Funderar på att få till en gin på min plastisbrännare. Har förstått att detta inte är helt ultimat men tänker mig något i denna stil:
Att först bränna ut sprit så det hamnar på ca 30-40% och därefter kryddar jag spriten för i ca 2 veckor för att sedan bränna ur den igen. Kan detta vara något eller är det lika bra att bränna, rena och till sist krydda?
Ge gärna tips på bra kryddningar!
//sole_oggi
Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Bränn två gånger, kola och därefter bränn om med kryddor.
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)
Plastis (Original)
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Har ingen aning om det fungerar, men skulle man inte kunna ha kryddorna med i hinken direkt? (är väll så det funkar med en ginbasket?, att ångorna tvingas igenom kryddsamlingen)
I såfall skulle man ju kunna köra ett ikeas stekstänkskydd http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10112530/ ovanpå innerhinken och peta bort mittendelen på skyddet så kan man säkert peta igenom doppvärmarkabeln.
(förutsatt att det är orginalplastis varianten)
Risken är väll att det kanske tar för lång tid och att det blir konstiga smaker av det.
I såfall skulle man ju kunna köra ett ikeas stekstänkskydd http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10112530/ ovanpå innerhinken och peta bort mittendelen på skyddet så kan man säkert peta igenom doppvärmarkabeln.
(förutsatt att det är orginalplastis varianten)
Risken är väll att det kanske tar för lång tid och att det blir konstiga smaker av det.
Learning by doing is the shit
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Att kola det innan kan vara bra för att inte ta bort smaken när jag kör det genom kol. Men varför bränna tre gånger?Vector skrev:Bränn två gånger, kola och därefter bränn om med kryddor.
Känns som att bränna - kola - krydda -bränna är tillräckligt?
Om det funkar hade det vara magiskt! Har precis som du fått uppfattningen att det är så den "riktiga" processen går till!AirQ skrev:Har ingen aning om det fungerar, men skulle man inte kunna ha kryddorna med i hinken direkt? (är väll så det funkar med en ginbasket?, att ångorna tvingas igenom kryddsamlingen)
I såfall skulle man ju kunna köra ett ikeas stekstänkskydd http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10112530/ ovanpå innerhinken och peta bort mittendelen på skyddet så kan man säkert peta igenom doppvärmarkabeln.
(förutsatt att det är orginalplastis varianten)
Risken är väll att det kanske tar för lång tid och att det blir konstiga smaker av det.
Stort tack!
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Återkom gärna med resultat om du provar, har själv ingen brännare då jag huvudsak håller på med öl och ciderbryggning, men vore kul och veta om det funkar
Learning by doing is the shit
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Bränna plus kola är ett måste. Bränner man två gånger borde du få upp styrkan högre än en bränning, tror det löser upp kryddorna bättre än köra med svagare sprit. Jag vill minnas att de ofta kör på 60-70 % alkoholhalt i brännaren hos kommersiella gin producenter (men jag minns inte riktigt).
När du bränner det neutrala efter kryddningen ska man ta bort den första och sista delen som kommer ut (för de smakar illa, även om spriten är perfekt kolad och helt neutral). Det är bl.a. vissa oljor från citrus med oönskad smak. Här tror jag problemet med en plastis uppstår: ingen riktig separation av sådant som har lägre respektive högre kokpunkt än alkohol. Du kan tyvärr inte kola bort den delen heller, för då försvinner ju annan smak också.
Jag tror inte en plastis kan producera bra gin tyvärr. Men skriv gärna hur det gick.
När du bränner det neutrala efter kryddningen ska man ta bort den första och sista delen som kommer ut (för de smakar illa, även om spriten är perfekt kolad och helt neutral). Det är bl.a. vissa oljor från citrus med oönskad smak. Här tror jag problemet med en plastis uppstår: ingen riktig separation av sådant som har lägre respektive högre kokpunkt än alkohol. Du kan tyvärr inte kola bort den delen heller, för då försvinner ju annan smak också.
Jag tror inte en plastis kan producera bra gin tyvärr. Men skriv gärna hur det gick.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Livet som pensionär har sina fördelar. Man har mycket tid!
Gjort gin genom "plastisbränning", kolning, macerat med kryddor och sen "Plastisbränning".
Inga konstiga bismaker eller aningar av finkel däremot blev kryddningen inte helt optimal då koriandern gick igenom lite väl mycket och enbären hamnade lite i skymundan. Kommer justera kryddningen och ge det ett nytt försök. Dock mycket god dryck som jag precis provsmakat rent och kommer bli rackarns fint med tonic!
Men nästa blir ännu bättre.
Söndagsskål från Gösta
Gjort gin genom "plastisbränning", kolning, macerat med kryddor och sen "Plastisbränning".
Inga konstiga bismaker eller aningar av finkel däremot blev kryddningen inte helt optimal då koriandern gick igenom lite väl mycket och enbären hamnade lite i skymundan. Kommer justera kryddningen och ge det ett nytt försök. Dock mycket god dryck som jag precis provsmakat rent och kommer bli rackarns fint med tonic!
Men nästa blir ännu bättre.
Söndagsskål från Gösta
Re: Gin på plastis - kryddning innan sista bränningen
Kan du vara tydligare i din beskrivning. För jag är en riktig nybörjare.Gösta Von Finkel skrev: ↑sön jan 24, 2021 16:46 Livet som pensionär har sina fördelar. Man har mycket tid!
Gjort gin genom "plastisbränning", kolning, macerat med kryddor och sen "Plastisbränning".
Inga konstiga bismaker eller aningar av finkel däremot blev kryddningen inte helt optimal då koriandern gick igenom lite väl mycket och enbären hamnade lite i skymundan. Kommer justera kryddningen och ge det ett nytt försök. Dock mycket god dryck som jag precis provsmakat rent och kommer bli rackarns fint med tonic!
Men nästa blir ännu bättre.
Söndagsskål från Gösta
Rookie
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster