Sockerinnehåll i olika frukter och bär
- attackbever
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1099
- Blev medlem: ons maj 24, 2006 2:00
Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Här är länkar till Edelmans tabeller över sockerinnehåll i olika frukter och bär.
https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 16-117.gif
https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 18-119.gif
https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 20-121.gif
Lite mer om sockerinnehåll / beräkningsexempel:
Russin
Ca 58% socker
Mango
ca 15+% socker
HONUNG
Honung innehåller ca 80% socker.
För 1g socker krävs 1.25g honung.
17gram socker ger 1% i 1liter
2.7gram socker ger 1OE i 1liter
Formler för att beräkna ungefärliga proportioner.
(antal liter bryggd)*(% som önskas)*17*1.25=(Mängd honung i gram)
eller
(antal liter bryggd)*(OECHSLE som önskas)*2.7*1.25=(Mängd honung i gram)
https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 16-117.gif
https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 18-119.gif
https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 20-121.gif
Lite mer om sockerinnehåll / beräkningsexempel:
Russin
Ca 58% socker
Mango
ca 15+% socker
HONUNG
Honung innehåller ca 80% socker.
För 1g socker krävs 1.25g honung.
17gram socker ger 1% i 1liter
2.7gram socker ger 1OE i 1liter
Formler för att beräkna ungefärliga proportioner.
(antal liter bryggd)*(% som önskas)*17*1.25=(Mängd honung i gram)
eller
(antal liter bryggd)*(OECHSLE som önskas)*2.7*1.25=(Mängd honung i gram)
Senast redigerad av attackbever, redigerad totalt 1 gång.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 928
- Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00
Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Då slänger vi med denna också om det nu råkar fattas någon i edelmans.
http://www.brsquared.org/wine/Calcs.htm
Kolla på då på "Fruit data" finns avancerad och allmän.
Dom listar även vilken syra respektive frukt har.
Och som man förstår så skiljer det sig bra mellan sockervärdet i samma frukt.
http://www.brsquared.org/wine/Calcs.htm
Kolla på då på "Fruit data" finns avancerad och allmän.
Dom listar även vilken syra respektive frukt har.
Och som man förstår så skiljer det sig bra mellan sockervärdet i samma frukt.
Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Hur pålitlig är livsmedelsverkets databas för beräkning av sockermängd i frukt?
Tycker den borde vara väldigt bra att använda sig av i alla fall.
Tycker den borde vara väldigt bra att använda sig av i alla fall.
Sockerinnehåll i olika frukter och bär
har du någon länk ??
Sockerinnehåll i olika frukter och bär
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-nar ... atabasen-/
De redovisar även olika sockerarter. T.ex. för Äpple med skal:
Monosackarider g 7,7
Disackarider g 3,1
Sackaros g 3,1
De redovisar även olika sockerarter. T.ex. för Äpple med skal:
Monosackarider g 7,7
Disackarider g 3,1
Sackaros g 3,1
Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Någon som har pålitlig data för apelsiner, grape, blodapelsin?
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Enligt livsmedelsdatabasen som jag länkar till ovan:
Apelsin
Monosackarider g 5,3
Disackarider g 3,6
Sackaros g 3,6
Söker jag på "blodapelsin" så får jag upp apelsin, så det är nog samma.
Grapefrukt
Monosackarider g 4,8
Disackarider g 1,7
Sackaros g 1,7
Apelsin
Monosackarider g 5,3
Disackarider g 3,6
Sackaros g 3,6
Söker jag på "blodapelsin" så får jag upp apelsin, så det är nog samma.
Grapefrukt
Monosackarider g 4,8
Disackarider g 1,7
Sackaros g 1,7
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Hittade denna! Den är riktigt lättöverskådlig.
http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=718
Den kommer jag gå efter i fortsättningen.
Mvh
http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=718
Den kommer jag gå efter i fortsättningen.
Mvh
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Har inte hittat någonstans där det står om fruktsocker och fruktsyra mängd i Aroniabär.
Någon som har en aning?
Tror de kallas chokeberrys på engelska.
Tack på förhand
Någon som har en aning?
Tror de kallas chokeberrys på engelska.
Tack på förhand
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: fre jan 25, 2019 13:43
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Matkalkyl är väldigt bra tycker jag. Söker man på grapefrukt får man t ex veta följande:
Per 100 gram:
Monosackarider 4.8 g
Disackarider 1.7 g
Sackaros 1.7 g
Kika här:
http://matkalkyl.se/se-grapefrukt.php
Per 100 gram:
Monosackarider 4.8 g
Disackarider 1.7 g
Sackaros 1.7 g
Kika här:
http://matkalkyl.se/se-grapefrukt.php
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Ser ut som om de rippat livsemdelsverkets databas och packat det som sin egen.
Noterar också att "disackarider" och "sackaros" har samma värde - inte så konstigt, sackaros ÄR en disackarid, men jästen lär bara jäsa den engång...
Noterar också att "disackarider" och "sackaros" har samma värde - inte så konstigt, sackaros ÄR en disackarid, men jästen lär bara jäsa den engång...
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
Matkalkyl utvecklas inte längre om man läser Om sidan.
http://matkalkyl.se/about.php
Där står också:
http://matkalkyl.se/about.php
Där står också:
Vissa funktioner på sajten använder livsmedelsverkets databas, version 2015-01-19.
Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär
SLV tabeller är inte tillförlitliga när det gäller just socker, eller kolhydrater generellt. Det beror på att de beräknar kolhydraterna som en rest. D.v.s. när de mätt allt annat de är intresserade av anges resten som kolhydrater. Men då kan en del annat alltså ingå också, t.ex. alkohol och organiska syror. Det sistnämnda förkommer i hög grad i frukt. Det blir väldigt tydligt om man jämför apelsin och citron som i princip innhåller nästan mkt kolhydrater enligt SLV - i verkligeten är det ju inte alls så. Eller mjölk och fil som enligt tabellen innhåller i stort sett lika mycket. Det är ju en omöjlighet därför att laktos jäser bort när man gör fil.
Den finska livsmedelsdatabasen har mycket mer korrekta värden.
https://fineli.fi/fineli/sv/index?
Den finska livsmedelsdatabasen har mycket mer korrekta värden.
https://fineli.fi/fineli/sv/index?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster