bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör aug 19, 2017 22:39

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre aug 11, 2017 20:12 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37
Inlägg: 38
9L
Rabarber/blåbärsvin

0,5L kokad/silad rabarber (0,5g/100g)*
900g frusen skivad rabarber 5g*
350g gula russin (~60g/100) 210g*
150gr vanliga russin 90g*
Skalet av två appelsiner. tunt skalat/hackat
Blåbär 230g (7,5g socker/100g) 17,25g*
Svarta vinbär 250 (8,3g/100) 20,75g*

-------
mängd socker i frukt/bären*343g socker

LALVIN 71B Alkoholtolerans: 14%
(förvarar i rumstemperatur)
(går ut 11 - 2017)

Önskad restsötma: 25-33



170x14 = 2380gr x 0,9 (9L)= 2142gr socker för 14%
27x25= 675 x 0,9= 607,5gr för 25 oe restsötma
2987,5gr - 343g(fruktsocker) = 2644,5g socker tillsättes
-----------------------------------------------------
10.08-2017
Hackade vindruvorna, lade dem och alla andra bär i en strumpbyxa.
Hällde på kokande vatten i omgångar och pressade ur saft,
saften tillsattes i jäshinken med sockret. Rörde om så att sockret upplöstes.
Satte in strumpbyxan och lade en keramikskål på den (för att hålla den under ytan).
Fyllde upp med vatten till 9L (i 10L hink), Lät svalna till 25c och tillsatte
en halv dos av den aktiverade jästen (Lalvin 71B-1122), klockan 22:00.
Tunt skalade apelsiner, hackade skalet och hällde en skvätt kokande vatten över och hällde i jäshinken.

11.08-2017
15:00 Ingen synlig aktivitet i hinken, jästen död eller seg?
Aktiverade resten av jästen i en 0,5L med jäsrör, ~2dl vätska.
22:00 Nivåskillnad i jäsröret på flaskan.
9L vätska täcker jäsrörets lufthål i 10L hinken.... (kommer att bubbla ut)
Flyttade över 1L till en flaska som det jäses i. 8L kvar i hinken.

(gjorde en "Sherry" bryggning 09.08-2017 med "lika gammal" EC-1118 och den kom igång nästan direkt)
Öppnade locket på vinet och lade duk över.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 12, 2017 11:25 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 185
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Tror inte jästen är död, snarare seg kanske. Det brukar vara svårare än man tror att utplåna alla jästceller så det inte skulle börja jäsa. Hur luktar det? Är hinken verkligen tät? Höll över en skvätt I en flaska som du skruvar igen korken på och vänta, blir den hård jäser det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 12, 2017 14:10 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37
Inlägg: 38
Okay.
Det luktar nog fräscht, eventuellt hint av kolsyra i doften, ingen jäst.
För stunden har jag den på luftning, öppen med en kökshandduk över. Är lite kluven till det, men har gjort så då jag gjort cider förut, visserligen naturjäsning men då får den stå öppen i ~en vecka före man noterar början till kaka.

Jag gjorde "missen" att ha i allt socker från början så det är väl ingen optimal miljö för jästen men 0,5L flaskan (andra halvan av jästpåsen) är förvånande seg den med. har matat med lite mer socker/hackade russin/vatten och man kan se -lite- nivåskillnad, men inget bubblande än. Hinken tror misstänker jag att inte är 100% tät men flaskan ska va det.

Kan väl troligen konstatera att (gammal?) EC-1118 är ivirigare än 71B...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 12, 2017 21:38 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 185
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Du kan ju hälla i jästen som du odlat i flaskan i vinet också för att öka cellantalet om du vill skynda processen. Att dela paketen är inte något jag brukar pyssla med. Min åsikt är att det inte ka n bli för mycket jäst, man odlar ju upp antalet celler mångfalt i förkulturer. Startar det inte upp någon dag efter tillsatsen kanske du skulle köpa ett nytt paket ändå.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön aug 13, 2017 21:46 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37
Inlägg: 38
Idag bubblade det lite ur jäsröret så nu är det igång. :)

Använde resten av jästen till ett annat men liknande vin som jag gjort ikväll:
Svarta vinbär 500g (färska) (8,3g/100g=41,5g)
blåbär 1kg (färska) (7,5g/100g=75g)
gula hallon 180g (färska) (3,2g/100g=5,8g)
hallon 63g (färska) (3,2g/100g=2,0g)
100g russin (köpta) ( 60g/100g=60g)
2dl kokad/silad rabarber


Lade i 500g socker att börjas med i det, kommer senare fylla på såpass att jästen inte orkar mer och eftersöta när det jäst färdigt. Blir 6-7L av det så att jag med råge kan tappa över det i en 5liters utan att få med bottensats.


Bägge recepten är mest bara höftade så har ingen aning om det är för lite frukt/bär osv, men man lär sig väl den hårda vägen :lol:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 19, 2017 20:01 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37
Inlägg: 38
Gjorde även ikväll ett likadant vin som ovan fast med köpta/frysta bär för att se om man alls känner nån skillnad.
Dock istället för gula hallon** 180g och röda hallon 63g, så blev det 250g frysta/köpta röda hallon.

kostnader: ca 120kr för de frysta bären (+ russin, socker, rabarber och jäst)


**
Gula hallon är oftast sötare än röda och har eventuellt lite mindre "hallon smak" enligt mitt tycke.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013