Rabarbervin 2010
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Rabarbervin 2010
Nu kliar det i fingrarna igen.
Efter ganska mycket regn och nu en del värme (äntligen) börjar det hända saker i rabarberlandet. Eftersom detta är en av de första vinvirken som börjar gro och bli skördeklara snabbt, tänkte jag att det snart skulle vara dags.
Så, är det någon annan som ska passa på att göra rabarbervin i år? I så fall, hur och vad ska man tänka på? Återkommer snart med mitt eget receptförslag.
Efter ganska mycket regn och nu en del värme (äntligen) börjar det hända saker i rabarberlandet. Eftersom detta är en av de första vinvirken som börjar gro och bli skördeklara snabbt, tänkte jag att det snart skulle vara dags.
Så, är det någon annan som ska passa på att göra rabarbervin i år? I så fall, hur och vad ska man tänka på? Återkommer snart med mitt eget receptförslag.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Rabarbervin 2010
ja det börjar bli grönt även i finland, och personligen tänkte jag brygga vin på allt som ger smak. så posta gärna ett recept på just rabarber, det vore trevligt.
Visst är det bätter men int är det bra
Rabarbervin 2010
sugen på rabarbercider dock aldrig gjort cider innan.. behövs särskillda flaskor?
Rabarbervin 2010
jag har 27 liter äppel juice cider som nästan är färdigjäst nu , tänkte tappa dom i vanliga 33 cl returglas för kolsyrejäsning och lagring när det blir dags för det .
men en omhävning när det jäst färdigt och klarning i fyra veckor och sedan ytterligare en omhävning först innan sötningen för kolsyrejäsningen och flasktappningen göres .
jag har aldrig provat någonting gjort på enbart rabarber så jag vet inte vad det kan bli att smaka av ett rabarbervin eller rabarber cider .
någon som kan berätta för mig ??
kanske även andra som vill veta .
rabarbersaft är ju otroligt gott ,
så vin eller cider kanske också blir bra
.
men en omhävning när det jäst färdigt och klarning i fyra veckor och sedan ytterligare en omhävning först innan sötningen för kolsyrejäsningen och flasktappningen göres .
jag har aldrig provat någonting gjort på enbart rabarber så jag vet inte vad det kan bli att smaka av ett rabarbervin eller rabarber cider .
någon som kan berätta för mig ??
kanske även andra som vill veta .
rabarbersaft är ju otroligt gott ,
så vin eller cider kanske också blir bra
.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Rabarbervin 2010
Trixet med rabarber är såklart den dominerande syran. Rabarber är väldigt sura. Har för mig (ska dubbelkolla) att syrligheten sjunker om de fryses något dygn eller får koka upp och sjuda.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Rabarbervin 2010
ja, borde inte oxalsyran göra sig fint i cider tror du odqvist?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Rabarbervin 2010
Skulle inte rekommendera att dricka det i större mängder om man inte är ute efter nya utmaningar
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Rabarbervin 2010
hm.. neutrallisera oxalsyran (hur??) och köra citron eller vinsyra kanske?
Rabarbervin 2010
Jag satte rabarbervin för några år sedan. Den stog på klarning i över ett år. Väldigt svårklarnat...
För att neutrallisera oxalsyran har man i vinkrita...
För att neutrallisera oxalsyran har man i vinkrita...
//Svartnos
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Rabarbervin 2010
Jag vet att jag hört talas om torkning, blötläggning, kok och frysning för att förstöra oxalsyra. ska kolla detta.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Rabarbervin 2010
Jag har delad erfarenhet av rabarber då det blev mycket bra i ett vin och dåligt i ett annat. Huruvida det berodde på rabarberna eller något annat vet jag inte.
I Edelmans bok finns det några recept på rabarber och även bra information kring beredningen av just rabarber.
Ca 4kg rabarber till 10l vin och ca 10g vinsyra är ett bra riktmärke. De tidiga (maj, juni) och späda rabarberna lämpar sig bäst att göra vin på. Vinkrita mm skall inte behövas. Ett tips enligt Edelman kan vara att skålla stjälkarna ca 2-3 min i kokhett vatten för att ta bort "gräsigheten" i smaken.
Off-topic:
Kokade just 4,5l Rabarbersaft och även beredning av ca 3l rårörd så får man se vilken som man gillar bäst.
I Edelmans bok finns det några recept på rabarber och även bra information kring beredningen av just rabarber.
Ca 4kg rabarber till 10l vin och ca 10g vinsyra är ett bra riktmärke. De tidiga (maj, juni) och späda rabarberna lämpar sig bäst att göra vin på. Vinkrita mm skall inte behövas. Ett tips enligt Edelman kan vara att skålla stjälkarna ca 2-3 min i kokhett vatten för att ta bort "gräsigheten" i smaken.
Off-topic:
Kokade just 4,5l Rabarbersaft och även beredning av ca 3l rårörd så får man se vilken som man gillar bäst.
/Weinkeller
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 928
- Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00
Rabarbervin 2010
Detta brukar var det man gör att dra ner syran.svartnos skrev:Jag satte rabarbervin för några år sedan. Den stog på klarning i över ett år. Väldigt svårklarnat...
För att neutrallisera oxalsyran har man i vinkrita...
Men idag finns det många sorter som har rätt låg halt av oxalsyra.
Så det gäller och veta om man har en hög oxalsyra rabarber eller någon modern sort med mindre.
Om man köper frön så brukar detta stå.
Och har man rabarber som man haft i evigheter i trädgården så är det helt säkert en hög oxalsyra sort.
Någon som vet vad man använder rabarber till, som tar neutraliserar något väldigt smutsigt och farligt?
Rabarbervin 2010
Blott min andra vinsats får bli en rabarber. Varför göra det lätt för sig?
Enligt receptpåsen krävs det 6 kg rabarber och så mycket jag kan inte ta på ett bräde, så nu ligger 1.5 kg i frysen och väntar på sina kompisar...
Enligt receptpåsen krävs det 6 kg rabarber och så mycket jag kan inte ta på ett bräde, så nu ligger 1.5 kg i frysen och väntar på sina kompisar...
Rabarbervin 2010
du får vänta tills det blir mörkt sen får du sringa runt till grannarna och norpa deras rabarber också
sen kan du ju bjuda in dom på nån liten grill tillställning nästa höst och tacka för raberbern som dom just sitter å smuttar på
sen kan du ju bjuda in dom på nån liten grill tillställning nästa höst och tacka för raberbern som dom just sitter å smuttar på
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster