highland skrev:Hejsan
Jag hittade inget recept när jag skulle göra min champange men du kan få ta del av mitt expriment.
Du ska koka ihop saven till halva mängden, då blir det mer smak i den.
Ungefär så här till 10 liter champange.
9 liter ihopkokt sav
250g russin
5 apelsiner
5 citroner
2 kg socker
3 g jästnärsalt
champangejäst
Låt russinen koka med i en omgång sav så sätter dom av sin smak.
Pressa saften ur apelsiner och citroner och häll i saven
Blanda allt och häll i jäst. Jästen jag har använt har jag köpt på Humlegården, dom har bara en sort och den har funkat bra.
Champange ska gärna stå lite svalare och jäsa typ 15 grader .När kolsyreutvecklingen blir mindre, kontrollerar du smaken är det bara lite sött så är det dads att tappa om vinet. Jäsningen får inte sluta helt.
I det omtappade vinet löser du upp 200g socker till 10 liter vin. Något vatten får inte tillsättas.Observera några dagar så att du ser att det jäser lite.Fyll det på champangeflaskor och förslut dom, om du inte ska skjuta ut bottensatsen så bind om korkarna så att dom stannar kvar(det blir rätt bra tryck i flaskorna efter ett tag).Ställ flaskorna i lutande ställning med korken neråt. i denna ställning ska dom stå ca 8 veckor i ca 12-15 grader varmt. Var tredje dag får man ge flaskan ett nytt läge genom att ta i botten och vrida den 1/4-1/2 varv genom ett kraftigt ryck. Efter ca 8 veckor är den färdigjäst. Ett kännetecken är att den själv klarnat,har den inte klarnat så vänta lite till. Förvara den helst upp och ned sen med. Tror jag fått med allt ...Lycka till
Hej och tack.
ska prova detta hemma. Ska bli spännande. Vad tyckte du själv? Blev det gott?