Fläderbärvin
Fläderbärvin
Har någon vänlig själ ett bra recept på Fläderbärvin och som dessutom är villig att dela med sig av det
Jag har än så länge plockat ett par ICA kassar med bär och tänkte öka på det lite till om jag finner rätta busken.
Blir det gott??
Vad kan jag jämföra smaken på ett sådant vin med??
Jag fann en tråd med ett recept men vill gärna ha valmöjligheten till något mera!
Jag har än så länge plockat ett par ICA kassar med bär och tänkte öka på det lite till om jag finner rätta busken.
Blir det gott??
Vad kan jag jämföra smaken på ett sådant vin med??
Jag fann en tråd med ett recept men vill gärna ha valmöjligheten till något mera!
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Fläderbärvin
Jag har följt det här:
http://honest-food.net/2012/08/19/elder ... ne-recipe/
och det verkar bli bra, står just nu för lagring i dunk 2 månader innan flasktappning.
http://honest-food.net/2012/08/19/elder ... ne-recipe/
och det verkar bli bra, står just nu för lagring i dunk 2 månader innan flasktappning.
Re: Fläderbärvin
Tackar för länken!
Det verkar vara en mycket seriös bryggare som gjort sidan
Har du provsmakat vinet?
Vad tycker du om smaken?
Lät väldigt intressant att det blir nära Rödvinskaraktär på det på samma vis som på Blåbär (som jag också har en laddning som står och puttrar )
Det verkar vara en mycket seriös bryggare som gjort sidan
Har du provsmakat vinet?
Vad tycker du om smaken?
Lät väldigt intressant att det blir nära Rödvinskaraktär på det på samma vis som på Blåbär (som jag också har en laddning som står och puttrar )
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Fläderbärvin
Jag smakade på det när jag tappade om. Det är ett mjukt och bärigt vin av bourgognetyp. Jag tror att det kommer att vara riktigt njutbart efter något halvår. Det smakar inte fläderbär längre, om jag inte visste vad det bryggts på skulle jag trott att det var vindruvor.
Re: Fläderbärvin
Det låter väldigt lovande!
Jag drog ihop en 20liter sats igår kväll men körde min vana trogen på en lite egen lösning , jag har ytterligare 2 ICA kassar med Fläderbär i frysen som måste tas om hand så det lär ju bli fortsättning också.
Min väg blev :
13liter fläderbär rensade från det mesta i pinnväg.
Dessa kokades med 5 liter h2o
Saften smakade inte alls dumt och blev ännu godare med 2 kg socker i.
Jag tillsatte saften och lite kött från 2 eko citroner
2 liter Kiviks blåbärsdryck
4 dl koncentrerad äppledryck från samma företag
Allt detta i en 25 liters jäshink och sedan fyllde jag i ytterligare 6 liter vatten kallt ur kranen.
Lite mycket vatten kanske??
Saften blev god ivarje fall , kändes inte urlakad!!
Jag har nu 20liter i Jäshinken som fick stå att svalna under natten och imorse så tillsattes
5g Pectolase
6g jästnärsalt
1/2 pkt Lalvin rc212
Vad tror ni om detta?
Kommentera gärna både + och - eftersom jag har en ny laddning med likvärdiga ingredienser på gång.
/M
Jag drog ihop en 20liter sats igår kväll men körde min vana trogen på en lite egen lösning , jag har ytterligare 2 ICA kassar med Fläderbär i frysen som måste tas om hand så det lär ju bli fortsättning också.
Min väg blev :
13liter fläderbär rensade från det mesta i pinnväg.
Dessa kokades med 5 liter h2o
Saften smakade inte alls dumt och blev ännu godare med 2 kg socker i.
Jag tillsatte saften och lite kött från 2 eko citroner
2 liter Kiviks blåbärsdryck
4 dl koncentrerad äppledryck från samma företag
Allt detta i en 25 liters jäshink och sedan fyllde jag i ytterligare 6 liter vatten kallt ur kranen.
Lite mycket vatten kanske??
Saften blev god ivarje fall , kändes inte urlakad!!
Jag har nu 20liter i Jäshinken som fick stå att svalna under natten och imorse så tillsattes
5g Pectolase
6g jästnärsalt
1/2 pkt Lalvin rc212
Vad tror ni om detta?
Kommentera gärna både + och - eftersom jag har en ny laddning med likvärdiga ingredienser på gång.
/M
Re: Fläderbärvin
jag tror på att tillsätta så lite vatten som möjligt, det kanske inte smakar blaskigt innan jäsning, men efter när mycket av smakerna försvunnit så kan det lätt smaka tunt!
gör en lika dan laddning med resterande bär utan vatten så kan du jämföra resultatet!
gör en lika dan laddning med resterande bär utan vatten så kan du jämföra resultatet!
Lagras:
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Re: Fläderbärvin
Jag har redan gjort en förändring i receptet!
Jag kokade saft av ytterligare 1 st ICA kasse med fläderbär och tillsatte saften till vinsatsen i morse denna gång var jag mycket sparsam med vattnet samt silade av juicen från bären innan de tillsattes.
Inget tillsatt socker denna gång.
Jäsningen pågår för fullt i hinken.
Den sista kassen med fläderbär tänkte jag koka saften av i dag och jag tror jag följer ditt råd och gör en liten sats med bara bär och minimalt med extra vatten tillsatt.
Det är ju bra med en referens till vad ursprungssmaken är.
Det borde bli en liten sats på kanske 3-4 liter!
Hur mycket socker vågar jag tillsätta där?
Jag kokade saft av ytterligare 1 st ICA kasse med fläderbär och tillsatte saften till vinsatsen i morse denna gång var jag mycket sparsam med vattnet samt silade av juicen från bären innan de tillsattes.
Inget tillsatt socker denna gång.
Jäsningen pågår för fullt i hinken.
Den sista kassen med fläderbär tänkte jag koka saften av i dag och jag tror jag följer ditt råd och gör en liten sats med bara bär och minimalt med extra vatten tillsatt.
Det är ju bra med en referens till vad ursprungssmaken är.
Det borde bli en liten sats på kanske 3-4 liter!
Hur mycket socker vågar jag tillsätta där?
Re: Fläderbärvin
enligt livsmedelsverket innehåller fläderbär ca 6,5g socker per 100g
så väg bären och räkna
så väg bären och räkna
Lagras:
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Re: Fläderbärvin
Jag kommer nog prova hydrometern i saften innan jag tillsätter något.
Lämpligt startvärde kanske kan få bli 80 eller så!?!
Lämpligt startvärde kanske kan få bli 80 eller så!?!
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Fläderbärvin
Det beror väl mycket på hur starkt du vill att det färdiga vinet ska bli?
Re: Fläderbärvin
12% hade nog varit lagom
Re: Fläderbärvin
Igår kokade jag av den sista kassen med Fläderbär!
gissningsvis var det 3-4kilo bär och hydrometern visade på öx 30 imorse
(jag tillsatte ca 200g med russin för sockret var det soprent på i skafferiet)
Imorse hade allt svalnat och jag hällde över det i en jäshink på 10liter , det blev inte mycket saft!
Kanske 3,5liter
Min tanke är att ta en 1/2 saftliter och koka lite sockerlag av för att sedan tillsätta det vid senare tillfälle.
Färgen är helt otroligt djupröd, om vinet inte är gott att dricka själv så kanske man kan använda det som färgämne till rödviner som man vill få en djupare färg i.
Den första satsen på 23liter jäser som ett ånglok och bären behöver tryckas ner för att inte nå upp till locket på hinken!
Jag kunde inte låta bli att provsmaka lite på sleven som jag tryckte ned bären med och det var absolut inte oangenämt, mycket smak och ganska sött men så har det ju inte fått jäsa så länge heller.
Jag har inte lyckats ta något öx på denna satsen för bären är ivägen och jag har inget bra mätkärl ännu så jag vill inte hålla på att söla för mycket med det.
Det blir att räkna på sockermängd i bär och tillsatt socker efteråt istället..
gissningsvis var det 3-4kilo bär och hydrometern visade på öx 30 imorse
(jag tillsatte ca 200g med russin för sockret var det soprent på i skafferiet)
Imorse hade allt svalnat och jag hällde över det i en jäshink på 10liter , det blev inte mycket saft!
Kanske 3,5liter
Min tanke är att ta en 1/2 saftliter och koka lite sockerlag av för att sedan tillsätta det vid senare tillfälle.
Färgen är helt otroligt djupröd, om vinet inte är gott att dricka själv så kanske man kan använda det som färgämne till rödviner som man vill få en djupare färg i.
Den första satsen på 23liter jäser som ett ånglok och bären behöver tryckas ner för att inte nå upp till locket på hinken!
Jag kunde inte låta bli att provsmaka lite på sleven som jag tryckte ned bären med och det var absolut inte oangenämt, mycket smak och ganska sött men så har det ju inte fått jäsa så länge heller.
Jag har inte lyckats ta något öx på denna satsen för bären är ivägen och jag har inget bra mätkärl ännu så jag vill inte hålla på att söla för mycket med det.
Det blir att räkna på sockermängd i bär och tillsatt socker efteråt istället..
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Fläderbärvin
Jag har nått minne av att 17g socker per liter ger 1% alkohol när det jäst klart, så med 6,5g socker per 100g i bären borde man kunna räkna fram hur mycket socker man behöver för att få 12%.
Re: Fläderbärvin
Verkar hamna lite högre än tänkt om jag låter det gå ner till 0:an
13,5% fick jag det till men så har jag inte alla siffror exakt i sockermängden.
Detta på den större satsen!
13,5% fick jag det till men så har jag inte alla siffror exakt i sockermängden.
Detta på den större satsen!
Re: Fläderbärvin
Jag löste problemet med att tillsätta lite mer råsaft utan extra socker så med det socker som är tillsatt så får jag det till att % landar mellan 11-12,5%
Smaken har blivit lite åt det blaskiga hållet och det är ju säkert min överdosering av vatten som gjort det
kan behöva en smak korrigering innan det går på flaska men jag kommer definitivt flaska några som de är för att få en referens till receptet också.
Vi får se när det är dags för nästa provsmakning och flaskning.
Smaken har blivit lite åt det blaskiga hållet och det är ju säkert min överdosering av vatten som gjort det
kan behöva en smak korrigering innan det går på flaska men jag kommer definitivt flaska några som de är för att få en referens till receptet också.
Vi får se när det är dags för nästa provsmakning och flaskning.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst