bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 5:55

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: ons dec 20, 2017 0:11 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
Normalt sett brukar jag sätta cider på Lidl:s äpplejuice koncentrat - blir mycket rent och bra. Men i år fick jag hämta 40 kg prima äpple från grannen som han normalt brukar slänga ut i skogen. Det är klar mer jobb med färsk frukt men av doften att döma från jäsningen så kommer det bli mycket smakrikare. Efter grovrensning av äpplena (tog bort fula delar) efter vattenbadet klyftade jag dom och krossade i en fruktkross och dumpade massan i en fruktpress (en mekanisk som man skruvar ned en pressplatta på). Där fick jag ut cirka 30 procent färskpressad juice ur massan. Steg två var att ta den ganska torrpressade massan och köra den genom en juicemaskin. Då fick jag ut ca 20 procent vätska till ur massan. Så summan av det hela var att jag fick ut ca 20 L juice ur ca 40 kg äpplen (plus massa timmar av arbete). Hoppas det var värt det :-) Det är en hel del fina fibrer i musten som jag inte vet hur jag skall få bort när det jäst färdigt. Nån som har ett bra tips?? Misstänker att kaffefilter inte funkar så bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 21, 2017 17:25 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
De sjunker nog till botten när det klarnat.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 22, 2017 0:36 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
Jag tänker köra vacuumfiltrering - Buchnertratt - då bottensatsen är nästan 50% "äpplemos" av hela volymen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jan 07, 2018 1:25 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
Det har nu sjunkit till 30% - det har börjat närma sig snart! Tänker använda en Nordic vacuumförpackare med vakuumslang, en glasdamejeanne med borrat hål och nippel i, en Don Pedros överdel med packning mot damejeannen samt ett kaffefilter i. Får se hur det går :-).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 12, 2018 22:49 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
Vakuumfiltreringsförsöket funkade bra med vissa begränsningar. Det går bra att filtrera med kaffefilter men man skall inte tro att det är som att brygga kaffe precis - det tar tid!!!
I början när geggan är lösflytande så rinner det ganska friskt men allteftersom går det saktare för att till slut bara droppa lite. Det hjälper då inte att öka vakuum sekvenserna utan snarare köra pumpen en gång var 15:e min - det är tillräckligt vakuum i flaskan för att suga ut vätskan och det går inte fortare för att man kör varannan minut eller så. Med tålamod så blir det bara en seg massa kvar i filtret och vätska i behållaren. :D Ett tips är att fylla på ända upp till filterkanten annars suger det luft mellan filter och glaset - fyller man hela filtret så blir det tätt - det filtrerar ändå utan föroreningar.


Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 12, 2018 23:36 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 501
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Var hittar man en sådan vakumpump?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jan 13, 2018 22:51 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jan 13, 2018 22:53 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
Överallt - Mediamarkt osv... Googla Nordic vakuumförpackare kanske :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jan 13, 2018 22:54 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
latmasken skrev:
Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?

Ok, tack, - skall titta in på det :D


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jan 14, 2018 11:35 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 235
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Skulle man inte bara kunna sätta i 5-10 filter och vartefter det översta sätts igen bara lyfta upp och fortsätta med det undre? Känns som det är mest skit i början?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jan 14, 2018 17:50 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
Toffeln skrev:
Skulle man inte bara kunna sätta i 5-10 filter och vartefter det översta sätts igen bara lyfta upp och fortsätta med det undre? Känns som det är mest skit i början?


Kanske funkar om du bara skall filtrera lite "vanligt" grumlig must. Men här är det fråga om sedimenterad bottensats - trögflytande som slammigt äpplemos med mycket fina partiklar!
Den grumliga musten klarnar man med flockningsmedel så den blir kristallklar - inte kaffefilter :lol: .


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jan 14, 2018 17:57 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 501
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
latmasken skrev:
Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?


Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jan 14, 2018 18:24 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
Inlägg: 76
Utrustning: plastpåse
ranald skrev:
latmasken skrev:
Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?


Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.


Så kiselgur är ingen lösning på igenslammade filter då? Nåt annat man använda som inte ger smak - typ Robert Gustavssons strumpmetod - https://www.youtube.com/watch?v=DnL5b9dzecY :lol: ?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jan 15, 2018 17:58 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
ranald skrev:
Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.


Hur fungerar det då? Jag har bara läst om det i nån vinbok (troligen Edelmans).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jan 15, 2018 21:51 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 501
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
latmasken skrev:
Hur fungerar det då? Jag har bara läst om det i nån vinbok (troligen Edelmans).


Man använder kiselgur för at bygga vattenfilter som filtrerar bort bakterier (dock släpper det igenom virus), dvs riktigt små partiklar.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013