Hej!
Jag har nu suttit och leta i någon timma efter en källa på det här påståendet att aktivt kol fungerar som bäst vid 40-50% och sämre uppe vid 90+%. Jag hittar ingen källa på det?
Det enda jag hittade var i PDF'en som finns här i den klistrade tråden som säger:
"En förorening med högre kokpunkt absorberas lättare och fastnar bättre än en med lägre kokpunkt. Om kolet börjar bli mättat så kan en förorening med högre kokpunkt köra ut en lättare förorening och ta dess plats."
Utbilda mig gärna inom detta!
Mvh
Det här med ABV och kolning
Re: Det här med ABV och kolning
det kanske är en myt bara? men om man har nån skitig vätska och vill rena den så verkar det ju vettigt att späda ut det innan rening för bättre resultat
Re: Det här med ABV och kolning
Reningen fungerar sämre vid 90% och bättre vid 40-50%. Jag har testat det.
90% renat var inte gott. Men det gick ner.
40-50% renat gick ner som det vore vatten. MUMMS
90% renat var inte gott. Men det gick ner.
40-50% renat gick ner som det vore vatten. MUMMS
Re: Det här med ABV och kolning
Och det är under förutsättning att kolet under båda reningarna var rent?kennyk skrev:Reningen fungerar sämre vid 90% och bättre vid 40-50%. Jag har testat det.
90% renat var inte gott. Men det gick ner.
40-50% renat gick ner som det vore vatten. MUMMS
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Re: Det här med ABV och kolning
Det där med med hur ämnen med olika kokpunkt fastnar betyder lite förenklat att finklet som har högre kokpunkt än etanol fastnar. I början när kolet är helt rent fastnar i princip allt utom rent vatten, men de med lägre kokpunkt ersätts efterhand med ämnen med högre kokpunkt, dvs finklet tar etanolens plats.
Detta förklarar även varför kolet inte tar en del lättare ämnen i heads, och varför man bör ta cuts även om man avser att kola.
Detta förklarar även varför kolet inte tar en del lättare ämnen i heads, och varför man bör ta cuts även om man avser att kola.
Re: Det här med ABV och kolning
Jag tror inte jag förstod vad du skrev riktigt. Å ena sidan fastnar ämnen med hög kokpunkt i kolet (eller ersätter de med lägre kokpunkt när kolet mättas?), å andra sidan är det förklaringen till varför lätta ämnen i heads inte kolas bort. Är det inte motsägande, menar du att tail inte kolas effektivt? Eller missförstår jag bara?
- aqua vitae
- Admin
- Inlägg: 1917
- Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
- Utrustning: Jäsrör
- Kontakt:
Re: Det här med ABV och kolning
Kanske en kombination av missförstånd och dålig förklaring
Förenklat sagt är heads lättare med låg kokpunkt, tails tyngre med hög kokpunkt och etanol mittemellan. De större tailsmolekylerna fastnar lättare än de mindre headsmolekylerna, typ.
Förenklat sagt är heads lättare med låg kokpunkt, tails tyngre med hög kokpunkt och etanol mittemellan. De större tailsmolekylerna fastnar lättare än de mindre headsmolekylerna, typ.
Re: Det här med ABV och kolning
Argh! Jag visste väl att jag fått allting bakochfram! Det var bara jag som missförstod, inget fel på din förklaring. Jag blandade ihop "lätt" med "hög kokpunkt" helt enkelt. Givetvis har ämnena i heads lägre kokpunkt än de i body och tails.
Nåja, huvudsaken är att jag begriper nu.
Nåja, huvudsaken är att jag begriper nu.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster