Sam skrev:
2,5 kg rabarber
0,5-1 kg hallon/jordgubbar
ca 2 kg socker
vinsvavla
starkvinsjäst (tex lalvin EC-1118, kanske?)
pectolase
vinkrita
vatten
Tycker det ser ok ut. Om något så kan det ligga lite på gränsen med för mycket socker (utan att ha räknat på det). Ett recept för starkvin från mr. Edelman för 10 liter är 4kg rabarber, 3kg socker, 1 citron och 8 liter vatten.
Vidare tänker jag mig att koka rabarber 15-20 minuter, och sen hälla ner sörjan i damejeannen, för att sedan hälla på hallon och vinsvavla samt fylla upp till ungefär 6 liter. Lite socker rörs ut, och jäst tillsätts någon dag senare. Någonstans här borde väl pectolase och/eller vinkrita tillsättas också?
Ungefär som jag brukar göra. Man kan oxå skölja och skära bitarna i ca 2 cm och lägger i mäskkärlet. Sen strör du helt enkelt på ca 6-7g krita (för att få bort oxalsyran). Sen häller du på 500g socker och över det kokhett vatten. Efter någon vecka silar du bort rabarberbitarna och hallonen. Jag svalvar inte, men det är ju något som ex mr. Edelman förespråkar.
Edit: Edelman menar att man oxå kan skölja rabarberstängerna med kokhett vatten innan man hackar upp den, för att få bort viss "grässmak" (max två minuter). Därefter hackar man och mäskar, enl. ovan.
I min otroliga orutin (jag har bara gjort vinsatser innan) har jag svårt att avgöra om det här kan vara en god idé.
Det är ju en toppenidé!!
Borde jag kanske tillsätta någon syra också?
Du kan vänta med det tills du provsmakat. Är smaken fadd, kan du tillsätta vinsyra. Men inte för mycket. Jag satte ifjol i 10g till 10 liter äppelmust och det blev för mycket. Börja med något gram och smaka sedan. Sen får du jobba dig uppåt.
Är vinkritan överflödig?
Jag har tidigare inte gjort något åt oxalsyran, dvs. jag har inte tillsatt krita, men den är ju svagt giftig och man kan få njursten av den, vilket jag ju får rätt ofta. Ska testa krita och se om njurstenen minskar.
Ska jag överhuvudtaget syssla med sånt här, eller borde jag satsa på surdegsbakning i stället?
Satsa på både och !!