bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: sön nov 19, 2017 6:53

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: sön okt 26, 2003 19:20 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Inlägg: 747
Ort: Sk?neland
Då var man igång igen.

Har börjat mecka ihop ett nytt vin på slånbär och björnbär.

Det verkar väldigt lovande, så långt (dag 3) är doften och färgen helt ljuvliga. Mörkt blodrött och en sötaktig, bärig doft som lovar mycket.

Receptet, till 10 liter, ser ut som följer :

2500g Björnbär
1100g Slånbär, frostnupna
200g Russin, hackade
2200g Socker
1 tsk citron/vinsyra
Jäst och Närsalt
Svavla

Björnbären var frysta när jag köpte dem så jag tod dem, tillsammans med slånbären, russinen, syra och närsalt och hällde i en hink. Det fick stå tills bären var tinade. Mosade allt med potatismosare och tillsatte 5 liter kokande vatten och 1,5 kg socker och fortsatte att mosa lite.

När det var rumstemp hällde jag i jästen. Jäsningen kom igång på en timme eller så och blev väldigt kraftig.

Idag, dag tre, har jag silat av ca. 5 liter must och hällt i en dameajanne, 5 nya liter vatten på bärmassan och resten av sockret. Verkar som att det mesta från bären redan extraherats men jag låter det jäsa med lite ny vätska och silar av ytterligare 5 liter för att laka ur allt de goda.

Musten i dameajannen innehåller en del fruktkött, små partiklar, men det kommer att separera sig fint när jäsningen avtar.

Nästa omtappning blir om två tre veckor, för att avskilja fruktköttet, och sen igen var eller varannan månad tills det är klarnat. Jag kommer att tillsätta 1g svavla vid nästa omtappning och sedan 1g vid buteljeringen, om ytterligare två omtappning.

Förmodligen hade en tsk pectolase gjort procesen ännu mer effektiv menjag hade inget hemma så det får gå utan.

_________________
If it's not moving ... ferment it !


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre okt 06, 2017 8:45 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons aug 16, 2017 20:02
Inlägg: 6
Hej, vet inte om du fort'f är aktiv här? Men hur blev vinet?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Hasse basse


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013