bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör feb 24, 2018 7:45

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 14 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån feb 04, 2013 22:12 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tis maj 29, 2012 14:18
Inlägg: 15
Ort: Stockholm
Äntligen har jag en alldeles egen FOA-kokare, liten och nätt, hårdlödd och tät. Men när jag provkokar den på en 3 liters e-kolv med vatten, så inser jag att jag totalt förträngt det där med kylvatten. Så:

Hur ordnar man lämpligast det där med kylvatten?
Hur vet man när man skruvat lagom mycket på kranen?
[/url]

_________________
Hemgjort smakar alltid bäst - men ibland får man lura sig själv


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån feb 04, 2013 23:07 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: fre mar 04, 2011 1:40
Inlägg: 92
Ort: Linköping
Utrustning: FOA & Biltema
Om kylmanteln på foan, där den puttrar på på toan, den känns sval och skön mot handen, så får du snart en prima tår på tanden! :P


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 13:21 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons apr 09, 2008 17:06
Inlägg: 1690
Ort: centrala storskogen
Frater_Frag skrev:
Om kylmanteln på foan, där den puttrar på på toan, den känns sval och skön mot handen, så får du snart en prima tår på tanden! :P


Bryggar-poesi ! :lol:

_________________
Sprit löser mycket, men inte problem..


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 14:50 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tis maj 29, 2012 14:18
Inlägg: 15
Ort: Stockholm
Det tackar vi för. Nu ska jag bara in på någon lokal VVS-firma för att försöka få tag i passande slangar.

_________________
Hemgjort smakar alltid bäst - men ibland får man lura sig själv


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 16:13 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör jan 19, 2013 17:59
Inlägg: 9
Det är väll rekomenderat att ställa kranen på max och sen strypa med en liten kulventil eller dylikt, detta för att undvika tryckförändringar

Rätta mig gärna om jag har fel


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 18:06 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 06, 2011 21:48
Inlägg: 282
Ort: Norrland
Utrustning: Foait :-)
Piercad skrev:
Det är väll rekomenderat att ställa kranen på max och sen strypa med en liten kulventil eller dylikt, detta för att undvika tryckförändringar

Rätta mig gärna om jag har fel


Du har så rätt, sätt en ventil på "utgående vatten" och justera med den kylningen (du ska alltid strypa/reglera på "utgående vatten").
Du behöver troligen inte ha vattnat på max, foan behöver inte så mycket vatten.
Om kylarna är kopplade i serie ansluter du "vattnen in" på nedre ingången av produktkylaren och sätter ventilen på utgående övre på "reflux kylaren".
Om dom är parallell (som org ritningen) sätt ingående på nedre och ventilen på övre

Lycka till och återkoppla gärna med bilder!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 20:26 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: fre mar 04, 2011 1:40
Inlägg: 92
Ort: Linköping
Utrustning: FOA & Biltema
Blådåren skrev:
Frater_Frag skrev:
Om kylmanteln på foan, där den puttrar på på toan, den känns sval och skön mot handen, så får du snart en prima tår på tanden! :P


Bryggar-poesi ! :lol:


När jag skulle svara på frågan så dök rimmet ifråga upp i skallen, så jag tänkte att varför inte? :P


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 20:26 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tis maj 29, 2012 14:18
Inlägg: 15
Ort: Stockholm
Har nu fått ihop allt och provkört med bara kylvattnet. Försökte lägga upp bild, men man kunde bara peka på en annan webbsida. Får se om jag kan lösa det på något sätt..

_________________
Hemgjort smakar alltid bäst - men ibland får man lura sig själv


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis feb 05, 2013 21:30 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons apr 09, 2008 17:06
Inlägg: 1690
Ort: centrala storskogen
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=10258

Spara bilden på någon av servrarna och länka in url:n hit .
"photobucket" funkar fint för mej.
men kan vara ide att ha fler konton då man kan se "alla" bilder i foldern , fast man bara länkat till en, hos en del bild-servrar..

"frater frag"
Menade som rent beröm !.
Lite bryggar-prosa kan ju ibland göra saker lättare att komma ihåg ! :)

_________________
Sprit löser mycket, men inte problem..


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons feb 06, 2013 7:00 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: fre mar 04, 2011 1:40
Inlägg: 92
Ort: Linköping
Utrustning: FOA & Biltema
Jo jag förstod det! :wink:

Jag måste försöka få till en limerick om foan, men det lär bli knivigare.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons feb 06, 2013 17:22 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tis maj 29, 2012 14:18
Inlägg: 15
Ort: Stockholm
Bild
Provkokar med vatten. Verkar fungera bra. Kapacitet ungefär 1 liter på 1 timme och 10 minuter. Inte helt säker på att det är optimalt. Det krävs inte så mycket vatten för att det som kommer ut ska kännas svalt, däremot kommer det gå åt mycket el. Men produktionen är blygsam och mer för att ge mig utrymme att ägna mig åt snapskryddning utan att det kostar om jag misslyckas.

_________________
Hemgjort smakar alltid bäst - men ibland får man lura sig själv


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 06, 2013 17:26 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tis maj 29, 2012 14:18
Inlägg: 15
Ort: Stockholm
Bild

_________________
Hemgjort smakar alltid bäst - men ibland får man lura sig själv


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön feb 10, 2013 22:47 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tis maj 29, 2012 14:18
Inlägg: 15
Ort: Stockholm
Nu har jag kokat för första gången. Eftersom själva kokkärlet, e-kolven, bara är på 3 liter - var det svårt att separera de olika delarna. Därför prövade jag att först bränna en råsprit som jag sedan brände en gång till. Råspriten höll ca 50% och den andra bränningen ca 80%, men upp till 88% i början. Smaken efter andra bränningen var förvånansvärt bra - jag har köpt sämre sprit utomlands. Därefter kolade jag (enligt instruktionerna här i forumet) genom två rör. Slutresultatet är utmärkt. Det gick inte åt så mycket vatten. Jag drog på vattnet till det brännvinet var ljummet som kom ut.

Nackdelen jag kan komma på är att det tar väldigt lång tid att bränna en hel jäshink med mäsk.

Nästa gång ska jag prova att helt bränna ut mäsken i första bränningen. Senare ska jag också prova att göra mäsk från fruktråvara istället.

Nu återstår det näst roligaste av allt: kryddningen. Och därefter det allra roligaste.

_________________
Hemgjort smakar alltid bäst - men ibland får man lura sig själv


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön feb 10, 2013 23:07 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons apr 09, 2008 17:06
Inlägg: 1690
Ort: centrala storskogen
Låter som någon hittat en ny hobby ! :lol: .

Tänker du pyssla med kryddning så låter det som du behöver en del neutral "grund" att utgå ifrån ...
Att en del har många tips som inte gäller foa när det gäller neutral produkt, har du nog inte kunnat missa..
Men ett litet tips vågar jag mej på !, om du fixar en kolonn under din foa, så får du starkare och renare produkt !.

Ett större kok-kärl än 3 L antar jag redan står på din "att göra" lista, så de låter jag bli att tipsa om :lol:

_________________
Sprit löser mycket, men inte problem..


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 14 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013