Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Gin kryddor !

Allt om gin
pureMoonshine
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50

Gin kryddor !

Inlägg av pureMoonshine »

Jag har sökt på forumet om ginkryddor, många inlägg är gamla så hoppas det är ok att starta en färsk rubrik ?

Jag kommer ihåg att det var en kille tidigare här som fixade fram kryddor och gjorde färdiga paket ..

Het ente om han gör det fortfarande ?
Köpta essenser är lite trista, vore kul att få ihop en bra gin på riktiga kryddor.

Eller tips ni har.

Det verkar ju vara :
Enbär
Angelikarot ( tydligen på hälsokostbutiker )
Koriander ( hel )
Citronskal

Kan någon tipsa om lyckade försök ?
Det går åt en massa GT i umgänget

Mvh, Moonshine
Användarvisningsbild
drinkdoktorn
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: lör feb 28, 2009 14:02

Gin kryddor !

Inlägg av drinkdoktorn »

Kanske inte så bra svar men det här är vad jag läst ur en bok som har en liten del som handlar om just gin;

i boken:
"Smaksättning
Både hur smaksättningen går till,och vilka kryddor som används varierar från producent till producent , Vissa låter kryddorna ligga i spriten i upp till ett dygn där efter silas kryddorna bort och spriten destilleras.
Andra producenter låter tillsätter kryddor en kort tid före destilleringen och låter kryddorna ligga i destillationspannan under destillationen."
"Örterna utgörs huvudsakligen av enbär, koriander men andra öter som citronskal,muskotnöt och angelikarot kan förekomma"
Just nu framställer:
Rosé champagne
Framtida planer:
Starta ett eget bryggeri
pureMoonshine
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50

Gin kryddor !

Inlägg av pureMoonshine »

Jo har läst mycket om att destillera efter kryddningen men förstår inte riktigt vitsen med det ?
Mycket smak försvinner väl vid destillering ?

Alla andra kryddningar gör jag i färdig sprit alternativt lägger kryddor i en mindre burk starkare sprit och får fram en bra essens.

Några av proffsen här kan säkert förklara skillnaden.

Mvh.
Användarvisningsbild
Mooki
Bryggmästare
Inlägg: 543
Blev medlem: tis feb 07, 2006 1:00
Ort: Roslagens famn

Gin kryddor !

Inlägg av Mooki »

Finns ett otal recept på gin.
Finns 3 metoder som jag känner till.

1) Låt kryddorna dra i sprit och destillera sedan (smaken bibehålls om man kör potstill, du tänker nog på en kolonnbrännare som ger neutral sprit).
2) Gör enn essens av kryddorna och krydda spriten med denna.
3) Placera kryddorna så alkoholångorna passerar genom kryddorna vid destillation.

Metod 3) påstås (av Bombay Sapphire) ge den elegantaste ginen - men de är partiska :)

Tillbaks till kryddorna..
Nedanstående kryddor ingår i varierande mängd i olika ginrecept jag sett.
Engelskt namn - Latinskt namn
Juniper - juniperus communis
Coriander - coriandrum sativum
Angelica Root - archangelica officinalis
Cassia - cinnamomum cassia
Cinnamon - cinnamomum zeylanicum
Liquorice - glycyrrihiza sp.
Bitter Almonds - prunus dulcis, amara
Grains of Paradise - afromumum melegueta
Cubeb Berries - piper cubeba
Fennel seed - foeniculum vulgare
Bitter Orange peel - citrus aurantium
Sweet Orange peel - citrus sinensis
Lemon peel - citrus limon
caraway seeds - corum carvi
Ginger - zingiber officinale
Orris Root - iris florentina / Iris pallida
Cardamon - elletaria cardamomum
Nutmeg - myristica fragrans
Savory - satureja hortensis
Calamus - acorus calamus
Chamomille - matricaria chamomilla
Cucumber -


Har hittat en del recept på engelska som jag delar med mig av...

Gin botanicals for 20L turbo-sugar wash/ Reflux column
juniper berry - flat Tbsp
coriander - flat tsp
cloves - ½ dozen
anise - ½ tsp
fennell - flat tsp
cardamom - ½ tsp
lemon - 1" rind
lime - 1" rind
cassia / cinnamon stick - 3/4" fragment

Method: I put the whole amount into the small pouch, which seems to be enough for one distillation run of approx. 20L of Turbo-sugarwash.
This seems a very small amount, but it gives me enough taste. Be cautious with adding anymore - the juniper berries can be VERY dominant.
Also, keep the cassia/cinnamon to a min. It can really give a burning sensation. What I have here is about right for me. The lemon and
lime rinds are actually v. thin peels, not including the white fibrous stuff on their underside. Anis and fennel are approximately the
same in taste. I did not crush any of these - simply put them into the pouch whole. When with Turbo-sugar wash, I put the botanicals
into the column with the first (and only) distillation. As the ethanol is coming off at 94-96%abv I see no reason to run it through
separately to get the botanicals in.

***

I have assumed that the botanicals will be macerated in 1 litre of 50%abv and then redistilled. 42%abv is the original strength of Plymouth Gin.

BASIC GIN
juniper 22.5g
coriander 11.5g
cassia 2.5g
angelica root 2.5g
lemon peel 0.25g
cardamon 0.25g

Recipe 2
BRITISH GIN
juniper 15g
coriander 15g
bitter almonds 12g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g

Recipe 5
FINE GIN
juniper 10g
coriander 0.5g
grains of paradise 0.5g
angelica root 0.5g
orris root 0.25g
calamus root 0.25g
orange peel 0.25g
liquorice root 10g (optional)

LONDON GIN
juniper 10g
coriander 10g
bitter almonds 1g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g

Recipe 7
BASIC GENEVA
juniper 10g
coriander 12g
cassia 0.6g
angelica root 0.5g
calamus root 0.6g
bitter almonds 1.2g
cardamon 0.05g

Recipe 8
PLAIN GENEVA
juniper 10g
coriander 10g
calamus root 0.25g
bitter almonds 0.5g
orris root 0.25g

Recipe 9
FINE GENEVA (highly recommended)
juniper 20g
coriander 8g
angelica root 1g
calamus root 0.25g
bitter almonds 3g
cardamon 0.125g
grains of paradise 1g

***

Intinct
60 g dried juniper berries,
1 g cardamom seeds,
1 g coriander seeds,
0.5 g dried cinnamon, and
0.5g dried rosemary
in 200mLs high proof distillate (95%) for 3 weeks in a sealed jar. The mixture becomes a murky brown. Don't worry if it smells unpleasant
and medicinal. Then add 100 mLs filtered water, remove the cinnamon and either pot-still without reflux, or, as I do, use a simple
'internal alembic' made from kitchen utensils:

This method is very well known, and may be the best for essence distillations where one is starting with good spirit and where
methanol/fusels are not a problem. I place two vessels in the pan: the collecting vessel is thus insulated against the heat of the boiling
tincture and at the same time is kept below its own boiling point by the drops of distillate. When the cooling water is hand-warm (trial
and error) I turn the gas off. About 100mLs of clear distillate is obtained; I bring this to 150 mL with cold filtered water. It immediately
becomes opalescent. About 4 mLs of this will flavour a litre of 40% spirit to make a clear and flavourful gin. Calibrating a batch is a
delightful way to spend an evening.

***

I use juniper berries by simmering them in 50% vodka for ten minutes (with the lid on), then letting it cool overnight on it's own. The next
day I filter this mess through a couple of coffee filters to get a homemade (and better quality) gin essence. I use about 35 grams of juniper
berries (crushed) and 350ml of vodka - 5ml (one teaspoon) will turn a bottle of vodka into a light flavored gin. 10ml make a more traditional,
strong flavored gin. You can add other spices like cardamom, coriander, and lemon peel (about one gram of each) for a more complex flavor in
your gin. Using 10ml makes a straw yellow colored drink.

***

Here's a simple recipe utilized for making a basic gin. To 2,000 liters of 100 proof alcohol, add 45.4 kg of juniper berries,
22.7 kg of coriander seeds, 4.5 kg of cinnamon bark, 4.5 kg of angelica root, 0.45 kg of lemon peel, and 0.45 kg of cardamom.
The end result will be immediately recognizable as gin.

***


Blev en massa text, men förhoppningsvis hittar du något användbart.
Tror du hittar en hel del borta på homedistiller om du söker, där förklaras skillnaderna mellan metoderna också vill jag minnas.
pureMoonshine
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50

Tack Mookie

Inlägg av pureMoonshine »

Det där var ju en massa att suga på, och leta översättningar på ingredienser.

Jag har alltid kört plasthinks kopparspiral vilket fungerar bra för mig, verkar vara överkurs med Hi-Tec destillatorer.
Jag skulle ju gärna bygga en kryddbehållare innan spiralen för att testa, men undrar om inte mycket smak skulle försvinna vid kolningen ?

Kom gärna in fler med erfarenheter av vad ni provat och resultat

Någon som kommer med ett recept jag lyckas med utlovas en liter hittelön.

PureMoonshine
Användarvisningsbild
Mooki
Bryggmästare
Inlägg: 543
Blev medlem: tis feb 07, 2006 1:00
Ort: Roslagens famn

Gin kryddor !

Inlägg av Mooki »

Fast man kolar inte.
Antingen macererar man kryddorna i finsprit som sen destilleras i en potstill - eftersom man utgår från finkelfri bassprit finns inget behov av att kola och du behåller smaken.
Eller gör du en essens av finsprit som du blandar i mer finsprit - ingen kolning behövs här heller.
Slutligen kan du koka finsprit så ångorna passerar genom kryddorna, samma som ovan gällande kolning.
Nyckeln är alltså att utgå från färdigrenad sprit, annars lät du definitivt inte få någon smak kvar om du ska kola slutprodukten.
Enklaste i ditt fall blir nog att göra en essens, om du inte ska göra stora mängder förstås då kan du ju köra något av kokningsalternativen.
pureMoonshine
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50

Gin kryddor !

Inlägg av pureMoonshine »

Mooki skrev:Fast man kolar inte.
Antingen macererar man kryddorna i finsprit som sen destilleras i en potstill - eftersom man utgår från finkelfri bassprit finns inget behov av att kola och du behåller smaken.
Eller gör du en essens av finsprit som du blandar i mer finsprit - ingen kolning behövs här heller.
Slutligen kan du koka finsprit så ångorna passerar genom kryddorna, samma som ovan gällande kolning.
Nyckeln är alltså att utgå från färdigrenad sprit, annars lät du definitivt inte få någon smak kvar om du ska kola slutprodukten.
Enklaste i ditt fall blir nog att göra en essens, om du inte ska göra stora mängder förstås då kan du ju köra något av kokningsalternativen.
Tack för fina skisser !! fina gamla apparater men jag förstår principen.
Men att värma starksprit är väl att ha samma framtidsvisioner som en självmordsbombare ?
95% Etanol har väl samma flampunkt som Bensin ?, va det nu var.
-20 Deg/C ?, fel kanske.
Men om man destillerar kolar dubbel sats sen ner i nytt vatten sen kokar om med en sån tjusig kryddbehållare , under spiralen.
Kryddbehållaren välisolerad så att det inte kondenserar i denna ?

Men som du skrev tidigare är nog det bäst att börja med en essens.

Finfina tips Mookie, tack.
Användarvisningsbild
Mooki
Bryggmästare
Inlägg: 543
Blev medlem: tis feb 07, 2006 1:00
Ort: Roslagens famn

Gin kryddor !

Inlägg av Mooki »

pureMoonshine skrev:Men att värma starksprit är väl att ha samma framtidsvisioner som en självmordsbombare ?
95% Etanol har väl samma flampunkt som Bensin ?, va det nu var.
Hehe, man ska spä finspriten innan man kokar den om man ska ha kryddorna så att ångorna passerar igenom :)
Tror man brukar spä till 30-50%, i princip som efter en strippning innan man finkokar mao.

Hoppas du hittar på något kul iaf, så du får lite hemlagad gin att njuta av :wink:
pureMoonshine
Färsk jäst
Inlägg: 13
Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50

Gin kryddor !

Inlägg av pureMoonshine »

" stripping " fan ni proffs använder en massa bryggord man inte har koll på..

Jo det låter säkrare, en 10lit finsprit och en 15lit vatten sen koka om genom "kryddburk".
Farsan älskar ju Bombay gin, att ställa äkta vara mot egen för smakprov blir en utmaning.

Jepp, det blir ett vårprojekt.

Mvh, Puremoonshine.
Användarvisningsbild
Mr_lulle
Bryggmästare
Inlägg: 340
Blev medlem: tis jun 05, 2007 2:00

Gin kryddor !

Inlägg av Mr_lulle »

Fyllde en flaska med sprit och enbär, lät det stå en v.
Spriten blev brun men de som prövade sa att de aldrig druckit godare GT.
Enkelt utan större problem.
jucke
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: fre apr 09, 2010 10:03

Gin kryddor !

Inlägg av jucke »

För att bumpa tråden lite kan jag säga att jag har kört med bara enbär och rivet citronskal (noggrant avksköljda ekologiska) ner i en flaska och låtit stå. blir klockrent resultat, råkade dock slänga i förmycket citron en gång men blandade den med grape tonic istället för Indian water och det blev en riktigt "somrig2 fräsch version av GT.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Gin kryddor !

Inlägg av Weinkeller »

Ungefär hur mycket enbär per liter ?
/Weinkeller
elaola70
Finjäsare
Inlägg: 97
Blev medlem: tor dec 04, 2008 20:04

Gin kryddor !

Inlägg av elaola70 »

jucke

Hur mkt av enbär och citron hade du?
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Gin kryddor !

Inlägg av dan610324 »

22,7 kilo per kubik :lol:

nädå ,
andra nerifrån i mookis lååånga recept inlägg verkar va vettigt att testa

35 gram till en putting för att få fram en essens
1-2 teskedar av det sen i en hela för en drickfärdig gin

låter ju simpelt

men man kan tydligen experimentera med en massa andra trevliga kryddor i små mängder åxå
låter satan så skoj

följer man det receptet så blir det ju ca 1 gram enbär per hela för en drickfärdig gin
Senast redigerad av dan610324, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Gin kryddor !

Inlägg av Weinkeller »

Framförallt gott, särskilt med Tonic. SKÅL!
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Gin"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst