Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rabarbervin 2010

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Rabarbervin 2010

Inlägg av Odqvist »

Nu kliar det i fingrarna igen. :)

Efter ganska mycket regn och nu en del värme (äntligen) börjar det hända saker i rabarberlandet. Eftersom detta är en av de första vinvirken som börjar gro och bli skördeklara snabbt, tänkte jag att det snart skulle vara dags.

Så, är det någon annan som ska passa på att göra rabarbervin i år? I så fall, hur och vad ska man tänka på? Återkommer snart med mitt eget receptförslag.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
repens
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: sön mar 22, 2009 20:03

Rabarbervin 2010

Inlägg av repens »

ja det börjar bli grönt även i finland, och personligen tänkte jag brygga vin på allt som ger smak. så posta gärna ett recept på just rabarber, det vore trevligt.
Visst är det bätter men int är det bra
Hodja
Föredetta moderator
Inlägg: 474
Blev medlem: tis mar 30, 2010 11:12

Rabarbervin 2010

Inlägg av Hodja »

sugen på rabarbercider :) dock aldrig gjort cider innan.. behövs särskillda flaskor?
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Rabarbervin 2010

Inlägg av dan610324 »

jag har 27 liter äppel juice cider som nästan är färdigjäst nu , tänkte tappa dom i vanliga 33 cl returglas för kolsyrejäsning och lagring när det blir dags för det .
men en omhävning när det jäst färdigt och klarning i fyra veckor och sedan ytterligare en omhävning först innan sötningen för kolsyrejäsningen och flasktappningen göres .

jag har aldrig provat någonting gjort på enbart rabarber så jag vet inte vad det kan bli att smaka av ett rabarbervin eller rabarber cider .

någon som kan berätta för mig ??

kanske även andra som vill veta .

rabarbersaft är ju otroligt gott ,
så vin eller cider kanske också blir bra




.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Rabarbervin 2010

Inlägg av Odqvist »

Trixet med rabarber är såklart den dominerande syran. Rabarber är väldigt sura. Har för mig (ska dubbelkolla) att syrligheten sjunker om de fryses något dygn eller får koka upp och sjuda.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Hodja
Föredetta moderator
Inlägg: 474
Blev medlem: tis mar 30, 2010 11:12

Rabarbervin 2010

Inlägg av Hodja »

ja, borde inte oxalsyran göra sig fint i cider tror du odqvist? :)
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Rabarbervin 2010

Inlägg av Odqvist »

Skulle inte rekommendera att dricka det i större mängder ;) om man inte är ute efter nya utmaningar :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Hodja
Föredetta moderator
Inlägg: 474
Blev medlem: tis mar 30, 2010 11:12

Rabarbervin 2010

Inlägg av Hodja »

hm.. neutrallisera oxalsyran (hur??) och köra citron eller vinsyra kanske?
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

Rabarbervin 2010

Inlägg av svartnos »

Jag satte rabarbervin för några år sedan. Den stog på klarning i över ett år. Väldigt svårklarnat...
För att neutrallisera oxalsyran har man i vinkrita...
//Svartnos
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Rabarbervin 2010

Inlägg av Odqvist »

Jag vet att jag hört talas om torkning, blötläggning, kok och frysning för att förstöra oxalsyra. ska kolla detta.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Rabarbervin 2010

Inlägg av Weinkeller »

Jag har delad erfarenhet av rabarber då det blev mycket bra i ett vin och dåligt i ett annat. Huruvida det berodde på rabarberna eller något annat vet jag inte.

I Edelmans bok finns det några recept på rabarber och även bra information kring beredningen av just rabarber.

Ca 4kg rabarber till 10l vin och ca 10g vinsyra är ett bra riktmärke. De tidiga (maj, juni) och späda rabarberna lämpar sig bäst att göra vin på. Vinkrita mm skall inte behövas. Ett tips enligt Edelman kan vara att skålla stjälkarna ca 2-3 min i kokhett vatten för att ta bort "gräsigheten" i smaken.

Off-topic:
Kokade just 4,5l Rabarbersaft och även beredning av ca 3l rårörd så får man se vilken som man gillar bäst.
/Weinkeller
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

Rabarbervin 2010

Inlägg av gullitskatt »

svartnos skrev:Jag satte rabarbervin för några år sedan. Den stog på klarning i över ett år. Väldigt svårklarnat...
För att neutrallisera oxalsyran har man i vinkrita...
Detta brukar var det man gör att dra ner syran.
Men idag finns det många sorter som har rätt låg halt av oxalsyra.
Så det gäller och veta om man har en hög oxalsyra rabarber eller någon modern sort med mindre.

Om man köper frön så brukar detta stå.
Och har man rabarber som man haft i evigheter i trädgården så är det helt säkert en hög oxalsyra sort.

Någon som vet vad man använder rabarber till, som tar neutraliserar något väldigt smutsigt och farligt?
Olle73
Finjäsare
Inlägg: 62
Blev medlem: tis sep 08, 2009 20:17

Rabarbervin 2010

Inlägg av Olle73 »

Blott min andra vinsats får bli en rabarber. Varför göra det lätt för sig?

Enligt receptpåsen krävs det 6 kg rabarber och så mycket jag kan inte ta på ett bräde, så nu ligger 1.5 kg i frysen och väntar på sina kompisar...
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Rabarbervin 2010

Inlägg av dan610324 »

du får vänta tills det blir mörkt sen får du sringa runt till grannarna och norpa deras rabarber också :lol:

sen kan du ju bjuda in dom på nån liten grill tillställning nästa höst och tacka för raberbern som dom just sitter å smuttar på :lol:
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Rabarbervin 2010

Inlägg av Weinkeller »

Enligt receptpåsen krävs det 6 kg rabarber
Till hur mycket vin?
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster