Bra whisky-essenser
- Total_Terror
- Föredetta moderator
- Inlägg: 442
- Blev medlem: ons jun 30, 2004 2:00
Bra whisky-essenser
Jag har faktiskt lyckats hitta en whisky-essens som ger ett riktigt bra resultat, och har lurat några "kännare" rätt så rejält - inte för att de gissade på "fel sort" så att säga utan snarare för att de inte alls kunde identifiera vilken sort det var - och god är den.
Jag har dock inte lyckats få fram vem som tillverkar den, men den har en ljusgul etikett och det står med svarta bokstäver i medeltida typsnitt "Old Oak", och med röda bokstäver "Scotch Whisky", "12 years late", "ESSENS". Och underst på svenska, med svarta bokstäver "20 ml. ger 70 cl."
Essensen kostade 30 kr.
Muhammedanskt gott, prova den om din brygghandlare har den.
Jag har dock inte lyckats få fram vem som tillverkar den, men den har en ljusgul etikett och det står med svarta bokstäver i medeltida typsnitt "Old Oak", och med röda bokstäver "Scotch Whisky", "12 years late", "ESSENS". Och underst på svenska, med svarta bokstäver "20 ml. ger 70 cl."
Essensen kostade 30 kr.
Muhammedanskt gott, prova den om din brygghandlare har den.
Senast redigerad av Total_Terror, redigerad totalt 1 gång.
- bonnraggarn
- Föredetta moderator
- Inlägg: 572
- Blev medlem: tis mar 11, 2003 1:00
- Ort: Heatland (Värmland)
Bra whisky-essenser
Den har jag oxå testat med mkt bra resultat.
Kan tillägga att den finns på PGW.se
Artnr: EE601
Rekommenderas!
Kan tillägga att den finns på PGW.se
Artnr: EE601
Rekommenderas!
***BONNRAGGARN***
Bra whisky-essenser
Den låg under Ekens essensar på PGW...Total_Terror skrev:Påkommet senare ang. fråga 7:
Jag har faktiskt lyckats hitta en whisky-essens som ger ett riktigt bra resultat, och har lurat några "kännare" rätt så rejält - inte för att de gissade på "fel sort" så att säga utan snarare för att de inte alls kunde identifiera vilken sort det var - och god är den.
Jag har dock inte lyckats få fram vem som tillverkar den, men den har en ljusgul etikett och det står med svarta bokstäver i medeltida typsnitt "Old Oak", och med röda bokstäver "Scotch Whisky", "12 years late", "ESSENS". Och underst på svenska, med svarta bokstäver "20 ml. ger 70 cl."
Essensen kostade 30 kr.
Muhammedanskt gott, prova den om din brygghandlare har den.
Bra whisky-essenser
Hur bra är den whiskeyessensen? För den kan väl inte vara så bra att det blir bra bara genom att blanda i den och skaka? Jag antar att det krävs en viss lagring eller liknande för att den ska bli skaplig? Hur lång lagring ungefär, och hur bra blir den?
Alkohol och kvinnoh?l ?r de ?nda h?l jag t
- Total_Terror
- Föredetta moderator
- Inlägg: 442
- Blev medlem: ons jun 30, 2004 2:00
Bra whisky-essenser
Tack bonnraggarn och Pjolteren för hänvisningen! Gott, nu kan man säkra tillgången på den i alla fall, jag köpte den nämligen i en skum bryggaffär där ingen visste vem tillverkaren var.
Hunden: Nästan inga essenser blir bra bara av att blanda i och skaka... Den blir i mitt tycke MYCKET bra, om du vill ha en whisky som inte är så tung och rökig, men ändå har karaktär och lång smak. Jättefin helt enkelt.
Tror knappast man kan lagra för länge, men låt den stå så länge du har tålamod så vinner du på det. Jag provsmakade min efter att ha låtit den stå två månader och då var den i alla fall helt kalas.
Hunden: Nästan inga essenser blir bra bara av att blanda i och skaka... Den blir i mitt tycke MYCKET bra, om du vill ha en whisky som inte är så tung och rökig, men ändå har karaktär och lång smak. Jättefin helt enkelt.
Tror knappast man kan lagra för länge, men låt den stå så länge du har tålamod så vinner du på det. Jag provsmakade min efter att ha låtit den stå två månader och då var den i alla fall helt kalas.
Bra whisky-essenser
En får tacka då Total. Jag tycker att det verkar vara väldigt lovande med den där essensen. Två månader orkar man ju vänta, i synnerhet om man gör en tillräckligt stor sats så att man inte hinner dricka upp allt på den tiden =)
Då blir alltså whiskeyn fullt drickbar och god utan att man behöver grogga på den?
En liten fråga om lagringen föresten när ämnet ändå är uppe. Jag har läst en del om snabblagring i ugn och varmt vattenbad bla. Är det generellt så att lagringen blir snabbare och bättre om den sker varmare? Kan man alltså med fördel lagra whiskeyn i rumstemperatur (som t.ex i en garderob) istället för i matkällaren där temperaturen snarare ligger runt 10grader än de 20 i garderoben?
Då blir alltså whiskeyn fullt drickbar och god utan att man behöver grogga på den?
En liten fråga om lagringen föresten när ämnet ändå är uppe. Jag har läst en del om snabblagring i ugn och varmt vattenbad bla. Är det generellt så att lagringen blir snabbare och bättre om den sker varmare? Kan man alltså med fördel lagra whiskeyn i rumstemperatur (som t.ex i en garderob) istället för i matkällaren där temperaturen snarare ligger runt 10grader än de 20 i garderoben?
Alkohol och kvinnoh?l ?r de ?nda h?l jag t
Bra whisky-essenser
Japp !!!Hunden skrev:En får tacka då Total. Jag tycker att det verkar vara väldigt lovande med den där essensen. Två månader orkar man ju vänta, i synnerhet om man gör en tillräckligt stor sats så att man inte hinner dricka upp allt på den tiden =)
Då blir alltså whiskeyn fullt drickbar och god utan att man behöver grogga på den?
En liten fråga om lagringen föresten när ämnet ändå är uppe. Jag har läst en del om snabblagring i ugn och varmt vattenbad bla. Är det generellt så att lagringen blir snabbare och bättre om den sker varmare? Kan man alltså med fördel lagra whiskeyn i rumstemperatur (som t.ex i en garderob) istället för i matkällaren där temperaturen snarare ligger runt 10grader än de 20 i garderoben?
Mörkt och varmt ska det va. Om du vil snabba på lite: 3 timmar ugnen på
~50°C, lufta ut nogra minut, korka och sedan 2 veckor i rumstemperatur.
Bra whisky-essenser
ambrosia gudarnas nektar e inte dum men det går åt två till en flaska.
Smakade för övrigt av min egenhändigt gjorda whisky den har visserligen bara stått i ett år nu men den har potential bara två år kvar.
De som håller på med öl kan gott prova att göra en sats bara för att prova.
hälsn Gandalf
Smakade för övrigt av min egenhändigt gjorda whisky den har visserligen bara stått i ett år nu men den har potential bara två år kvar.
De som håller på med öl kan gott prova att göra en sats bara för att prova.
hälsn Gandalf
- lasselasse
- Turbojäsare
- Inlägg: 46
- Blev medlem: tor maj 12, 2005 2:00
Bra whisky-essenser
Är ingen whiskey-kännare utan köper och dricker det som på min tunga smakar gott.
Efter att ha läst denna tråd så inhandlades raskt Old Oak och Ambrosia.
Två veckor senare så provsmakades dryckerna.
I mitt tycke så är Old Oak bättre (godare) än Ambrosia. Att den dessutom räcker till dubbelt så mycket som Ambrosian gör inte saken sämre.
Någon högkvalitativ whiskey kan det väl knappast räknas till men det är ju ändå bara en essens-whiskey.
Brukar till vardags dricka Talisman och Old Oak duger utmärkt som substitut för denna. Kommer att köpa några flaskor till Old Oak till sommarförrådet.
Vore dock trevligt om det fanns någon essens som efterliknar Lagavullin eller Laphroig. Men det är väl att hoppas på för mycket.
/lasse
Efter att ha läst denna tråd så inhandlades raskt Old Oak och Ambrosia.
Två veckor senare så provsmakades dryckerna.
I mitt tycke så är Old Oak bättre (godare) än Ambrosia. Att den dessutom räcker till dubbelt så mycket som Ambrosian gör inte saken sämre.
Någon högkvalitativ whiskey kan det väl knappast räknas till men det är ju ändå bara en essens-whiskey.
Brukar till vardags dricka Talisman och Old Oak duger utmärkt som substitut för denna. Kommer att köpa några flaskor till Old Oak till sommarförrådet.
Vore dock trevligt om det fanns någon essens som efterliknar Lagavullin eller Laphroig. Men det är väl att hoppas på för mycket.
/lasse
Bra whisky-essenser
Att hitta en essens som smakar som Lagavulin, Ardbeg eller Laphroaig lär bli svårt. Men jag har lyckats ganska bra med Ekens 12 eller 16 åriga essens.
Har bara hittat den på PGW men har å andra sidan inte letat så flitigt på andra ställen.
Min metod att få till ett riktigt bra resultat är att jag tar en flaska Ekens essens, fyller på med 6-8 cl Laphroaig CASK strength (drygt 57%) och sedan fyller jag upp till 70 cl totalt. Om jag vill ha riktigt rökig smak och doft så tillsätter jag Liquid Smoke, en flaska jag hittat i livsmedelsbutiken på hyllan med marinader. Liquid smoke är hickoryrök löst i vatten. Men det ska inte vara för mycket. 7 ml räcker till 70 cl. Dvs 1 procent bara. Testa det! Jag lovar att resultatet blir extremt bra, även om man jämför med många fina sorters singelmalt.
Lycka till!
Har bara hittat den på PGW men har å andra sidan inte letat så flitigt på andra ställen.
Min metod att få till ett riktigt bra resultat är att jag tar en flaska Ekens essens, fyller på med 6-8 cl Laphroaig CASK strength (drygt 57%) och sedan fyller jag upp till 70 cl totalt. Om jag vill ha riktigt rökig smak och doft så tillsätter jag Liquid Smoke, en flaska jag hittat i livsmedelsbutiken på hyllan med marinader. Liquid smoke är hickoryrök löst i vatten. Men det ska inte vara för mycket. 7 ml räcker till 70 cl. Dvs 1 procent bara. Testa det! Jag lovar att resultatet blir extremt bra, även om man jämför med många fina sorters singelmalt.
Lycka till!
Bra whisky-essenser
Nu har även jag provat Old oak whiskyessens och måste säga att jag är grymt imponerad. Helt klart bästa whiskyessensen på marknaden.
- Total_Terror
- Föredetta moderator
- Inlägg: 442
- Blev medlem: ons jun 30, 2004 2:00
Bra whisky-essenser
Kul, Explorer! Hoppas fler upptäcker hur bra den är.
-
- Föredetta admin
- Inlägg: 916
- Blev medlem: sön okt 03, 2004 2:00
Bra whisky-essenser
Ja, jag har också testat denna och kan inte göra annat fall än falla in i samma lovord som övriga. Jag har dock testat Old Oak Blended och 16 years för 29 skr.
I övrigt vet jag att Lasse_Kongo testat "Bourbon" och var också mycket nöjd med resultatet.
Jag testade även att blanda ut den ena med 3-4 cl "Liquid Smoke" (en grillolja/tillsats) då jag läst att en del på forumet gjort det. Resultatet var förvånansvärt bra, inte så att man trodde att det var en maltwhisky men väl en billig blended med en behaglig röksmak. Tyvärr vet jag inte om det var "Blended" eller "16 years" som jag blandade med men jag misstänker att det spelar mindre roll.
Jag ger helt klart tummen upp för "Old Oak" så här skall inhandlas mer.
MVH
//MajorTom
I övrigt vet jag att Lasse_Kongo testat "Bourbon" och var också mycket nöjd med resultatet.
Jag testade även att blanda ut den ena med 3-4 cl "Liquid Smoke" (en grillolja/tillsats) då jag läst att en del på forumet gjort det. Resultatet var förvånansvärt bra, inte så att man trodde att det var en maltwhisky men väl en billig blended med en behaglig röksmak. Tyvärr vet jag inte om det var "Blended" eller "16 years" som jag blandade med men jag misstänker att det spelar mindre roll.
Jag ger helt klart tummen upp för "Old Oak" så här skall inhandlas mer.
MVH
//MajorTom
Bra whisky-essenser
Har med stort intresse följt denna tråd ang Old Oak och Liquid Smoke. Har nu inhandlat Old Oak men inte lyckats hitta Liquid Smoke i mina lokala butiker, Maxi Ica och Willys.
I vilken affärskedja har ni inhandlat Liquid Smoke?
I vilken affärskedja har ni inhandlat Liquid Smoke?
Bra whisky-essenser
Ica Maxi i Alby har Liquid Smoke.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster