Hej!
Jag har satt en Sherry efter ett gammalt engelskt recept.
På Farinsocker och Saft från citron o apelsin.
Och med en liten bit vanlig bakjäst.
Nu var det så att receptet sa att det skulle vara 1/2 kg rågkorn med också.
Jag hade svårt att hitta det i butikerna så jag tog ett paket matkorn istället.
Matkornet är inte kokat utan tvättades bara i rinnande vatten innan det slogs direkt i hinken.
Nu har det gått över 6 veckor och jag har smakat, nyfiken på hur
mycket sötma jag har kvar.
Och jag blir förvånad över att har redan fått så mycket Sherry-karaktär.
Absolut i rätt riktning.
Nu har det höjts nojjiga röster om faran med att jäsa en del sädesslag
och att matkorn kanske skulle tillhöra dem.
Att "det kan ge höga halter av metanol som produkt".
Ligger det något i det?
Vad jag vet är att metanol får man om man jäser trä (cellulosa), därav "Träsprit".
Kan det förekomma farliga mängder cellulosa i produkterna på hälsokosthyllan??
Ni vet fullkorn, fiberrikt, fiberberikat, nyttigt, nyttigare, nyttigast......
http://www.frebaco.se/produkt/matkorn/
Tacksam för kommentarer.
Vin på olika sädesslag
Re: Vin på olika sädesslag
Att det skulle bli metanol från vissa sädesslag låter som en myt.
Varifrån har du hört det?
Man får inte metanol av att jäsa trä, man får metanol av att torrdestillera trä.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metanol
Varifrån har du hört det?
Man får inte metanol av att jäsa trä, man får metanol av att torrdestillera trä.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metanol
Metanol framställdes tidigare genom upphettning av svavelsyrabehandlat trä i en syrefri miljö, så kallad torrdestillering. Tillverkningen av metanol sker numera vid en kemisk reaktion mellan gaserna väte och kolmonoxid (och ibland även koldioxid) över en metallkatalysator
Re: Vin på olika sädesslag
Jag vet inte varifrån det där kommer...
Det är kompisar som "tror det kan vara så"....
Och vad de menar mer, är väl att det skulle bli mer av typen oönskade alkoholer
i slutresultat om man använder olika sädesslag som en del i beredningen, än om
man enbart använder bär o frukt.
Men det finns inga uttalade "risker" med att dricka något odestillerat som är jäst
på havre, råg, korn etc, eller ????
Hunden skulle inte bli glad om man var tvungen att sätta handtag på honom..
Det är kompisar som "tror det kan vara så"....
Och vad de menar mer, är väl att det skulle bli mer av typen oönskade alkoholer
i slutresultat om man använder olika sädesslag som en del i beredningen, än om
man enbart använder bär o frukt.
Men det finns inga uttalade "risker" med att dricka något odestillerat som är jäst
på havre, råg, korn etc, eller ????
Hunden skulle inte bli glad om man var tvungen att sätta handtag på honom..
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Vin på olika sädesslag
Dricker man öl? Ja det gör man...
Beträffande maltkornet så hade det nog varit smartare att krossa och mäska det för att få ut jäsbart sockerarter. Nu fungerar det bara som en grogrund för infektioner och konstig smak.
Eller "matkorn" skriver du? Det går inte ens att mäska om man inte tillsätter enzymer.
Beträffande maltkornet så hade det nog varit smartare att krossa och mäska det för att få ut jäsbart sockerarter. Nu fungerar det bara som en grogrund för infektioner och konstig smak.
Eller "matkorn" skriver du? Det går inte ens att mäska om man inte tillsätter enzymer.
/Weinkeller
Re: Vin på olika sädesslag
Som jag tolkar det (min morsa har gjort nån sherry på liknande recept en gång i tiden) är det endast för smaksättning, inte jäsning.
Re: Vin på olika sädesslag
Jag har gjort Sherry på ett recept som såg ut som ovanstående - farinsocker, citron, rågkorn... men i mitt fall stod det specifikt att rågen skulle mältas först. Det stod däremot ingenting om krossning eller mäskning utan det var direkt ner i dunken med övriga ingredienser.
Re: Vin på olika sädesslag
Nej, det stod inget om att rågen skulle prepareras på något sätt först.
Det är kanske "grogrund för konstig smak" som är grejjen, det är ju en Sherry.
Det är kanske "grogrund för konstig smak" som är grejjen, det är ju en Sherry.
Re: Vin på olika sädesslag
Jag har också lagt igång denna för en dryg vecka sedan.
Hittade ett gammalt handskrivet recept i en bok som min sambos far fått av en gammal gubbe för länge sedan
Intressant tyckte jag, receptet är som följer:
Sherry
Recept:
Saften av 4 apelsiner
Saften av 2 citroner
1kg brunt farinsocker
1,5kg strösocker = 13dl
0,5kg råg (*)
1bit jäst lika stor som en sockerbit (**)
4L vatten
Beredning:
Koka vattnet och låt svalna. Appelsiner och citroner pressas, allt blandas väl i en hink.
Smula jästen och rör om väl. Låt stå en vecka utan lock med en handduk över.
Första veckan röres om i mäsken minste 2ggr om dagen.
Efter en vecka täckes hinken med lock och får stå orörd i ca 3 veckor.
Sila därefter genom handduken eller filter.
Korkas på väl rengjorda flaskor.
Låt stå 3 veckor.
Hela processen äger rum i rumstemperatur.
Jag använde dock 500g Rågkli istället och bytte ut jästen mot EC-1118.
Rågkliet la jag i en strumpbyxa för att underlätta silandet.
Jag hade inte hinken öppen i början, men i efterhand borde jag kanske haft det för det har "jäst över" (bubblat ut ur jäsröret) i 5dagar, har tappat någon dl
Hittade ett gammalt handskrivet recept i en bok som min sambos far fått av en gammal gubbe för länge sedan
Intressant tyckte jag, receptet är som följer:
Sherry
Recept:
Saften av 4 apelsiner
Saften av 2 citroner
1kg brunt farinsocker
1,5kg strösocker = 13dl
0,5kg råg (*)
1bit jäst lika stor som en sockerbit (**)
4L vatten
Beredning:
Koka vattnet och låt svalna. Appelsiner och citroner pressas, allt blandas väl i en hink.
Smula jästen och rör om väl. Låt stå en vecka utan lock med en handduk över.
Första veckan röres om i mäsken minste 2ggr om dagen.
Efter en vecka täckes hinken med lock och får stå orörd i ca 3 veckor.
Sila därefter genom handduken eller filter.
Korkas på väl rengjorda flaskor.
Låt stå 3 veckor.
Hela processen äger rum i rumstemperatur.
Jag använde dock 500g Rågkli istället och bytte ut jästen mot EC-1118.
Rågkliet la jag i en strumpbyxa för att underlätta silandet.
Jag hade inte hinken öppen i början, men i efterhand borde jag kanske haft det för det har "jäst över" (bubblat ut ur jäsröret) i 5dagar, har tappat någon dl
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster