Smak av äppelpaj?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 9
- Blev medlem: tis nov 26, 2013 22:49
- Ort: Göteborg
Smak av äppelpaj?
Jag undrar om någon har ett recept så man får spriten att smaka som äppelpaj?
Det finns "Varm & Kall" på systemet som jag skulle vilja likna fast starkare då
Det finns "Varm & Kall" på systemet som jag skulle vilja likna fast starkare då
Re: Smak av äppelpaj?
Gissar att kanel och vanilj kan vara bra att prova att smaksätta med. Och så nåt som ger äppelsmak då, där vet jag inte riktigt, äppeljuicekoncentrat kanske?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 9
- Blev medlem: tis nov 26, 2013 22:49
- Ort: Göteborg
Re: Smak av äppelpaj?
latmasken skrev:Gissar att kanel och vanilj kan vara bra att prova att smaksätta med. Och så nåt som ger äppelsmak då, där vet jag inte riktigt, äppeljuicekoncentrat kanske?
Hittade senare igår en video på youtube där de kokade äppeljuicekoncentrat, brunt socker och kanelstång i typ 20 minuter och sen lät man det svalna innan man blandade med spriten. Såg väldigt gott ut
Re: Smak av äppelpaj?
Jag brukar köra på det här receptet! Gryymt bra
http://www.moonshineheritage.com/blog/a ... moonshine/
http://www.moonshineheritage.com/blog/a ... moonshine/
Re: Smak av äppelpaj?
Den lät fin!
Re: Smak av äppelpaj?
Kom på en sak.dr.finkel skrev:Jag brukar köra på det här receptet! Gryymt bra
http://www.moonshineheritage.com/blog/a ... moonshine/
Torr engelsk cider eller söt svensk?
Re: Smak av äppelpaj?
tror den måste vara söt, äpple juice kan ibland vara lite syrlig, så man behöver nog något som ballanserar.
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Smak av äppelpaj?
Rostat havregryn är ett måste.
Problemet jag har märkt är detsamma som att få till "kanelbullesmak". Mycket av smakerna vi förknippar kommer från en mycket viktig ingrediens, smöret.
Dock är det inte så attraktivt att ha smör i t.ex. öl eller snaps.
För en äppelpajsnaps hade jag börjat såhär:
-Rostat havregryn med strösocker i stekpanna. Få till mellanmörk karamell. Essenssätt detta.
-Lättrosta torkade äpplen i ugn, så de får lätt färg. Essenssätt detta.
-Essenssätt mindre mängd kanel.
-Stöt kardemummakärnor i mortel så de delas, men pulvrisera dem ej. Ugnsrosta dessa lätt. Essenssätt detta.
När du har avvägda essenser, börja blanda dessa och späd med ren sprit och lite äpplejuice. Söta med mörkt och ljust råsocker.
Detta hade jag prövat och vägt mig fram med och sett vart jag kommit.
Problemet jag har märkt är detsamma som att få till "kanelbullesmak". Mycket av smakerna vi förknippar kommer från en mycket viktig ingrediens, smöret.
Dock är det inte så attraktivt att ha smör i t.ex. öl eller snaps.
För en äppelpajsnaps hade jag börjat såhär:
-Rostat havregryn med strösocker i stekpanna. Få till mellanmörk karamell. Essenssätt detta.
-Lättrosta torkade äpplen i ugn, så de får lätt färg. Essenssätt detta.
-Essenssätt mindre mängd kanel.
-Stöt kardemummakärnor i mortel så de delas, men pulvrisera dem ej. Ugnsrosta dessa lätt. Essenssätt detta.
När du har avvägda essenser, börja blanda dessa och späd med ren sprit och lite äpplejuice. Söta med mörkt och ljust råsocker.
Detta hade jag prövat och vägt mig fram med och sett vart jag kommit.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Smak av äppelpaj?
Det finns ju popcornkrydda med "smörsmak" (vet inte hur mycket smör den smakar), nån som vet vad den är baserad på?
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Smak av äppelpaj?
Om man experimenterar med Äppellikör typ Sours åsså kanel å lite vanilj?
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Re: Smak av äppelpaj?
Måste nog ha ett par kilo sötningsmedel om man ska få sourz stt smaka äppelpaj.
Re: Smak av äppelpaj?
Apple pie moonshine är ju ett fenomen i staterna. Jag har ett recept som jag skall testa när jag får tag på lite 80% vodka.
Men det som odqvist säger om smör stämmer nog. Det är smörsmaken som gör bullarna fantastiska. (Det vet jag för min faster har ett extrabra bullrecept. Det är som vanliga bullar fast man dubblar mängden smör och byter ut mjölken mot grädde)
Nu till mina erfarenheter. Jag gjorde bacon bourbon till min födelsedag för något år sedan. Då drar man nytta av baconets egenhet att vara flytande när det är varmt och stelt när det är kallt. Precis som smör. Alltså borde man kunna smälta smör, hälla i spriten och låta dra. När man är nöjd med smaken ställer man den i kylen eller frysen och silar av genom ett kaffefilter. Gott med bacon, vet inte hur det fungerar med smör.
Men det som odqvist säger om smör stämmer nog. Det är smörsmaken som gör bullarna fantastiska. (Det vet jag för min faster har ett extrabra bullrecept. Det är som vanliga bullar fast man dubblar mängden smör och byter ut mjölken mot grädde)
Nu till mina erfarenheter. Jag gjorde bacon bourbon till min födelsedag för något år sedan. Då drar man nytta av baconets egenhet att vara flytande när det är varmt och stelt när det är kallt. Precis som smör. Alltså borde man kunna smälta smör, hälla i spriten och låta dra. När man är nöjd med smaken ställer man den i kylen eller frysen och silar av genom ett kaffefilter. Gott med bacon, vet inte hur det fungerar med smör.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster