Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Skåne Snus.

Diskusion kring tobak, så som snustillverkning.
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Nybörjare på det här med snus tillverkning och tobaks odling.
Tänkte att det är lika bra att dra hela historien så dra fram en stol och ta en kopp eller skumma igenom lite snabbt....

Det hela började med att jag fick 16 plantor av en bekant som blivit över.
Dessa planterades i söder läge i rätt mager jord och vattnades rikligt. En lät jag gå i knopp och blomma. Fröna sparades och är nu årets plantor.
Jag gödslade med Aska och plantorna blev skapligt höga och med några riktigt fina blad per planta och lite mindre fina.
Skördade två ggr, lät sedan plantorna stå och frysa ner innan jag tog upp dem med rot och allt.

Bladen torkades på stång efter mognad utomhus. Krossades och maldes för hand och silades genom durkslag. Provade olika sätt att mala finare, men kom fram till att det skulle provas som det var o i värsta fall fin malas senare. Det blev lite mer än ett kilo tobak att baka.

Jag bakade det i 75 grader i två dygn med salt och vatten. Sedan tillsattes lite vatten till och resultatet blev något salt och blött efter 14 tim till i ugn..
I övrigt väldigt mjuk och fin arom. Bättre smak (i mitt tycke) än de tobaks satser jag köpt o bakat tidigare.

Tycker detta är riktigt kul och kommer nog att fortsätta odla tobak resten av mitt liv.
Jag har blivit inspirerad och inser att den kemiska sidan har jag mycket att lära på så ser fram emot att läsa mer här och komma med lite konstiga frågor.

Erfarenheter hittills...
Ja, min utbildnings kurva i ämnet har varit rätt lodrät upp och jag har lärt mig massor hittills. Temperaturer, tid, salter, innehåll, smaker, sorter, finkornighet... Finns obegränsat o lära i detta underbara ämne.

Jag tycker nog mognaden är lurigast, att se när de ska tas och och att bladen mognar ordentligt innan de torkas. All diskussion senare om bakning är även intressant.

Ser fram emot mycket lärorika diskussioner om detta här!


:beer:
Användarvisningsbild
schizo
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: fre mar 04, 2005 1:00

Re: Skåne Snus.

Inlägg av schizo »

Vad var det för "märke" på tobaksplantan?
Har ofta funderat på att odla tobaken själv men det har liksom aldrig blivit av.

16 plantor. Hur stor areal kräver dom?
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Hade dem längs en gavel i två rader, skulle tro de tog upp en 10meter..

Vilken sort det är vet jag inte, men det är gamla upphittade fröer från den tid det odlades härikring. Lät en blomma och sparade frö och dessa är nu planterade och upp kommna. Satte ut 20 plantor för 10 dagar sen och de större ser ut att klara sig, kommer att komplettera med fler då det blir lite varmare.

Har nu ett antal planter på gång till detta år och har tänkt mig sätta 30-40 plantor.
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Liten uppdatering.

http://www.chainsawcollectors.se/phpbb3 ... &mode=view

http://www.chainsawcollectors.se/phpbb3 ... &mode=view

http://www.chainsawcollectors.se/phpbb3 ... =5&t=16264

Nu har de kommit upp och växt till sig lite.
Låga blad som vissnar eller annat tas om hand även dem.

Riktigt kul det här och jag har bara några få dosor kvar av fjor årets, men det blir bara bättre och bättre ju längre det står...
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Fick för mig o prova baka "Prillans snussats" lika dan't. Övertalade en god vän om att dela på experimentet.
Jag bakar och vi delar på det.

Så blev det.

Bakade satsen med en liter vatten, 50 gram salt i 70 grader under 2 1/2 dygn. Sen 1/2 liter vatten till och 50gr salt till.

Fungerade bra och smakar betydligt bättre än med bifogade påsar.
Det står nu gottar sig lite.

Undrar nu varför det används annat än vanligt salt.
Användarvisningsbild
jim [skutte]
Bryggare
Inlägg: 147
Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52

Re: Skåne Snus.

Inlägg av jim [skutte] »

behövs väll inte egentligen något annat än salt (natriumklorid).

Natriumkarbonatet (soda) dess basiska egenskaper gör det lättare att bryta ut och ta upp nikotinet ur tobaken, kan hoppas över då det är rikligt med fritt nikotin i tobak.
Polypropylenglykol eller Glycerol används som fuktighetsbevarande medel och för att hjälpa de aromer man tillsätter.

Det är den förklaringen jag har fått men jag är ingen kemist :D
Öl byggde denna kropp, men jag bryggde ölet!
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Jag märker ingen skillnad ang nikotin om det är mer eller mindre so det bekymrar mig inte.

Ska ta o skaffa mig lite stickor o kolla PH i det, det kan vara intressant.

Delade upp det med en kompis som tyckte det blev lite surt och reagerade.
Han hade tillsatt lite vätska till...

Själv märker jag inget.
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Har nu tjyvat o donat och det har blivit en del brutna blad och gulnat som även de sparats.
Inser att det kommer att bli mycket tobak av detta här o funderar lite på hur jag ska få till det...
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Lite bilder.

Har blivit lite blad under tiden som knäckts och gulnat. Dessa har mognat o torkats. Blir nog ett kilo av detta men tror inte det är mycket smak i det...
Får väl blandas upp i det andra.


Bild
Bild
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Har nu skördat och hängt upp det på streck.

Blev lite mer än jag tänkt....

Bild

Har nu bakat det första av de som jag tagit tidigt, gulnade, brutna etc.

Inte så mycket smak i det men bra o experimentera med.

Bakade ca 2,5 liter grov hackat, torrt med 40g salt, 5dl vatten och 70 grader i två dygn.
Sen det med det i kvarnen o bakade med ytterligare 20 gram salt i ett dygn.
Nu svalnar det men verkar bli hyfsat.
Lite för fint för min smak. Håller mig nog till durkslags storlek fram över.
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Bild
Bild
Bild


Har nu satt första satsen.

Bild
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Har nu krossat och separerat stabbar och ådror på alltihop.
Har 2kg torkat tobaks blad att baka förutom det som är bakat (38 dosor).

Nåt bra tips på användning av stabbar?
MrFinkel
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: ons nov 07, 2012 8:01
Utrustning: Fet-Foa

Re: Skåne Snus.

Inlägg av MrFinkel »

Har inget att säga då jag inte kan mycket om detta ämne, jag ville bara säga att det ser mycket bra och professionellt ut.
Fortsätt och håll oss uppdaterade.
För att inte förvirra mer än nödvändigt.
Tidigare användare:
Raggarn_salen
Gubben_finkel
Magnus Mattisson
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tor apr 19, 2012 10:47
Ort: Kristianstad
Kontakt:

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Magnus Mattisson »

Jajamensan.

Är det nån mer än jag som bara med bara salt och egen tobak?
Mackis
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: lör nov 10, 2012 16:04

Re: Skåne Snus.

Inlägg av Mackis »

Hej Magnus.
Kul att se ditt projekt utvecklas.
Själv har jag inte odlat egna plantor men funderar på eventuellt att göra så.
Använder du Mor Alida frön? Det ska vara en Kristianstad sort på den sista odlade tobaken i Sverige från 1964.

Själv har jag bara köpt färdigmalen samt råtobak som jag malt själv.
Mitt recept som jag följer är enligt nedanstående:

1 kg tobak (gillar finmald)
1 liter vatten (kokar upp detta)
70gr salt (40gr vanligt salt och 30 gram röksalt) ger en fin rökarom.
Blandar vatten och salt och häller i det i en hink tillsammans med den malda tobaken och blandar ca 10 min. (använder borrmaskin som jag kopplat på en vanlig visp)
24 timmar i ugnen 95grader.
Ut ur ugnen och ner i hinken igen och blandar om 5 min.
90 gr pottaska (Kaliumcarbonat) löses upp med 5 dl uppkokat vatten.
Blandar igen med tobaken 10 min med borrmaskin.
och in i ugnen igen i 12 timmar till.
Tar sedan ut allt och vispar om ytterligare en gång ca 10-15 min.
100 ml glycerol/propylenglycol blandas i (ska ge hållbarhet samt mjuka upp snuset.
Om jag vill ha mer krambarhet använder jag Gummi Arabicum som jag pudrar över snusmassan och vispar till det med borrmaskinen till önskad konsistens.
Har även använt stavmixer på den färdiga massan och snuspulvret är för grovt till önskad slutgiltig finmaldhet. Enklare än att mala torrvaran då knivarna får jobba hårt. Lättare då allt är uppfuktat och mjukt.

Snuset får en Ettan kvalitet.
Har provat att blanda ner Wiskey, calvados och grönstedts funkar bra!!
Har även testat Bergamotte för Generalsmaken, funkar det med.

Funderar nu på att köpa på mig 10kg råtobak och mala allt själv. Såg att PGW säljer för 150kr/kg om man köper 10kg. Alternativet är ju att odla själv till våren, riktigt sugen på att prova det.

Mvh
Mackis
Skriv svar

Återgå till "Tobak / snus"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster