Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

pumpa?

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Xenzor
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: lör sep 26, 2009 21:36

pumpa?

Inlägg av Xenzor »

nån som testat göra vin på pumpa? isåfall hur blev resultatet och hur göra?
Hemmansägaren
Turbojäsare
Inlägg: 47
Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
Ort: Skbg

Re: pumpa?

Inlägg av Hemmansägaren »

Jag bumpar denna tråd..

Ingen som testat att jäsa vin på "Halloween-pumpa"? Fick den tanken i skallen för lite drygt en timme sedan. Vet dock inte hur mycket vatten det är i en sådan pumpa..
Användarvisningsbild
Bryssko
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: tis sep 27, 2016 19:12
Utrustning: LabMaster

Re: pumpa?

Inlägg av Bryssko »

Smakar pumpa så mycket att det värt sockret och jästen? Jag tycker inte pumpa brukar smaka så där jätte mycket.

Men jag ska inte säga att jag inte är nyfiken på resultatet :)
Och blir det smaklöst så går det ju alltid att destillera :)
Mina föräldrar flyttade ofta när jag var liten, men jag lyckades alltid hitta dom igen!
Hemmansägaren
Turbojäsare
Inlägg: 47
Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
Ort: Skbg

Re: pumpa?

Inlägg av Hemmansägaren »

Bryssko skrev:Smakar pumpa så mycket att det värt sockret och jästen? Jag tycker inte pumpa brukar smaka så där jätte mycket.

Men jag ska inte säga att jag inte är nyfiken på resultatet :)
Och blir det smaklöst så går det ju alltid att destillera :)
Har aldrig smakat på pumpa, men har den lite smak blir vinet också ganska "tanigt".

Dock innehåller den mycket vatten, varför man inte ska tillsätta mycket vatten alls. Funderar på att köpa pumpa, köra den i råsaftcentrifugen och ev blanda i något utav fruktköttet som blir över. Det är tekniken jag skulle föredra i alla fall.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: pumpa?

Inlägg av ranald »

Innehåller den jäsbara sockerarter, eller stärkelse som behöver brytas ner med amylas till jäsbara sockerarter?

Personligen skulle jag hellre ha den i matlagningen än i vinjäsningen.
Hemmansägaren
Turbojäsare
Inlägg: 47
Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
Ort: Skbg

Re: pumpa?

Inlägg av Hemmansägaren »

Jag har sökt på nätet efter människor (och recept) som bryggt vin på pumpa, och jag hittade väl ingenting av värde. Och det finns säkert en anledning till det.

Skippar denna idé.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: pumpa?

Inlägg av ranald »

Jag tror det kan finnas recept i "The Alaskan Bootleggers Bible". Där görs vin på allt, inklusive lök...

Det generella receptet är väl:
+ Finfördela det du tänkte jäsa på.
+ Häll på vatten, kokande eller kallt, tillsätt vinsvalva och pektolas efter behov.
+ Låt dra 3-5 dagar.
+ Sila av "frukten".
+ Blanda i socker och jästnäring.
+ Väck en jäst eller gör förkultur och tillsätt.
+ Jäs.
+ Tappa om och tillsätt mer socker.
+ Jäs.
+ Tappa om, jäststoppa, klarna, tappa om, eftersöta.
+ Bulklagra.
+ Buteljera.
+ Vänta minst ett år.
+ Drick.

Förhoppningsvis blev det gott.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster