Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Allt om FOA-brännaren - en liten klassisk brännare för nostalgikern
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

Kolla länken http://www.kjell.com/?item=%2036261

Hur fungerar en sånhär?
Bara att koppla in i väggen och stoppa ner i sitt lilla kärl?
Fungerar som en doppvärmare fast stannar vid 70C?
Tacksam för svar med vänliga hälsningar Vessla
Användarvisningsbild
Pjolteren
Bryggmästare
Inlägg: 885
Blev medlem: ons apr 21, 2004 2:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Pjolteren »

Men...??? Vad skal du med en termostat???

Den enda hembränningsprylen som kan bruka en sådan termostat med
god verkan, är plastbrännaren...

En kolonnbrännare, FOA brännare, en kombination av dessa, en spiral etc.
skal INTE ha nån termostat (för dom mer invidda ser jag bort från termostat
till bruk för elektronisk ARC)

Temperaturen i kärlet reglerar sig själv. Det är bara mängden ånga som
behövs att regleras. Det görs med sänkning/ökning av effekten, INTE med
att slå effekten av/på.

Jämför med att koka vatten i en kastrull. Du kan koka på 2000 watt, och
tempen i kärlet är 100°C, men du har mycket ånga. Du kan också koka
på 500 watt, och tempen...? Jo, fortfarande 100°C, men mycket mindre ånga... Vad händer om du slår av plattan? Jo tempen sjunker till strax under
100°C, och ångan försvinner.... Därför kan man inte slå av uppvärmningen,
bara reglera ner/upp...
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

okidoki.
Gjord ett test idag.
Fyllde kärlet jag till hade tänkt att använda oa-brännaren som jag inte byggt ännu.
Fyllde den med vatten och stoppade i en stektermometer och satte den på spisen på 1:an i ett par timmar.
Temperaturen stannade på 72-73C.
Efetrsom att kokpunkten på etanol ligger där någonstans så är väll detta en ganska bra temperatur på en foa?

Så när jag byggt den så kan jag låta den stå och puttra på 1:an tills det att all alkohol i mäsken är borta?
Användarvisningsbild
Pjolteren
Bryggmästare
Inlägg: 885
Blev medlem: ons apr 21, 2004 2:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Pjolteren »

Nej... :)

95,6% alkohol kokar vid 78,1°C, inte mäsk...

I en mäsk är det mestadels vatten (ca. 80% för att göra det änkelt), och
lite etanol (20%)

Vatten kokar vid 100°C. Altså kokar mäsken nånstans mellan 78,1°C och
100°C. Ungefär 85-90° tror jag är rätt nära sannheten (utan att ha kollat)...

Men, och detta är "cluet", kokpunkten ökar efter som alkohol försvinner ut
mäsken... Om man inte vil reglera effäkten hela tiden, måste man ha så
hög effäkt att man kan koka ur hela mäsken. Men då för det med sig störra
krav til kolonnen (+/evt. FOA'n) att den kan handtera den lite högre effäkten...

Om tempraturen stannar på 72-73°C vil du inte få någonting ur... om du inte
kör en plastbrännare då...

Igen, det är inte temperaturen vi vill åt, utom mängden ånga... derför måste
man effäktreglera.
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

Okej. Men om jag får temperaturen på plattan att stanna någonstans mellan 85-90C så får jag väll ut rätt mängt ånga?
Så om jag kör en foa på den temperaturen så behöver jag väll inte reglera effekten på något vis?
Bara att låta den stå där och koka på plattan och låta vattnet spola genom kylaren?

Vet att denna frågan inte hör till detta forum men hoppas att dte går an iallafall. Skall temperaturen i en spiral också ligga på 85-90c för att få ut rätt mängd ånga?
Om inte varför? Vad skiljer sig med fördelningen utan vatten och etanol med spiralisen och Foan.

Hoppas jag inte är för tjatig =)
Tack för alla svar iallafall Pjolteren =P
Användarvisningsbild
Plizken
Föredetta admin
Inlägg: 568
Blev medlem: mån jan 31, 2005 1:00
Ort: olika

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Plizken »

Vi tar det en gång till. Man kan inte temperaturreglera en destillator.
Skall temperaturen i en spiral också ligga på 85-90c för att få ut rätt mängd ånga?
En spiralbrännare med 5m prisolrör med 10mm diameter destillerar ca 1droppe i sekunden vid 250w effekt.(Beroende på isolering) Vid 300w effekt så fullkomligt rinner det ur röret. (inte bra alls)

Kollar man temperaturen vid 250w och 300w så är den densamma. Kokpunkten för den specifika alkoholstyrkan hos mäsken är densamma oavsett effekten.

När man kör en spiralbrännare så är en termometer ett bra verktyg för att se när det är dax att stänga av den. Det börjar droppa någonstans vid 80°C sedan ökar temperaturen i mäsken under hela destillationen, när temperaturen når ca 98°C så är alkoholen i mäsken slut och det är dax att stänga av maskineriet.

Hänger du med. det går inte att temperaturreglera en kokare då kokpunkten inte är konstant.
Men om jag får temperaturen på plattan att stanna någonstans mellan 85-90C så får jag väll ut rätt mängt ånga?
Ångmängden du får ut är beroende på effekten du värmer med.

När du kokar ris så sjuder det bara i pannan men när du kokar makaroner så kan det gärna näst intill stormkoka. I båda fallen är temperaturen 100°C, skillnaden är effekten man värmer med.
Det var en kvinna som fick mig att ta till spriten och jag hade inte vett att tacka henne.
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

Jag hänger väll med hyfsan iallafall =)
Men jag har mina funderangar kring temperaturn. Efter som att vatten inte kokar fören vid 100c. Och om mitt kärl står på plattan och mäsken får temperaturen 90c så borde väll bara alkoholen förångas?

Jag gjord eett litet experiment med mitt kärl nu. Fyllde det med bara vatten och det har stått på min spis nu ett par timmar på 3an. Temperaturen står fast vid ca 90c.

Så om jag fyller på mitt 20l kärl med 15% mesk så innebär det att jag får ut ca 3L alkohol.

Så om jag låter foan stå på spisen med en konstant temperatur på ca90c och så stänger jag av när jag tankat ur 3 liter.
Och värmen har aldrig överstigit 100c utan har hela tiden legat under.
Då så innebär det väll att jag fått ut 3L ca 96% sprit utan att jag kokat över en massa vatten?

För i spiralbrännaren när man kör på 250w så skall väll inte temperaturen i mäsken bli 100c för då kokar väll vattnet med spriten?
Eller det kanske inte går att få upp mäsken i 100c fören all alkohol kokat bort? Gör det det? Jag är inte så påläst om det.

I vilket fall så atck för att ni hjälper mig att förstå!
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

Men om jag har förstått rätt så,
Om temperaturen i mesken är säg 88c ända ifrån när när den är 15%
tills det att all alkohol kökat bort. Och temperaturen inte är högre än 88c
ens när all alkohol kokat bort och det bara är vatten och skit kvar. Så har man fått ut ca 3L 96% finsprit?
Har jag förstått rätt?
Användarvisningsbild
Hojjt
Bryggmästare
Inlägg: 597
Blev medlem: tor feb 10, 2005 1:00
Ort: Bodegan

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Hojjt »

så länge du kör med full gas och termostat kan du aldrig få ur 96% ur kokaren! Termostat skall aldrig användas! Du måste reglera tillförd effekt , inte temperatur.
Det går att koka ur sprit ur mäsken när den är 96-97grader varm oxå. Tempen stiger i o med att alkoholhalten sjunker i mäsken. Kör man med för hög effekt följer vatten mm med ut med spriten även om temperaturen ligger på 88grader på mäsken!

Det är alltid effekten som skall justeras efter kolonn/foa för att få rätt ångflöde så att reflux uppstår och gör nytta.

Temperaturen kan inte vara 88grader när all sprit kokat bort då ligger tempen runt 99grader.
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

Okej. varför måste tempen vara runt 99c då?
För om man sätter en kastrull på spisen på 3an och fyller den med vatten så ångas allt vatten ur innan temperaturen överstigit 90c

Men eftersom vattnet förångas innan det kokar. Vad är det då som gör gör att vattnet inte följer med spriten?
Är det om man kokar mäsken på typ 90c men med jättelåg effekt?
Förångas inte vattnet på låg effekt även fast att temperaturen ligger på
ca 90c?

Och om man inte vill köra foan rakt på spisen. vad är då en lämplig effekt till ett 20L kärl? Kan denna doppvärmaren vara lämplig isåfall tro?

http://www.vattenliv.se/shop/?artnr=V67 ... rer=kelkoo

Blir det stor skillnad på resultaten mellan 200w doppvärmare eller rakt på spisen?

Tack allesamans
/Vessla
Användarvisningsbild
Hojjt
Bryggmästare
Inlägg: 597
Blev medlem: tor feb 10, 2005 1:00
Ort: Bodegan

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Hojjt »

Det blir bättre resultat om man ej använder termostat!! Sen vad man värmer med spelar mindre roll.

Alkoholångor och vattenångor kyls och kondenserar i kolonnen/foan . vattenångorna kondenserar snabbare än etanol och "faller" tillbaka ner igen men etanolångorna fortsätter ut som produkt.

Om man däremot kör på för hög effekt så hinner inte vattenångan kylas och följer med ut, därför är det viktigt att reglera effekt och inte temperaturen i mäsken.
Tempen i mäsken reglerar sig själv genom att öka vid minskning av alkoholkoncentration i mäsken!

Ångflödet/uttaget är vad som är viktigt att hålla på en lagom nivå för bra resultat!
Användarvisningsbild
Pjolteren
Bryggmästare
Inlägg: 885
Blev medlem: ons apr 21, 2004 2:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Pjolteren »

Altså... :wink:

1) En mix av etanol och vatten (som det är i mäsken) är fullständigt
löseliga med varann. Det finns starka fysiska bindingar mellan dom.

Att värma upp mixen tills kokpunktet är ganska lätt, och det vil ånga lite
(märk ordet lite). Att vidare få vätskan över til ånga (mycket ånga)
kräver mycket, mycket mera energi. Man måste tilföra så mycket energi
att mäsken kokar.

Etanolånga är tyngre enn luft och vill av natur sjunka. För att få ångan att
vandra uppåt i kolonnen, måste den tryckas upp av mer ånga underfrån.
Då håller det ganska änkelt inte med lite ånga, det måste rejält mycket till.

2) Låt oss sige att mäsken kokar vid exakt 90°C, och spisen tilförer den
exakta mängden energi som krävs för att just precis unnerhålla kokandet.
Vad sker när eks. 1 dl etanol har ångat bort? Jo, mäsken slutar att koka!
Varför? Jo derför att nu är det lite mer vatten tilbaks i mäsken än det var
att börja med! Och vatten har ett högre kokpunkt än etanol.
Temperaturen kan nu vara eks. 90,5°C. Sådant vill det uppföra sig hela
tiden! Derför är det utan poeng att kolla på tempen hela tiden. Det
måste...

3)...koka hela tiden! Men, det måste inte koka så mycket att kylaren inte
klarar av med att kyla produkten! Här kommer effäktregleringen inn i bilden.
Man skiter helt änkelt i temperauren, och påser att det kommer nog ånga
upp i kolonnen, men inte för mycket!

4) Den enda temperaturen som är interessant att hålla ögat med, är
i toppen av kolonnen. Är den 78,1°C där, vet man att man har 95,6% etanol.

Vi kan tydligen inte övertyga dig om att vi har koll på vad vi snackar om,
så det enda jag kan sige är att du måste prova detta själv. Prova på
ditt sätt först, så kan du prova på vårt sätt....

Jag vet resultatet... :wink:
Användarvisningsbild
Vessla
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tis feb 28, 2006 1:00

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av Vessla »

Jo men nu så tror jag allt att jag förstod =)
Men först så trodde jag att vattnet och alkoholen kyldes lika lätt, eller svårt kanske jag skall säga, så att vattnet lätt följer med etanolen om det kokar upp.

Men nu tror jag allt att jag förstår.
Om du vill så kan du kolla länken som jag skicka över. En länk till en doppvärmare fast inte reglerbar. Kan den funka tro? 200w utan termostat. Gjort i titan, ämnad för att värma upp dammar utomhus på vintern.
Finns det någon tumregel för hur många vatt man skall ha per L i kokkärlet föresten?
Men jag skall börja med att köra rakt på spisen. Kollade foa skissen men ändrade lite. Får hoppas att det kan funka bra ändå.

Tack så jättemycket för hjälpen :D
Användarvisningsbild
zoider
Finjäsare
Inlägg: 65
Blev medlem: sön mar 02, 2008 20:09
Ort: Källaren

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av zoider »

Tack Pjolteren för förklaringen ! det hjälpte mig mkt!
Keep up the good work! :D
trippp
Bryggmästare
Inlägg: 591
Blev medlem: tis feb 12, 2008 14:25

uppvärming till foa http://www.kjell.com/?item=%2036261

Inlägg av trippp »

Det här har tidigare sagts, men inte så tydligt:

En blandning av två vätskor med olika kokpunkt får en tredje, ny kokpunkt som ligger någonstans emellan de två tidigare.

Att värma mäsk till 79 grader gör inte att endast alkoholen kokar ur, eftersom alkohol-vattenblandningen har en egen kokpunkt.
Skriv svar

Återgå till "FOA"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster