Hjälp, det jäser inte!
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 39
- Blev medlem: lör sep 11, 2010 21:09
Hjälp, det jäser inte!
Tänkte att det kunde va gott med fläderblomsvin till sensommaren, så stack ut å plockade de sista blommorna häromdagen. Var svårt att hitta blommor som inte redan vissnat, så blev tvungen att gå ut och jaga två ggr.
Hur som helst, så här har jag gått till väga.
Dag 1 (kväll). Häller i blommor, russin, socker och några citroner i en vinhink, tillsätter ca 10 liter kokande vatten. Vid ca 50 grader tillsätter jag enzymer och jästnäring.
Dag 2. Plockar mer blommor och fyller en ny hink med resterande mängd fläder, socker, russin, citroner och grapefrukt. Häller på kokande vatten. När brygden svalnat en del häller jag över innehållet från första hinken, nu har jag har 23 liter i tunnan.
Vid ca 27 grader tillsätter jag jästen, skakar om tunnan och går och lägger mig.
Nu, 36 timmar senare har det fortfarande inte hänt ett jota med brygden, den verkar stendöd. Har jag gjort nåt fel??
Hur som helst, så här har jag gått till väga.
Dag 1 (kväll). Häller i blommor, russin, socker och några citroner i en vinhink, tillsätter ca 10 liter kokande vatten. Vid ca 50 grader tillsätter jag enzymer och jästnäring.
Dag 2. Plockar mer blommor och fyller en ny hink med resterande mängd fläder, socker, russin, citroner och grapefrukt. Häller på kokande vatten. När brygden svalnat en del häller jag över innehållet från första hinken, nu har jag har 23 liter i tunnan.
Vid ca 27 grader tillsätter jag jästen, skakar om tunnan och går och lägger mig.
Nu, 36 timmar senare har det fortfarande inte hänt ett jota med brygden, den verkar stendöd. Har jag gjort nåt fel??
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Hjälp, det jäser inte!
Hej, det ser ut som att du gjort rätt.
Vänta upp till tre dygn och ha tålamod. Vad tittar du på, jäsröret? Tänk på att jästen kommer föröka sig sålänge det finns syre i vätskan, då märks inte mycket. Först när syret är slut börjar jäsning som producerar alkohol, och det kan ta ett par dygn innan tecken på jäsning syns.
Ditt kärl kanske inte är tätt, så du inte ser tryck i jäsröret.
Om du inte ser skum, bubblor eller tryck efter tre dygn, tillsätt ny jäst.
Vänta upp till tre dygn och ha tålamod. Vad tittar du på, jäsröret? Tänk på att jästen kommer föröka sig sålänge det finns syre i vätskan, då märks inte mycket. Först när syret är slut börjar jäsning som producerar alkohol, och det kan ta ett par dygn innan tecken på jäsning syns.
Ditt kärl kanske inte är tätt, så du inte ser tryck i jäsröret.
Om du inte ser skum, bubblor eller tryck efter tre dygn, tillsätt ny jäst.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 39
- Blev medlem: lör sep 11, 2010 21:09
Hjälp, det jäser inte!
Börjar faktiskt se en ganska markant skillnad på vattenpelarna i jäsröret, ser ut som att första pluppet kommer snart
Hjälp, det jäser inte!
med andra ord, man ska inte öppna hinken/dunken och lufta? eller blåsa ner syre i vätskan? läs att man typ ska göra det då och då..Odqvist skrev:Hej, det ser ut som att du gjort rätt.
Vänta upp till tre dygn och ha tålamod. Vad tittar du på, jäsröret? Tänk på att jästen kommer föröka sig sålänge det finns syre i vätskan, då märks inte mycket. Först när syret är slut börjar jäsning som producerar alkohol, och det kan ta ett par dygn innan tecken på jäsning syns.
Peace!
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Hjälp, det jäser inte!
Nej. Syresättning ska ske av ölvört eller vinmäsk som kokats innan jäsning, då denna inte har något syre. Efter att mäsken antagit jästemp och jäst tillsats, är syresättning nästan alltid av ondo.
Öppna inte för att "titta till" eller "veva om" i vinet. Öppna endast när det verkligen behövs, ex för att tillsätta ny jäst om inga tecken på jäsning förekommer efter tre dygn.
Öppna inte för att "titta till" eller "veva om" i vinet. Öppna endast när det verkligen behövs, ex för att tillsätta ny jäst om inga tecken på jäsning förekommer efter tre dygn.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Hjälp, det jäser inte!
men när det har slutat bubbla i jäsröret så är det liksom färdigt? om man vill ha lite sötare vin, hur vet man när man ska sluta?Odqvist skrev:Nej. Syresättning ska ske av ölvört eller vinmäsk som kokats innan jäsning, då denna inte har något syre. Efter att mäsken antagit jästemp och jäst tillsats, är syresättning nästan alltid av ondo.
Öppna inte för att "titta till" eller "veva om" i vinet. Öppna endast när det verkligen behövs, ex för att tillsätta ny jäst om inga tecken på jäsning förekommer efter tre dygn.
tack för svar
Peace!
Hjälp, det jäser inte!
läs lite här i forumet för att åtminstone förstå grunderna i vintillverkning är du snäll
Hjälp, det jäser inte!
läser mycket och vet en del. men man kan väll vara osäker för det? fel att fråga och låta andra dela med sig om sina kunskaper/erfarenheter?dan610324 skrev:läs lite här i forumet för att åtminstone förstå grunderna i vintillverkning är du snäll
hellre leker jag dum och frågar än vara dumstridig och låta bli!
sen så finns det alltid folk som uppskattar att få hjälpa andra, och få uppmärksamheten tillbaka med ett tack.
dina åsikter, jag har mina
Peace!
Hjälp, det jäser inte!
Det är bara det att samma fråga kommer upp flera ggr i veckan å till slut så tröttnar man på å svara, då ber man frågeställaren att läsa istället....
Hjälp, det jäser inte!
med tanke på inlägget du postade den 19:e så tvivlar jag på att du läst nå många rader
Hjälp, det jäser inte!
men vad är svårt att förstå? ja jag är ny här på forumet, ja, jag frågar "duma" frågor. men hur mycket har jag läst innan jag hittade det här forumet? vet du det?dan610324 skrev:med tanke på inlägget du postade den 19:e så tvivlar jag på att du läst nå många rader
finns olika perspektiv om saker och ting, hur man ska gå till väga. därför frågar jag, vill lära mig mera. samt läser jag under tiden.
om du bryr dig så mycket om dumma inlägg, svara på dem istället för att börja tjaffsa! annars så kan du låta bli att läsa dem!
Peace!
- TorstenStenmark
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1021
- Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47
Hjälp, det jäser inte!
Blir det inte ett moment 22 där? Han ska låta bli att läsa dom dumma inläggen, men han vet inte om dom är dumma om han inte läser dom. Känns knepigt.Yoji skrev:om du bryr dig så mycket om dumma inlägg, svara på dem istället för att börja tjaffsa! annars så kan du låta bli att läsa dem!
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Hjälp, det jäser inte!
haha jo tänkte på det XD man kan ju inte veta innan man har läst. men budskapet är att han inte ska bry sigTorstenStenmark skrev:Blir det inte ett moment 22 där? Han ska låta bli att läsa dom dumma inläggen, men han vet inte om dom är dumma om han inte läser dom. Känns knepigt.Yoji skrev:om du bryr dig så mycket om dumma inlägg, svara på dem istället för att börja tjaffsa! annars så kan du låta bli att läsa dem!
Peace!
Re: Hjälp, det jäser inte!
Vilken bra tråd, fann svaret här jag sökte efter!
Vilken toppensida! Lärt mig mycket genom att titta mig runt och söka här!
Vilken toppensida! Lärt mig mycket genom att titta mig runt och söka här!
Re: Hjälp, det jäser inte!
Hoppas det är ok jag bumpar denna tråd . Möjligt det kan finnas nyare trådar med exakt samma frågeställningen men..
Detta med luftning är väl lite motsägelsefullt tycker jag - då jag har läst väldigt många som säger man skall putta ner "hatten" alltså bären som har flutit upp, upp till var fjärde timme, även på natten? Men man ska alltså inte göra så?
Detta har väl något att göra med att man inte vill ha ättika som bildas om bären som flutit upp blir torra?
Detta med luftning är väl lite motsägelsefullt tycker jag - då jag har läst väldigt många som säger man skall putta ner "hatten" alltså bären som har flutit upp, upp till var fjärde timme, även på natten? Men man ska alltså inte göra så?
Detta har väl något att göra med att man inte vill ha ättika som bildas om bären som flutit upp blir torra?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster