Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
attackbever
Föredetta moderator
Inlägg: 1099
Blev medlem: ons maj 24, 2006 2:00

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av attackbever »

Här är länkar till Edelmans tabeller över sockerinnehåll i olika frukter och bär.

https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 16-117.gif

https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 18-119.gif

https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 20-121.gif

Lite mer om sockerinnehåll / beräkningsexempel:

Russin
Ca 58% socker


Mango
ca 15+% socker


HONUNG
Honung innehåller ca 80% socker.
För 1g socker krävs 1.25g honung.
17gram socker ger 1% i 1liter
2.7gram socker ger 1OE i 1liter


Formler för att beräkna ungefärliga proportioner.

(antal liter bryggd)*(% som önskas)*17*1.25=(Mängd honung i gram)

eller

(antal liter bryggd)*(OECHSLE som önskas)*2.7*1.25=(Mängd honung i gram)
Senast redigerad av attackbever, redigerad totalt 1 gång.
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av gullitskatt »

Då slänger vi med denna också om det nu råkar fattas någon i edelmans.
http://www.brsquared.org/wine/Calcs.htm
Kolla på då på "Fruit data" finns avancerad och allmän.

Dom listar även vilken syra respektive frukt har.
Och som man förstår så skiljer det sig bra mellan sockervärdet i samma frukt.
curl
Färsk jäst
Inlägg: 22
Blev medlem: sön jun 13, 2010 23:10

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av curl »

Hur pålitlig är livsmedelsverkets databas för beräkning av sockermängd i frukt?

Tycker den borde vara väldigt bra att använda sig av i alla fall.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av dan610324 »

har du någon länk ??
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av latmasken »

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-nar ... atabasen-/

De redovisar även olika sockerarter. T.ex. för Äpple med skal:

Monosackarider g 7,7
Disackarider g 3,1
Sackaros g 3,1
Sezzi
Bryggmästare
Inlägg: 972
Blev medlem: tor sep 16, 2010 16:31
Kontakt:

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av Sezzi »

Någon som har pålitlig data för apelsiner, grape, blodapelsin?
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av latmasken »

Enligt livsmedelsdatabasen som jag länkar till ovan:

Apelsin
Monosackarider g 5,3
Disackarider g 3,6
Sackaros g 3,6

Söker jag på "blodapelsin" så får jag upp apelsin, så det är nog samma.

Grapefrukt
Monosackarider g 4,8
Disackarider g 1,7
Sackaros g 1,7
Användarvisningsbild
MrLeaf
Bryggmästare
Inlägg: 313
Blev medlem: fre dec 09, 2011 14:22
Ort: Nordskåne

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av MrLeaf »

Hittade denna! Den är riktigt lättöverskådlig.

http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=718

Den kommer jag gå efter i fortsättningen.

Mvh
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
boqvist83
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tis sep 09, 2014 10:27

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av boqvist83 »

Har inte hittat någonstans där det står om fruktsocker och fruktsyra mängd i Aroniabär.

Någon som har en aning?

Tror de kallas chokeberrys på engelska.

Tack på förhand
Dryckeslars
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: fre jan 25, 2019 13:43

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av Dryckeslars »

Matkalkyl är väldigt bra tycker jag. Söker man på grapefrukt får man t ex veta följande:

Per 100 gram:
Monosackarider 4.8 g
Disackarider 1.7 g
Sackaros 1.7 g

Kika här:
http://matkalkyl.se/se-grapefrukt.php
Jag vill dricka vin i Paris och öl i Amsterdam. :-)
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av ranald »

Ser ut som om de rippat livsemdelsverkets databas och packat det som sin egen.

Noterar också att "disackarider" och "sackaros" har samma värde - inte så konstigt, sackaros ÄR en disackarid, men jästen lär bara jäsa den engång...
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av latmasken »

Matkalkyl utvecklas inte längre om man läser Om sidan.
http://matkalkyl.se/about.php

Där står också:
Vissa funktioner på sajten använder livsmedelsverkets databas, version 2015-01-19.
humlan
Finjäsare
Inlägg: 98
Blev medlem: tor mar 24, 2011 23:50

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Inlägg av humlan »

SLV tabeller är inte tillförlitliga när det gäller just socker, eller kolhydrater generellt. Det beror på att de beräknar kolhydraterna som en rest. D.v.s. när de mätt allt annat de är intresserade av anges resten som kolhydrater. Men då kan en del annat alltså ingå också, t.ex. alkohol och organiska syror. Det sistnämnda förkommer i hög grad i frukt. Det blir väldigt tydligt om man jämför apelsin och citron som i princip innhåller nästan mkt kolhydrater enligt SLV - i verkligeten är det ju inte alls så. Eller mjölk och fil som enligt tabellen innhåller i stort sett lika mycket. Det är ju en omöjlighet därför att laktos jäser bort när man gör fil.

Den finska livsmedelsdatabasen har mycket mer korrekta värden.
https://fineli.fi/fineli/sv/index?
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster