Kaffe eller Te
Kaffe eller Te
vadå återkommer me recept??
receptet e ju i denna tråden...
receptet e ju i denna tråden...
- Sqrewdriver
- Föredetta moderator
- Inlägg: 909
- Blev medlem: lör mar 06, 2004 1:00
- Ort: V?sternorrland
Kaffe eller Te
Nu har jag tagit
mitt förnuft till
fånga och satt en sats
earl grey/mango. 20L
luktar godis. mums.
mitt förnuft till
fånga och satt en sats
earl grey/mango. 20L
luktar godis. mums.
"Why go synthetic, when Nature can fuck you up bad enough!"
Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig
Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig
Kaffe eller Te
jag gjorde te vin på forest fruits te.... smaka apa!!
så de åker i kokaren!
så de åker i kokaren!
Kaffe eller Te
Jag jäser just nu någon liter björnbärste i en PET-flaska. Hoppas att det blir gott, alltid skoj att kunna bjuda folk på nya saker! ha det gott/ luddfisk
Kaffe eller Te
Jag satte en liknande satts i ons dags!
Nu är det så att jag är lite orolig att det inte skall bli så starkt som JAG vill!
För alla andra gånger har det slutat med att jag fått 5 - 7 % vilket är väldigt lite!
Och jag hadde tängt att man skulle kunna dricka lite på torsdag och lite på lördag!
Vad tror ni?
Med klarning och så % halten? något man kan göra för at skynda på klarning rejält?
Nu är det så att jag är lite orolig att det inte skall bli så starkt som JAG vill!
För alla andra gånger har det slutat med att jag fått 5 - 7 % vilket är väldigt lite!
Och jag hadde tängt att man skulle kunna dricka lite på torsdag och lite på lördag!
Vad tror ni?
Med klarning och så % halten? något man kan göra för at skynda på klarning rejält?
Kaffe eller Te
Jag gjorde en sats innan sommaren.
Följde instruktionen på ett ungefär och teet var earl grey.
Sötade vinet efter för att göra det lite "delikatare", så det inte skulle vara ett vanligt bordsvin.
Efter ett par månaders lagring hade det fortfarande obehagliga eftersmaker och det söta kom inte alls fram på ett behagligt sätt.
Nu efter mer än ett halvår så smakar det däremot alldeles utmärkt. Det är inte likt något annat vin jag någonsin smakat men helt klart en väldigt angenäm upplevelse.
Te-vinet var helt enkelt en hit! Billigt, annorlunda och framför allt gott!
Rekomenderas!
Följde instruktionen på ett ungefär och teet var earl grey.
Sötade vinet efter för att göra det lite "delikatare", så det inte skulle vara ett vanligt bordsvin.
Efter ett par månaders lagring hade det fortfarande obehagliga eftersmaker och det söta kom inte alls fram på ett behagligt sätt.
Nu efter mer än ett halvår så smakar det däremot alldeles utmärkt. Det är inte likt något annat vin jag någonsin smakat men helt klart en väldigt angenäm upplevelse.
Te-vinet var helt enkelt en hit! Billigt, annorlunda och framför allt gott!
Rekomenderas!
Kaffe eller Te
Håller i skrivande stund på med ovanstående te-vin.
Nu visar det sig att jag inte har pectolase hemma.
Frågan är, kan man dra igång jäsning nu och ha i pectolase senare, kanske vid jässtoppet?
Eller ska jag vänta, köpa pectolase imorgon och köra ner det i samband med jäst o näring?
Nu visar det sig att jag inte har pectolase hemma.
Frågan är, kan man dra igång jäsning nu och ha i pectolase senare, kanske vid jässtoppet?
Eller ska jag vänta, köpa pectolase imorgon och köra ner det i samband med jäst o näring?
Kaffe eller Te
Pectolase har man väl i för att hjälpa jästen, den spjälkar ner fruktmassa till ... tja nåt som jästen kan festa på, socker antagligen. Vet inte om det är nödvändigt i tevinet, eftersom man har i en del rent socker.
"En alkoholist ?r en person som dricker mer ?n sin l?kare."
Kaffe eller Te
Har test-smuttat på mitt jäsande tevin nu när det har nått +10 på oechsleskalan, earl grey med en hel del alkohol och en dos jäst, ska bli intressant att se hur det smakar efter en tids lagring. Kul iallafall, lätt och billigt att göra! Detta eminenta vin kommer att lagras i exklusiva fun-light pet-flaskor i min tempererade och optimalt luftfuktade städskrubb, intill dammsugaren, Bengt Frithiofsson; fem solar som i en liten ask.
Smakar som en töntig melodi underkastad en tarvlig terminologi, wanna get drunk Im ya freind,´want something else go skruvyaself!
---
Mjaa, klarnar som det ska, men det måste nog lagras ett tag tror jag. Drickbart, ska avnjutas i hammocken med lite is i juni.
PS. Kära Gud, låt oss få en riktig sommar 2005. DS.
----
Hoppas att det blir nåt kvar i sommar(hick), ED D Wood for president!!
Smakar som en töntig melodi underkastad en tarvlig terminologi, wanna get drunk Im ya freind,´want something else go skruvyaself!
---
Mjaa, klarnar som det ska, men det måste nog lagras ett tag tror jag. Drickbart, ska avnjutas i hammocken med lite is i juni.
PS. Kära Gud, låt oss få en riktig sommar 2005. DS.
----
Hoppas att det blir nåt kvar i sommar(hick), ED D Wood for president!!
"En alkoholist ?r en person som dricker mer ?n sin l?kare."
- Bushwhacker
- Bryggare
- Inlägg: 199
- Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00
Kaffe eller Te
Det är lungt Hasse, du behöver ingen pectolase i Te-vinet.Hasse skrev:Håller i skrivande stund på med ovanstående te-vin.
Nu visar det sig att jag inte har pectolase hemma.
Kul att ni tycker om receptet.
Som kuriosa kan jag tala om att jag öppnade en flaska Te-vin EarlGrey, årgång 2000, det var inga dåliga grejjer det, så gör ett par rejäla omgångar och gömm flaskorna för framtida bruk.
-- Bushwhacker --
The chase is better than the catch
The chase is better than the catch
Kaffe eller Te
förkultur? ser att det skrivs mycket om sånt, är det bara vatten, socker och jäst i en sån? hur mycket ska man ha i en förkultur? samt ska man dra bort det som används till förkulturen från grundreceptet?
har lite jäst över sen en mjödjäsning så jag tänkte prova mig på lite kaffe-vin. det är nån jäst med där det verkar vara jästnäring i samma påse men det borde väl inte vara några problem.
sedan undrar jag också vad pektolas är för någonting egentligen?
och vad gör citronsyran? och vars köper man sån? går det använda pressad citron?
har lite jäst över sen en mjödjäsning så jag tänkte prova mig på lite kaffe-vin. det är nån jäst med där det verkar vara jästnäring i samma påse men det borde väl inte vara några problem.
sedan undrar jag också vad pektolas är för någonting egentligen?
och vad gör citronsyran? och vars köper man sån? går det använda pressad citron?
Beauty is in the eye of the BEER-holder!
- Bushwhacker
- Bryggare
- Inlägg: 199
- Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00
Kaffe eller Te
Förkultur använder man för att vara säker på att jästen är pigg och att jäsningen kommer igång ordenligt.
Frystorkad vinjäst brukar vara pigg med en gång, men använder man flaskjäst, odlar sin egen kultur eller använder halvförbrukade påsar bör man göra en förkultur
Ett recept på förkultur är :
Hacka 1/2 dl Russin och koka med 3 dl vatten, häll på flaska, låt svalna till 25 grader, tillsätt jästen, skaka och förslut med bomullstuss, låt stå i rumstemperatur, när tydlig jäsning syns tillsätt förkulturen till musten.
Ett annat recept är :
jäst, 3 tsk socker, 1/2 krm citronsyra, 1/2 krm citronsyra och 3 dl vatten, häll på flaska, skaka och förslut med bomullstuss, osv. osv.
Pectolase är en enzym som bryter ned pektin.
Pektin är ett gelébildande ämne som förhindrar att must och vin klarnar.
Jästens gillar en sur miljö, så citronsyran gör att jästen trivs bättre.
Finns att köpa i vanlig affär, kolla kryddhyllan.
Ja, det går att använda pressad citron om man inte har något annat.
Frystorkad vinjäst brukar vara pigg med en gång, men använder man flaskjäst, odlar sin egen kultur eller använder halvförbrukade påsar bör man göra en förkultur
Ett recept på förkultur är :
Hacka 1/2 dl Russin och koka med 3 dl vatten, häll på flaska, låt svalna till 25 grader, tillsätt jästen, skaka och förslut med bomullstuss, låt stå i rumstemperatur, när tydlig jäsning syns tillsätt förkulturen till musten.
Ett annat recept är :
jäst, 3 tsk socker, 1/2 krm citronsyra, 1/2 krm citronsyra och 3 dl vatten, häll på flaska, skaka och förslut med bomullstuss, osv. osv.
Pectolase är en enzym som bryter ned pektin.
Pektin är ett gelébildande ämne som förhindrar att must och vin klarnar.
Jästens gillar en sur miljö, så citronsyran gör att jästen trivs bättre.
Finns att köpa i vanlig affär, kolla kryddhyllan.
Ja, det går att använda pressad citron om man inte har något annat.
-- Bushwhacker --
The chase is better than the catch
The chase is better than the catch
Kaffe eller Te
tack och bock för dom svaren, har dock lite problem hitta vita russin men för blir det väl att använda vanliga
Beauty is in the eye of the BEER-holder!
Kaffe eller Te
Jag har också satt en sats tevin nu. Ska bli mycket intressant att se vad det blir av det här. Jag tog Ceylonte. Fick hälla i jästen fort när det svalnat så att jag inte drack upp alltihop direkt som iste.
Kaffe eller Te
Det har slutat jäsa för ett tag sedan och jag tappade om igår. Ska det verkligen bara smaka beskt och spritigt på det här stadiet? Det luktar lite fruktigt, men ingen god citronsmak kvar. Kommer det här att bli bättre när det lagras? Det smakar/luktar inte unket eller ättiksaktigt eller så. Sg är 990.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster