Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Jag vill minnas att Edelman rekommendera att bara låta det rinna av (i en saftsil) och inte pressa.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Som @ranald skriver är det en vettig strategi att tillsätta sockret när man silat av bär/frukt. 3-7 dgr är ett bra riktvärde på fruktmassajäsningen, längre tiden för sockerrika ingredienser. Blandar man i sockret från början ger man jästen en svår miljö att arbeta i. Utan sockret fungerar musten som en fin tillväxtmiljö för jästen innan alkoholjäsningen. Bärvin är trevliga och lagras bra.
/Weinkeller
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Tillsatte 1240g socker i 7,5dl vatten.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Sockertillsats nummer 2: 1240 gram socker i 0,75 liter vatten.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Hmm... jag har visst slarvat med uppdateringarna...
2015-09-06:
Tillsatt sockerlag, 1240g socker i 0,75 liter.
2015-09-19:
Likadan sockertillsats. Totalvolymen är nu 13 liter.
2015-09-06:
Tillsatt sockerlag, 1240g socker i 0,75 liter.
2015-09-19:
Likadan sockertillsats. Totalvolymen är nu 13 liter.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
2015-10-27: Det jäser fortfarande. Det är en bit kvar, det ligger på 80 öchsle.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Som vanligt tappar man tråden och slutar uppdatera efter ett tag...
2016-02-20 tappade jag om vinet en sista gång till damejanne. Det var en hel del gélé i botten (nästa gång ska jag använda mer pektolas). Det blev ett par flaskor extra av det som inte fick plats i damejaannen. Jag provdrack en. Det är gott, lite sötare än halvtorrt, och inte starkt; väldigt lättdrucket till en bit gorgonzola.
2016-02-20 tappade jag om vinet en sista gång till damejanne. Det var en hel del gélé i botten (nästa gång ska jag använda mer pektolas). Det blev ett par flaskor extra av det som inte fick plats i damejaannen. Jag provdrack en. Det är gott, lite sötare än halvtorrt, och inte starkt; väldigt lättdrucket till en bit gorgonzola.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Provdrack en flaska till. Det har blivigt ett fylligt vin av modernt snitt, starkt (17%) och med en skönjbar restsötma. Det är gott, jag kan rekommendera receptet.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Nu har vinet bulklagrats i damejanne i ett halvår. Dags att buteljera. Det blev väldigt gott, som en kraftig pinot noir. Strävheten har sjunkit ordentligt i damejannen, så nu är det väldigt lättdrucket.
Om något kan jag känna att jag skulle använt mer aronia.
Om något kan jag känna att jag skulle använt mer aronia.
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Jag bidrar med min variant på blåbärsvin, det startades den 12/1 och silades av till dunk den 4/2 då jag också jässtoppade. Bulklagras med ekflis nu, smakade lovande när jag testade i samband med omtappning. (Men bör sötas upp innan flasktappning, -2 oechsle)
Innehåll:
1 kg frysta blåbär
ett paket (465 g, till 3 liter) Ekströms blåbärssoppepulver
8 l Fontana druvjuice
pectolase
jästnäring
1 g tannin
jäst Lalvin RC-212
Jag slängde i de frysta bären i jäshink, kokade upp ca 2 liter druvjuice med pulver och hällde över, tillsatte resten av juicen och tillsatserna.
Den 19/1 tillsatte jag 450 gram socker i 1 liter druvjuice. Volym ca 10,5 liter.
Kollade oechsle innan jässtopp (efter avsilning) den 4/2, det hade jäst ner till -2.
Nu får det stå med ekspån ett tag till, när jag tappar om till kranhink så eftersötar jag nog upp till ca 1010 oechsle.
Beräknad alkoholhalt ca 10%, blir nog lite lägre i det färdiga vinet då jag eftersötar med druvjuice och ev mer socker.
Innehåll:
1 kg frysta blåbär
ett paket (465 g, till 3 liter) Ekströms blåbärssoppepulver
8 l Fontana druvjuice
pectolase
jästnäring
1 g tannin
jäst Lalvin RC-212
Jag slängde i de frysta bären i jäshink, kokade upp ca 2 liter druvjuice med pulver och hällde över, tillsatte resten av juicen och tillsatserna.
Den 19/1 tillsatte jag 450 gram socker i 1 liter druvjuice. Volym ca 10,5 liter.
Kollade oechsle innan jässtopp (efter avsilning) den 4/2, det hade jäst ner till -2.
Nu får det stå med ekspån ett tag till, när jag tappar om till kranhink så eftersötar jag nog upp till ca 1010 oechsle.
Beräknad alkoholhalt ca 10%, blir nog lite lägre i det färdiga vinet då jag eftersötar med druvjuice och ev mer socker.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Vad landade öchsle på vid buteljeringen?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Blåbärsvin 2015: en vindagbok.
Plockade upp en flaska och provdrack med grannen. Fortfarande väldigt bra. Blåbären känns nu mest i eftersmaken. Väl värt att göra en sats till av, om det inte vore för alla andra vin jag satt efter att frysen gått sönder och alla bär/frukt i den tinat...
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster