Jag har precis fått ta över en foa,otto.
Har inte testat den än men har läst om hur den fungerar etc.
Den mäsk som jag har är ett gammalt körsbärsvin.
Nu till frågan: kommer spriten att få någon smak av körsbär?
BLIR DET NÅGON SMAK?
Re: BLIR DET NÅGON SMAK?
ingen som vet???
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Re: BLIR DET NÅGON SMAK?
Eftersom ingen annan än du har ett smakprov av just ditt gamla körsbärsvin är det svårt för någon att ens veta hur mycket körsbärssmak det är på vinet och om det är sådan smak som kan tänkas följa med ångorna eller stanna i dranken.
Vi vet heller inte vad det är för mått på din FOA, vad du kokar på för effekt eller om du har någon kolonn under, och isåfall vad du kör på för refluxratio, hur snabbt du tar ut produkt osv.
Det som kan sägas är att det går att jäsa mäsk på frukt och använda en pot still eller kolonnbrännare med några få plattor och få smak med i destillatet. De som håller på med sådant på hobbynivå eller kommersiellt använder inte FOA så hur bra det funkar är svårt att säga. I bästa fall kan du hoppas på att göra en slags Kirschwasser klon: http://en.wikipedia.org/wiki/Kirsch
Det är du och bara du som sitter på facit, prova och rapportera.
OBS, läs lite om cuts först, och samla all produkt i små glasburkar typ barnmatsburk, tacosåsburk osv. Burkarna märker du i den ordning du fyller dem. Låt dem stå över natten och smaka sedan av vad du vill spara som body och vad du kastar som heads och tails (alternativt återanvänder i nästa kok). På detta vis kan du även komma fram till vart du får mest körsbärssmak.
Tänk på att spotta ut eller om du är en riktig konnosör enbart lukta, annars blir du full och känner inte när det börjar smaka för mycket finkel.
Tänk på att du inte kan använda aktivt kol om du vill få någon smak kvar.
Lycka till, och skriv gärna om resultat så får vi en framtida referens
Vi vet heller inte vad det är för mått på din FOA, vad du kokar på för effekt eller om du har någon kolonn under, och isåfall vad du kör på för refluxratio, hur snabbt du tar ut produkt osv.
Det som kan sägas är att det går att jäsa mäsk på frukt och använda en pot still eller kolonnbrännare med några få plattor och få smak med i destillatet. De som håller på med sådant på hobbynivå eller kommersiellt använder inte FOA så hur bra det funkar är svårt att säga. I bästa fall kan du hoppas på att göra en slags Kirschwasser klon: http://en.wikipedia.org/wiki/Kirsch
Det är du och bara du som sitter på facit, prova och rapportera.
OBS, läs lite om cuts först, och samla all produkt i små glasburkar typ barnmatsburk, tacosåsburk osv. Burkarna märker du i den ordning du fyller dem. Låt dem stå över natten och smaka sedan av vad du vill spara som body och vad du kastar som heads och tails (alternativt återanvänder i nästa kok). På detta vis kan du även komma fram till vart du får mest körsbärssmak.
Tänk på att spotta ut eller om du är en riktig konnosör enbart lukta, annars blir du full och känner inte när det börjar smaka för mycket finkel.
Tänk på att du inte kan använda aktivt kol om du vill få någon smak kvar.
Lycka till, och skriv gärna om resultat så får vi en framtida referens
Re: BLIR DET NÅGON SMAK?
Tackar tackar!
Ska testbränna i morgon, skriver en rapport sen.
Ska testbränna i morgon, skriver en rapport sen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst