Gin kryddor !
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50
Gin kryddor !
Jag har sökt på forumet om ginkryddor, många inlägg är gamla så hoppas det är ok att starta en färsk rubrik ?
Jag kommer ihåg att det var en kille tidigare här som fixade fram kryddor och gjorde färdiga paket ..
Het ente om han gör det fortfarande ?
Köpta essenser är lite trista, vore kul att få ihop en bra gin på riktiga kryddor.
Eller tips ni har.
Det verkar ju vara :
Enbär
Angelikarot ( tydligen på hälsokostbutiker )
Koriander ( hel )
Citronskal
Kan någon tipsa om lyckade försök ?
Det går åt en massa GT i umgänget
Mvh, Moonshine
Jag kommer ihåg att det var en kille tidigare här som fixade fram kryddor och gjorde färdiga paket ..
Het ente om han gör det fortfarande ?
Köpta essenser är lite trista, vore kul att få ihop en bra gin på riktiga kryddor.
Eller tips ni har.
Det verkar ju vara :
Enbär
Angelikarot ( tydligen på hälsokostbutiker )
Koriander ( hel )
Citronskal
Kan någon tipsa om lyckade försök ?
Det går åt en massa GT i umgänget
Mvh, Moonshine
- drinkdoktorn
- Finjäsare
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lör feb 28, 2009 14:02
Gin kryddor !
Kanske inte så bra svar men det här är vad jag läst ur en bok som har en liten del som handlar om just gin;
i boken:
"Smaksättning
Både hur smaksättningen går till,och vilka kryddor som används varierar från producent till producent , Vissa låter kryddorna ligga i spriten i upp till ett dygn där efter silas kryddorna bort och spriten destilleras.
Andra producenter låter tillsätter kryddor en kort tid före destilleringen och låter kryddorna ligga i destillationspannan under destillationen."
"Örterna utgörs huvudsakligen av enbär, koriander men andra öter som citronskal,muskotnöt och angelikarot kan förekomma"
i boken:
"Smaksättning
Både hur smaksättningen går till,och vilka kryddor som används varierar från producent till producent , Vissa låter kryddorna ligga i spriten i upp till ett dygn där efter silas kryddorna bort och spriten destilleras.
Andra producenter låter tillsätter kryddor en kort tid före destilleringen och låter kryddorna ligga i destillationspannan under destillationen."
"Örterna utgörs huvudsakligen av enbär, koriander men andra öter som citronskal,muskotnöt och angelikarot kan förekomma"
Just nu framställer:
Rosé champagne
Framtida planer:
Starta ett eget bryggeri
Rosé champagne
Framtida planer:
Starta ett eget bryggeri
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50
Gin kryddor !
Jo har läst mycket om att destillera efter kryddningen men förstår inte riktigt vitsen med det ?
Mycket smak försvinner väl vid destillering ?
Alla andra kryddningar gör jag i färdig sprit alternativt lägger kryddor i en mindre burk starkare sprit och får fram en bra essens.
Några av proffsen här kan säkert förklara skillnaden.
Mvh.
Mycket smak försvinner väl vid destillering ?
Alla andra kryddningar gör jag i färdig sprit alternativt lägger kryddor i en mindre burk starkare sprit och får fram en bra essens.
Några av proffsen här kan säkert förklara skillnaden.
Mvh.
Gin kryddor !
Finns ett otal recept på gin.
Finns 3 metoder som jag känner till.
1) Låt kryddorna dra i sprit och destillera sedan (smaken bibehålls om man kör potstill, du tänker nog på en kolonnbrännare som ger neutral sprit).
2) Gör enn essens av kryddorna och krydda spriten med denna.
3) Placera kryddorna så alkoholångorna passerar genom kryddorna vid destillation.
Metod 3) påstås (av Bombay Sapphire) ge den elegantaste ginen - men de är partiska
Tillbaks till kryddorna..
Nedanstående kryddor ingår i varierande mängd i olika ginrecept jag sett.
Engelskt namn - Latinskt namn
Juniper - juniperus communis
Coriander - coriandrum sativum
Angelica Root - archangelica officinalis
Cassia - cinnamomum cassia
Cinnamon - cinnamomum zeylanicum
Liquorice - glycyrrihiza sp.
Bitter Almonds - prunus dulcis, amara
Grains of Paradise - afromumum melegueta
Cubeb Berries - piper cubeba
Fennel seed - foeniculum vulgare
Bitter Orange peel - citrus aurantium
Sweet Orange peel - citrus sinensis
Lemon peel - citrus limon
caraway seeds - corum carvi
Ginger - zingiber officinale
Orris Root - iris florentina / Iris pallida
Cardamon - elletaria cardamomum
Nutmeg - myristica fragrans
Savory - satureja hortensis
Calamus - acorus calamus
Chamomille - matricaria chamomilla
Cucumber -
Har hittat en del recept på engelska som jag delar med mig av...
Gin botanicals for 20L turbo-sugar wash/ Reflux column
juniper berry - flat Tbsp
coriander - flat tsp
cloves - ½ dozen
anise - ½ tsp
fennell - flat tsp
cardamom - ½ tsp
lemon - 1" rind
lime - 1" rind
cassia / cinnamon stick - 3/4" fragment
Method: I put the whole amount into the small pouch, which seems to be enough for one distillation run of approx. 20L of Turbo-sugarwash.
This seems a very small amount, but it gives me enough taste. Be cautious with adding anymore - the juniper berries can be VERY dominant.
Also, keep the cassia/cinnamon to a min. It can really give a burning sensation. What I have here is about right for me. The lemon and
lime rinds are actually v. thin peels, not including the white fibrous stuff on their underside. Anis and fennel are approximately the
same in taste. I did not crush any of these - simply put them into the pouch whole. When with Turbo-sugar wash, I put the botanicals
into the column with the first (and only) distillation. As the ethanol is coming off at 94-96%abv I see no reason to run it through
separately to get the botanicals in.
***
I have assumed that the botanicals will be macerated in 1 litre of 50%abv and then redistilled. 42%abv is the original strength of Plymouth Gin.
BASIC GIN
juniper 22.5g
coriander 11.5g
cassia 2.5g
angelica root 2.5g
lemon peel 0.25g
cardamon 0.25g
Recipe 2
BRITISH GIN
juniper 15g
coriander 15g
bitter almonds 12g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g
Recipe 5
FINE GIN
juniper 10g
coriander 0.5g
grains of paradise 0.5g
angelica root 0.5g
orris root 0.25g
calamus root 0.25g
orange peel 0.25g
liquorice root 10g (optional)
LONDON GIN
juniper 10g
coriander 10g
bitter almonds 1g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g
Recipe 7
BASIC GENEVA
juniper 10g
coriander 12g
cassia 0.6g
angelica root 0.5g
calamus root 0.6g
bitter almonds 1.2g
cardamon 0.05g
Recipe 8
PLAIN GENEVA
juniper 10g
coriander 10g
calamus root 0.25g
bitter almonds 0.5g
orris root 0.25g
Recipe 9
FINE GENEVA (highly recommended)
juniper 20g
coriander 8g
angelica root 1g
calamus root 0.25g
bitter almonds 3g
cardamon 0.125g
grains of paradise 1g
***
Intinct
60 g dried juniper berries,
1 g cardamom seeds,
1 g coriander seeds,
0.5 g dried cinnamon, and
0.5g dried rosemary
in 200mLs high proof distillate (95%) for 3 weeks in a sealed jar. The mixture becomes a murky brown. Don't worry if it smells unpleasant
and medicinal. Then add 100 mLs filtered water, remove the cinnamon and either pot-still without reflux, or, as I do, use a simple
'internal alembic' made from kitchen utensils:
This method is very well known, and may be the best for essence distillations where one is starting with good spirit and where
methanol/fusels are not a problem. I place two vessels in the pan: the collecting vessel is thus insulated against the heat of the boiling
tincture and at the same time is kept below its own boiling point by the drops of distillate. When the cooling water is hand-warm (trial
and error) I turn the gas off. About 100mLs of clear distillate is obtained; I bring this to 150 mL with cold filtered water. It immediately
becomes opalescent. About 4 mLs of this will flavour a litre of 40% spirit to make a clear and flavourful gin. Calibrating a batch is a
delightful way to spend an evening.
***
I use juniper berries by simmering them in 50% vodka for ten minutes (with the lid on), then letting it cool overnight on it's own. The next
day I filter this mess through a couple of coffee filters to get a homemade (and better quality) gin essence. I use about 35 grams of juniper
berries (crushed) and 350ml of vodka - 5ml (one teaspoon) will turn a bottle of vodka into a light flavored gin. 10ml make a more traditional,
strong flavored gin. You can add other spices like cardamom, coriander, and lemon peel (about one gram of each) for a more complex flavor in
your gin. Using 10ml makes a straw yellow colored drink.
***
Here's a simple recipe utilized for making a basic gin. To 2,000 liters of 100 proof alcohol, add 45.4 kg of juniper berries,
22.7 kg of coriander seeds, 4.5 kg of cinnamon bark, 4.5 kg of angelica root, 0.45 kg of lemon peel, and 0.45 kg of cardamom.
The end result will be immediately recognizable as gin.
***
Blev en massa text, men förhoppningsvis hittar du något användbart.
Tror du hittar en hel del borta på homedistiller om du söker, där förklaras skillnaderna mellan metoderna också vill jag minnas.
Finns 3 metoder som jag känner till.
1) Låt kryddorna dra i sprit och destillera sedan (smaken bibehålls om man kör potstill, du tänker nog på en kolonnbrännare som ger neutral sprit).
2) Gör enn essens av kryddorna och krydda spriten med denna.
3) Placera kryddorna så alkoholångorna passerar genom kryddorna vid destillation.
Metod 3) påstås (av Bombay Sapphire) ge den elegantaste ginen - men de är partiska
Tillbaks till kryddorna..
Nedanstående kryddor ingår i varierande mängd i olika ginrecept jag sett.
Engelskt namn - Latinskt namn
Juniper - juniperus communis
Coriander - coriandrum sativum
Angelica Root - archangelica officinalis
Cassia - cinnamomum cassia
Cinnamon - cinnamomum zeylanicum
Liquorice - glycyrrihiza sp.
Bitter Almonds - prunus dulcis, amara
Grains of Paradise - afromumum melegueta
Cubeb Berries - piper cubeba
Fennel seed - foeniculum vulgare
Bitter Orange peel - citrus aurantium
Sweet Orange peel - citrus sinensis
Lemon peel - citrus limon
caraway seeds - corum carvi
Ginger - zingiber officinale
Orris Root - iris florentina / Iris pallida
Cardamon - elletaria cardamomum
Nutmeg - myristica fragrans
Savory - satureja hortensis
Calamus - acorus calamus
Chamomille - matricaria chamomilla
Cucumber -
Har hittat en del recept på engelska som jag delar med mig av...
Gin botanicals for 20L turbo-sugar wash/ Reflux column
juniper berry - flat Tbsp
coriander - flat tsp
cloves - ½ dozen
anise - ½ tsp
fennell - flat tsp
cardamom - ½ tsp
lemon - 1" rind
lime - 1" rind
cassia / cinnamon stick - 3/4" fragment
Method: I put the whole amount into the small pouch, which seems to be enough for one distillation run of approx. 20L of Turbo-sugarwash.
This seems a very small amount, but it gives me enough taste. Be cautious with adding anymore - the juniper berries can be VERY dominant.
Also, keep the cassia/cinnamon to a min. It can really give a burning sensation. What I have here is about right for me. The lemon and
lime rinds are actually v. thin peels, not including the white fibrous stuff on their underside. Anis and fennel are approximately the
same in taste. I did not crush any of these - simply put them into the pouch whole. When with Turbo-sugar wash, I put the botanicals
into the column with the first (and only) distillation. As the ethanol is coming off at 94-96%abv I see no reason to run it through
separately to get the botanicals in.
***
I have assumed that the botanicals will be macerated in 1 litre of 50%abv and then redistilled. 42%abv is the original strength of Plymouth Gin.
BASIC GIN
juniper 22.5g
coriander 11.5g
cassia 2.5g
angelica root 2.5g
lemon peel 0.25g
cardamon 0.25g
Recipe 2
BRITISH GIN
juniper 15g
coriander 15g
bitter almonds 12g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g
Recipe 5
FINE GIN
juniper 10g
coriander 0.5g
grains of paradise 0.5g
angelica root 0.5g
orris root 0.25g
calamus root 0.25g
orange peel 0.25g
liquorice root 10g (optional)
LONDON GIN
juniper 10g
coriander 10g
bitter almonds 1g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g
Recipe 7
BASIC GENEVA
juniper 10g
coriander 12g
cassia 0.6g
angelica root 0.5g
calamus root 0.6g
bitter almonds 1.2g
cardamon 0.05g
Recipe 8
PLAIN GENEVA
juniper 10g
coriander 10g
calamus root 0.25g
bitter almonds 0.5g
orris root 0.25g
Recipe 9
FINE GENEVA (highly recommended)
juniper 20g
coriander 8g
angelica root 1g
calamus root 0.25g
bitter almonds 3g
cardamon 0.125g
grains of paradise 1g
***
Intinct
60 g dried juniper berries,
1 g cardamom seeds,
1 g coriander seeds,
0.5 g dried cinnamon, and
0.5g dried rosemary
in 200mLs high proof distillate (95%) for 3 weeks in a sealed jar. The mixture becomes a murky brown. Don't worry if it smells unpleasant
and medicinal. Then add 100 mLs filtered water, remove the cinnamon and either pot-still without reflux, or, as I do, use a simple
'internal alembic' made from kitchen utensils:
This method is very well known, and may be the best for essence distillations where one is starting with good spirit and where
methanol/fusels are not a problem. I place two vessels in the pan: the collecting vessel is thus insulated against the heat of the boiling
tincture and at the same time is kept below its own boiling point by the drops of distillate. When the cooling water is hand-warm (trial
and error) I turn the gas off. About 100mLs of clear distillate is obtained; I bring this to 150 mL with cold filtered water. It immediately
becomes opalescent. About 4 mLs of this will flavour a litre of 40% spirit to make a clear and flavourful gin. Calibrating a batch is a
delightful way to spend an evening.
***
I use juniper berries by simmering them in 50% vodka for ten minutes (with the lid on), then letting it cool overnight on it's own. The next
day I filter this mess through a couple of coffee filters to get a homemade (and better quality) gin essence. I use about 35 grams of juniper
berries (crushed) and 350ml of vodka - 5ml (one teaspoon) will turn a bottle of vodka into a light flavored gin. 10ml make a more traditional,
strong flavored gin. You can add other spices like cardamom, coriander, and lemon peel (about one gram of each) for a more complex flavor in
your gin. Using 10ml makes a straw yellow colored drink.
***
Here's a simple recipe utilized for making a basic gin. To 2,000 liters of 100 proof alcohol, add 45.4 kg of juniper berries,
22.7 kg of coriander seeds, 4.5 kg of cinnamon bark, 4.5 kg of angelica root, 0.45 kg of lemon peel, and 0.45 kg of cardamom.
The end result will be immediately recognizable as gin.
***
Blev en massa text, men förhoppningsvis hittar du något användbart.
Tror du hittar en hel del borta på homedistiller om du söker, där förklaras skillnaderna mellan metoderna också vill jag minnas.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50
Tack Mookie
Det där var ju en massa att suga på, och leta översättningar på ingredienser.
Jag har alltid kört plasthinks kopparspiral vilket fungerar bra för mig, verkar vara överkurs med Hi-Tec destillatorer.
Jag skulle ju gärna bygga en kryddbehållare innan spiralen för att testa, men undrar om inte mycket smak skulle försvinna vid kolningen ?
Kom gärna in fler med erfarenheter av vad ni provat och resultat
Någon som kommer med ett recept jag lyckas med utlovas en liter hittelön.
PureMoonshine
Jag har alltid kört plasthinks kopparspiral vilket fungerar bra för mig, verkar vara överkurs med Hi-Tec destillatorer.
Jag skulle ju gärna bygga en kryddbehållare innan spiralen för att testa, men undrar om inte mycket smak skulle försvinna vid kolningen ?
Kom gärna in fler med erfarenheter av vad ni provat och resultat
Någon som kommer med ett recept jag lyckas med utlovas en liter hittelön.
PureMoonshine
Gin kryddor !
Fast man kolar inte.
Antingen macererar man kryddorna i finsprit som sen destilleras i en potstill - eftersom man utgår från finkelfri bassprit finns inget behov av att kola och du behåller smaken.
Eller gör du en essens av finsprit som du blandar i mer finsprit - ingen kolning behövs här heller.
Slutligen kan du koka finsprit så ångorna passerar genom kryddorna, samma som ovan gällande kolning.
Nyckeln är alltså att utgå från färdigrenad sprit, annars lät du definitivt inte få någon smak kvar om du ska kola slutprodukten.
Enklaste i ditt fall blir nog att göra en essens, om du inte ska göra stora mängder förstås då kan du ju köra något av kokningsalternativen.
Antingen macererar man kryddorna i finsprit som sen destilleras i en potstill - eftersom man utgår från finkelfri bassprit finns inget behov av att kola och du behåller smaken.
Eller gör du en essens av finsprit som du blandar i mer finsprit - ingen kolning behövs här heller.
Slutligen kan du koka finsprit så ångorna passerar genom kryddorna, samma som ovan gällande kolning.
Nyckeln är alltså att utgå från färdigrenad sprit, annars lät du definitivt inte få någon smak kvar om du ska kola slutprodukten.
Enklaste i ditt fall blir nog att göra en essens, om du inte ska göra stora mängder förstås då kan du ju köra något av kokningsalternativen.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50
Gin kryddor !
Tack för fina skisser !! fina gamla apparater men jag förstår principen.Mooki skrev:Fast man kolar inte.
Antingen macererar man kryddorna i finsprit som sen destilleras i en potstill - eftersom man utgår från finkelfri bassprit finns inget behov av att kola och du behåller smaken.
Eller gör du en essens av finsprit som du blandar i mer finsprit - ingen kolning behövs här heller.
Slutligen kan du koka finsprit så ångorna passerar genom kryddorna, samma som ovan gällande kolning.
Nyckeln är alltså att utgå från färdigrenad sprit, annars lät du definitivt inte få någon smak kvar om du ska kola slutprodukten.
Enklaste i ditt fall blir nog att göra en essens, om du inte ska göra stora mängder förstås då kan du ju köra något av kokningsalternativen.
Men att värma starksprit är väl att ha samma framtidsvisioner som en självmordsbombare ?
95% Etanol har väl samma flampunkt som Bensin ?, va det nu var.
-20 Deg/C ?, fel kanske.
Men om man destillerar kolar dubbel sats sen ner i nytt vatten sen kokar om med en sån tjusig kryddbehållare , under spiralen.
Kryddbehållaren välisolerad så att det inte kondenserar i denna ?
Men som du skrev tidigare är nog det bäst att börja med en essens.
Finfina tips Mookie, tack.
Gin kryddor !
Hehe, man ska spä finspriten innan man kokar den om man ska ha kryddorna så att ångorna passerar igenompureMoonshine skrev:Men att värma starksprit är väl att ha samma framtidsvisioner som en självmordsbombare ?
95% Etanol har väl samma flampunkt som Bensin ?, va det nu var.
Tror man brukar spä till 30-50%, i princip som efter en strippning innan man finkokar mao.
Hoppas du hittar på något kul iaf, så du får lite hemlagad gin att njuta av
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 13
- Blev medlem: tis mar 02, 2010 22:50
Gin kryddor !
" stripping " fan ni proffs använder en massa bryggord man inte har koll på..
Jo det låter säkrare, en 10lit finsprit och en 15lit vatten sen koka om genom "kryddburk".
Farsan älskar ju Bombay gin, att ställa äkta vara mot egen för smakprov blir en utmaning.
Jepp, det blir ett vårprojekt.
Mvh, Puremoonshine.
Jo det låter säkrare, en 10lit finsprit och en 15lit vatten sen koka om genom "kryddburk".
Farsan älskar ju Bombay gin, att ställa äkta vara mot egen för smakprov blir en utmaning.
Jepp, det blir ett vårprojekt.
Mvh, Puremoonshine.
Gin kryddor !
Fyllde en flaska med sprit och enbär, lät det stå en v.
Spriten blev brun men de som prövade sa att de aldrig druckit godare GT.
Enkelt utan större problem.
Spriten blev brun men de som prövade sa att de aldrig druckit godare GT.
Enkelt utan större problem.
Gin kryddor !
För att bumpa tråden lite kan jag säga att jag har kört med bara enbär och rivet citronskal (noggrant avksköljda ekologiska) ner i en flaska och låtit stå. blir klockrent resultat, råkade dock slänga i förmycket citron en gång men blandade den med grape tonic istället för Indian water och det blev en riktigt "somrig2 fräsch version av GT.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Gin kryddor !
jucke
Hur mkt av enbär och citron hade du?
Hur mkt av enbär och citron hade du?
Gin kryddor !
22,7 kilo per kubik
nädå ,
andra nerifrån i mookis lååånga recept inlägg verkar va vettigt att testa
35 gram till en putting för att få fram en essens
1-2 teskedar av det sen i en hela för en drickfärdig gin
låter ju simpelt
men man kan tydligen experimentera med en massa andra trevliga kryddor i små mängder åxå
låter satan så skoj
följer man det receptet så blir det ju ca 1 gram enbär per hela för en drickfärdig gin
nädå ,
andra nerifrån i mookis lååånga recept inlägg verkar va vettigt att testa
35 gram till en putting för att få fram en essens
1-2 teskedar av det sen i en hela för en drickfärdig gin
låter ju simpelt
men man kan tydligen experimentera med en massa andra trevliga kryddor i små mängder åxå
låter satan så skoj
följer man det receptet så blir det ju ca 1 gram enbär per hela för en drickfärdig gin
Senast redigerad av dan610324, redigerad totalt 1 gång.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst