bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: sön nov 19, 2017 6:49

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre okt 20, 2017 21:52 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Bär: Vindruvor (Lilaaktiga med tusen kärnor i varje druva)
Hink: 12L
Förkunskap: 0
Materiel: Paket innehållandes påsar som jag inte vet vad det är. Ett "klassiskt nybörjarpaket" enligt försäljaren.

Jag har dock gjort misstaget och läst flera instruktioner än de som följde med. I receptet, som följde med, står det att jäsningen tar 1-3 veckor och därefter ska bären ut från dunken. En annan instruktion som jag fann på internet säger att bören ska avlägsnas efter en fyra dagar. Jag avlägsnade bären efter två veckor och jäsningen fortgår med en sisådör ett "plupp" per 10 sekund.

Min fråga är hur jag ska gå tillväga för att vinet ska bli optimalt? Jag kommer ju att ha i resten av påsarna (som det fö bara är nummer på och inte ens i instruktionerna står det vad de innehåller utan bara "Tillsätt påse 4") men är det något jag kan ha i så som ekflarn eller dylikt för att förhöja smaken? Eller något tips om tider gällande klarning och lagring?

En sak till. Vinsatsen var för ~20L men min dunk var blott på 12L så jag hade i halva påsen med jäst. Enlugt instruktioberna jag fann på internet ska alltid hela påsen med jäst tillsättas oavsett mängden på satsen. Nu har det ju pluppat på bra för mig så jäsningen måste ju ha fungerat men vad är det som är mest rätt?

Tack på förhand gôtt fôlk och stockholmare!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör okt 21, 2017 7:29 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3869
Läs andra trådar med nybörjarfrågor, jag har flera gånger tidigare skrivit om "grunderna" i liknande trådar.

När det gäller bären så brukar man säga att efter ungefär en vecka ha de gett ifrån sig all smak och färg och behöver inte vara kvar, men det finns både fördelar och nackdelar med att sila av dem tidigt. Jag tycker personligen det är bättre att sila av dem när jäsningen pågår för fullt, eftersom jästen då skyddar brygden bättre från infektioner.

Jäst förökar sig, egentligen räcker det med en jästcell för att få igång jäsningen men den startar snabbare om du har i mer jäst från början. Jästen som blev över kommer du ändå inte kunna använda för den blir gammal.

När det gäller tillsatserna så kan man skippa de flesta av dem, det tar bara lite längre tid innan vinet slutar jäsa och klarnar om man skippar jässtopp och klarningmedel.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 26, 2017 11:13 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Någon som vet om man kan stoppa ned jäsmätaren direkt i hinken? Jag har nämligen ibgen passande vas/provrör.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 26, 2017 13:21 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 219
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Du kan göra så, men rekommenderas verkligen inte. Risken att infektera hela satsen ökar tusenfalt mot att använda en tappkran och provrör.
Se till att rengöra den noggrant och spraya med starsan eller saniclean innan du släpper i den. Rör inte vinet med kroppen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör okt 28, 2017 22:59 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Toffeln: Ok, tack för rådet.


Jag undrar hur långtid det tar på ett ungefär att få bort kolsyran ur vinet och hur vet man att den är borta? Jag har haft i jässtopp och rört kraftigt flera gånger och även skakat hinken varpå det kommer "plopp" i vattenlåset.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 29, 2017 21:05 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 219
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Låt det stå ifred och klarna så kommer kolsyran vara borta när du tappar det på flaskor. Ev. så försvinner den sista kolsyran iom tappningen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 29, 2017 22:15 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Toffeln: Ok. När jag äbdå har dig på tråden: När tillsätter du citronsyran?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 30, 2017 1:33 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 219
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Olika det där med tillsatser och syrans vara eller icke vara. I regel åker den i innan jästen, ibland inte alls och någon gång har det hänt att den åkt ner först efter någon dag om jag glömt att köpa den.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 08, 2017 23:54 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Nu är vinet tekniskt sett klart. Jag har klarnat och tappat om och nu återstår bara att tappa upp på flaska. Jag undrar om det är ok att låta vinet stå kvar i dunken ett tag eller finns det risker med det? Jag har nämligen inte köot vare sig kork, korkapparat eller flaskor.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 09, 2017 18:37 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Bump.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 09, 2017 19:28 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tor feb 01, 2007 2:00
Inlägg: 438
Ja det är helt ok och vanligt att man gör. Kallas att bulklagra och gör även att det klarnar lite extra.

_________________
/Wricko


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 09, 2017 20:04 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3869
Dock finns det ju lite risker, men har man varit noga med hygienen brukar det inte vara nåt problem.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis nov 14, 2017 23:51 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: fre okt 20, 2017 21:36
Inlägg: 9
Utrustning: Vindunk
Tack alla för era svar i den här tråden. Jag vet inte hur man taggar nicknames men tack till er som tog er tid.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Hasse basse, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013