefär som när man tillsätter första sockertillsatsen? Och vid andra sockertillsatsen tillsätta sockrad saft istället för sockerlag?
Tacksam för svar!
Runa
1. Kan den redan sockrade vinbärssaften hindra jäsningen när jag tillsätter min förjästa liter? Ifall jag blandar alla mina safter innan jag tillsätter jäst?
2. Är det bättre att starta med de osockrade safterna, mäta oechle och därefter tillsätta förjäsningen. Vänta tills detta jäser och tillsätta den sockrade vinbärssaften när jäsningen är kraftig? Ungefär som när man tillsätter första sockertillsatsen? Och vid andra sockertillsatsen tillsätta sockrad saft istället för sockerlag?
Tacksam för svar!
Runa
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Jästen brukar klara det mesta om den är i bra kondition. Enklast är om du blandar hela den sats du tänkt jäsa och mäter OG (densiteten) Då kan du räkna ut hur mycket extra socker du behöver. Jag brukar alltid spara en liten del av sockret så att jag garanterat får en viss jäsning i damejeannen.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Så enkelt det verkar när du beskriver det jag grunnat på varje natt i vargtimmen!
Innerligt Tack att du tog dig tid att svara - jag är så lättad!
Igår satte jag en förkultur med russin och Edelmans portvinsjäst och det har inte hänt något ännu men hoppas jag har valt ett hyfsat jäst.
Hälsar glada och lättade Runa
Innerligt Tack att du tog dig tid att svara - jag är så lättad!
Igår satte jag en förkultur med russin och Edelmans portvinsjäst och det har inte hänt något ännu men hoppas jag har valt ett hyfsat jäst.
Hälsar glada och lättade Runa
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Just det förfarandet från Edelmans bok är lite tveksamt. Nu kanske portvinsjästen tar överhanden mot vildjästen på russinen men om man vill ha en ren kultur är tex pastöriserad äpplejuice med jästnäring ett säkrare kort.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Ojdå!
Ska jag skippa min satta förkultur? Vill verkligen inte sabba något!
Har flera kg äpplen hemma (plockat igår) + en juiceapparat. Vad tror du om att pressa ren äppeljuice och om det behövs köpa ny portvinsjäst och sätta i den? Vet faktiskt inte vad "pastoriserad" innebär?
Undrar också vad du anser om det jäst jag valt? Vad skulle du själv valt?
Runa
P.S Kollade att pastöriserad betyder upphettad så om jag hettar upp min nypressade äppeljuice och använder jästen RC212 - kan det var nå´t? köpte den jästen innan jag visste att det fanns portvinsjäst.D.S
Ska jag skippa min satta förkultur? Vill verkligen inte sabba något!
Har flera kg äpplen hemma (plockat igår) + en juiceapparat. Vad tror du om att pressa ren äppeljuice och om det behövs köpa ny portvinsjäst och sätta i den? Vet faktiskt inte vad "pastoriserad" innebär?
Undrar också vad du anser om det jäst jag valt? Vad skulle du själv valt?
Runa
P.S Kollade att pastöriserad betyder upphettad så om jag hettar upp min nypressade äppeljuice och använder jästen RC212 - kan det var nå´t? köpte den jästen innan jag visste att det fanns portvinsjäst.D.S
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Med RC-212 behöver du ingen förkultur. En påse räcker gott. Vill du göra ett sötare starkvin så kör du på portvinsvarianten. Vill du ha ett torrare vin på säg 12-14% så är RC-212 ett bättre val. Tror inte vinet sabbas av din förkultur, russinjästen kan ju lika gärna ge en extra smakdimension om du har tur.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Flyttat från "Om forumet"
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Nu har nya ideér trängt sig på ang jästen. Läste här på forumet om jästen Lalvin K1V-1116 och att den kanske passar till starkt och sött vin.
Tror du den vore lämplig för mitt kommande vin?
Känner inte längre för den här russinförjäsningen. Vill inte riskera något!
Dessutom låter det bra att slippa förjäsa.
Tacksam för svar
Runa
Tror du den vore lämplig för mitt kommande vin?
Känner inte längre för den här russinförjäsningen. Vill inte riskera något!
Dessutom låter det bra att slippa förjäsa.
Tacksam för svar
Runa
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Japp, den fungerar utmärkt till starkvin.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: ang. Edelmans grundregel: 1 liter bär till varje liter v
Tack, tack! Kommer att införskaffa den idag och starta alltihop imorgon. Ska först sterilisera alla attiraljer.
Oj, så kul det här är!
/Runa
Oj, så kul det här är!
/Runa
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster