Sida 1 av 1

Slån-/björnbärsvin

Postat: sön okt 26, 2003 18:20
av Fructis
Då var man igång igen.

Har börjat mecka ihop ett nytt vin på slånbär och björnbär.

Det verkar väldigt lovande, så långt (dag 3) är doften och färgen helt ljuvliga. Mörkt blodrött och en sötaktig, bärig doft som lovar mycket.

Receptet, till 10 liter, ser ut som följer :

2500g Björnbär
1100g Slånbär, frostnupna
200g Russin, hackade
2200g Socker
1 tsk citron/vinsyra
Jäst och Närsalt
Svavla

Björnbären var frysta när jag köpte dem så jag tod dem, tillsammans med slånbären, russinen, syra och närsalt och hällde i en hink. Det fick stå tills bären var tinade. Mosade allt med potatismosare och tillsatte 5 liter kokande vatten och 1,5 kg socker och fortsatte att mosa lite.

När det var rumstemp hällde jag i jästen. Jäsningen kom igång på en timme eller så och blev väldigt kraftig.

Idag, dag tre, har jag silat av ca. 5 liter must och hällt i en dameajanne, 5 nya liter vatten på bärmassan och resten av sockret. Verkar som att det mesta från bären redan extraherats men jag låter det jäsa med lite ny vätska och silar av ytterligare 5 liter för att laka ur allt de goda.

Musten i dameajannen innehåller en del fruktkött, små partiklar, men det kommer att separera sig fint när jäsningen avtar.

Nästa omtappning blir om två tre veckor, för att avskilja fruktköttet, och sen igen var eller varannan månad tills det är klarnat. Jag kommer att tillsätta 1g svavla vid nästa omtappning och sedan 1g vid buteljeringen, om ytterligare två omtappning.

Förmodligen hade en tsk pectolase gjort procesen ännu mer effektiv menjag hade inget hemma så det får gå utan.

Re: Slån-/björnbärsvin

Postat: fre okt 06, 2017 8:45
av Åsa Nisse
Hej, vet inte om du fort'f är aktiv här? Men hur blev vinet?