"Nuka" i micro
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
"Nuka" i micro
Hej o hallå!
Är det någon fler än jag här som brukar "Nuka" i micron sina produkter för att få produkten "lagrad/smaksatt"?
Om det är så, varför byter vi inte lite erfarenheter (läs recept) med varandra
Är du nyfiken så börja med att smaksätta "blanksprit" med essens och sedan 2 ggr i micron, det blir större skillnad än du tror....
rek är att använda 1 liters glasburk med skruvlock (givetvis är inte locket på i micron)
kolla med vatten först hur länge det tar på full effekt för att nå 50-55 grader på produkten
1. utan lock i micro tills produkten (med kryddor/essens i) har ca 50-55 grader, du kan med fördel ha en handduk över glasburken
2. ta ut glasburken och skruva på locket hårt
3. vänta tills drycken har återfått rumstemperatur
4. upprepa steg 1,2,3 en gång till.
5. sila av kryddorna, klar!
Om du använder essens behöver du ju ej sila... men har du i malda kryddor så bör du sila genom 3 lager av kaffefilter, troligen 2 gånger för att få bort allt.
BTW
Det börjar inte brinna, micron exploderar inte heller.... tråkigt men sant
/Jokkman
Är det någon fler än jag här som brukar "Nuka" i micron sina produkter för att få produkten "lagrad/smaksatt"?
Om det är så, varför byter vi inte lite erfarenheter (läs recept) med varandra
Är du nyfiken så börja med att smaksätta "blanksprit" med essens och sedan 2 ggr i micron, det blir större skillnad än du tror....
rek är att använda 1 liters glasburk med skruvlock (givetvis är inte locket på i micron)
kolla med vatten först hur länge det tar på full effekt för att nå 50-55 grader på produkten
1. utan lock i micro tills produkten (med kryddor/essens i) har ca 50-55 grader, du kan med fördel ha en handduk över glasburken
2. ta ut glasburken och skruva på locket hårt
3. vänta tills drycken har återfått rumstemperatur
4. upprepa steg 1,2,3 en gång till.
5. sila av kryddorna, klar!
Om du använder essens behöver du ju ej sila... men har du i malda kryddor så bör du sila genom 3 lager av kaffefilter, troligen 2 gånger för att få bort allt.
BTW
Det börjar inte brinna, micron exploderar inte heller.... tråkigt men sant
/Jokkman
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: "Nuka" i micro
Spännande!
Som en sorts snabblagring då? Hur lång tids lagring skulle du uppskatta att "nuka" notsvarar?
Bra för oss som inte kryddat julsnapsen än.
Som en sorts snabblagring då? Hur lång tids lagring skulle du uppskatta att "nuka" notsvarar?
Bra för oss som inte kryddat julsnapsen än.
/Wricko
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Om du kör tex 2ggr i micron med ekflisor i så blir det enligt mig samma effekt/resultat som om du du skulle låta flisorn ligga och dra en månad eller flera månader.
Om du kollar på tex whiskey recept så är det ett par månader med ekflisor som det ska ligga och dra. Enligt mig får man samma effekt efter 2-3 svängar i micron:)
Har gjort cornflakes whiskey och jag körde 2ggr i micron med ekflisor, hade jag kört en gång till så hade det blivit för stark eksmak på produkten. Samma med spiced rom, 2ggr i micro med kryddor och ekflisor.
Om du kollar på tex whiskey recept så är det ett par månader med ekflisor som det ska ligga och dra. Enligt mig får man samma effekt efter 2-3 svängar i micron:)
Har gjort cornflakes whiskey och jag körde 2ggr i micron med ekflisor, hade jag kört en gång till så hade det blivit för stark eksmak på produkten. Samma med spiced rom, 2ggr i micro med kryddor och ekflisor.
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Här finns en "liköraktig sak" som blir riktigt god:)
Funkar nog också att göra på "blanksprit"
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20569
Funkar nog också att göra på "blanksprit"
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20569
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Här finns en "vanilj rom"
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20901
Tror att den går att få till med "blanksprit" istället för rom, möjligen behöver man lite "socker body" i den för att få lite "romaktig" smak på "blankspriten"
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20901
Tror att den går att få till med "blanksprit" istället för rom, möjligen behöver man lite "socker body" i den för att få lite "romaktig" smak på "blankspriten"
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Spiced rom nr1
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20932
(borde gå att få till hyfsat med "blanksprit", troligen med lite body i "blankspriten")
spiced rom nr2
Detta blir en "spiced rom" åt Captain Morgan hållet
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20898
(borde gå att få till hyfsat med "blanksprit", troligen med lite body i "blankspriten")
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20932
(borde gå att få till hyfsat med "blanksprit", troligen med lite body i "blankspriten")
spiced rom nr2
Detta blir en "spiced rom" åt Captain Morgan hållet
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=20898
(borde gå att få till hyfsat med "blanksprit", troligen med lite body i "blankspriten")
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Ett par Rom recept, kan kanske gå att få till hyffsat med "blanksprit".... har dock inte provat.
Recepten är testade av mig och mina vänner och ingen har klagat ännu
Man kör produkten i micon, utan lock i glasburk tills den fått ca 50-55 grader med alla "kryddor iblandade"
(Testa före med vatten och ta tid, då vet du hur länge du ska "nuka")
- Ta ut glasburken, skruva på locket hårt
- vänta tills produkten återfått rumstemperatur, upprepa enligt receptet
Ekspån som jag använder: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Övriga "kryddor" hittar du på Coop, Ica, Willys mm. Bra att hålla sig till samma märke/märken så att man kan upprepa receptet om man blir nöjd
(använder själv Santa Maria)
Om nu ni testar någon av recepten så skriv gärna era synpunkter och ev justeringar/förändringar ni har gjort, det är ju alltid roligt att "baka"
==========================================================================
Rom #1 (mera Captain Morgan hållet..., min favorit)
6-7 DL rom
1 stjärnanis (för mindre "lakritssmak", halv stjärnanis)
1 kanelstång
5 svartpepparkorn
1 tsk krossad nejlika
1 tsk krossad ingefära
2,5 cm vaniljstång, färsk
1 tsk ekspån, små spån som till vinmäsk
0,25 dl mörkt muskovadosocker
2 x i micron, utan lock
Låt svalna till rumstemepratur mellan gångerna med lock hårt åtdraget
Sila med durkslag
Sila 2-3 gånger genom 3st kaffefilter
Vill du ha mera färg, sätt i karameliserat vitt socker till du är nöjd
==========================================================================
Rom #2
6-7Dl rom
0,5 dl mörkt muskovadosocker
1 tsk ekspån, små spån som till vinmäsk
6 st svartpepparkorn
3 "blad" av en stjärnanis
1/4 del kanelstång
2 x i micron, utan lock
Låt svalna till rumstemepratur mellan gångerna med lock hårt åtdraget
Sila med durkslag
Vill du ha mera färg, sätt i karameliserat vitt socker till du är nöjd.
==========================================================================
ROM #3 (mycket enkel rom)
6dl rom
5cm vaniljstång, färsk
5g ekspån, små ekspån som till vinmäsk
2 x i micron, utan lock
Låt svalna till rumstemepratur mellan gångerna med lock hårt åtdraget
Sila genom durkslag
Vill du ha mera färg, sätt i karameliserat vitt socker till du är nöjd
==========================================================================
Recepten är testade av mig och mina vänner och ingen har klagat ännu
Man kör produkten i micon, utan lock i glasburk tills den fått ca 50-55 grader med alla "kryddor iblandade"
(Testa före med vatten och ta tid, då vet du hur länge du ska "nuka")
- Ta ut glasburken, skruva på locket hårt
- vänta tills produkten återfått rumstemperatur, upprepa enligt receptet
Ekspån som jag använder: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Övriga "kryddor" hittar du på Coop, Ica, Willys mm. Bra att hålla sig till samma märke/märken så att man kan upprepa receptet om man blir nöjd
(använder själv Santa Maria)
Om nu ni testar någon av recepten så skriv gärna era synpunkter och ev justeringar/förändringar ni har gjort, det är ju alltid roligt att "baka"
==========================================================================
Rom #1 (mera Captain Morgan hållet..., min favorit)
6-7 DL rom
1 stjärnanis (för mindre "lakritssmak", halv stjärnanis)
1 kanelstång
5 svartpepparkorn
1 tsk krossad nejlika
1 tsk krossad ingefära
2,5 cm vaniljstång, färsk
1 tsk ekspån, små spån som till vinmäsk
0,25 dl mörkt muskovadosocker
2 x i micron, utan lock
Låt svalna till rumstemepratur mellan gångerna med lock hårt åtdraget
Sila med durkslag
Sila 2-3 gånger genom 3st kaffefilter
Vill du ha mera färg, sätt i karameliserat vitt socker till du är nöjd
==========================================================================
Rom #2
6-7Dl rom
0,5 dl mörkt muskovadosocker
1 tsk ekspån, små spån som till vinmäsk
6 st svartpepparkorn
3 "blad" av en stjärnanis
1/4 del kanelstång
2 x i micron, utan lock
Låt svalna till rumstemepratur mellan gångerna med lock hårt åtdraget
Sila med durkslag
Vill du ha mera färg, sätt i karameliserat vitt socker till du är nöjd.
==========================================================================
ROM #3 (mycket enkel rom)
6dl rom
5cm vaniljstång, färsk
5g ekspån, små ekspån som till vinmäsk
2 x i micron, utan lock
Låt svalna till rumstemepratur mellan gångerna med lock hårt åtdraget
Sila genom durkslag
Vill du ha mera färg, sätt i karameliserat vitt socker till du är nöjd
==========================================================================
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: "Nuka" i micro
Hejsan! Mycket intressant!
Läsde detta igår och jag slängde in en liten skvätt (ca halv deciliter) 80%igt, började knastra efter tre sekunder så jag tog ut det då jag trodde hela skiten skulle explodera x)
Men åter till ämnet.. Hur starkt använder ni på renspriten när ni kör in det i micron?
Är 80% för mycket?
--Edit--
Försökte på mig det här igen nu, kört den två ggr nu, 15 sekunder vardera gånger, tänkte köra en gång till och lukta o smaka lite
Det jag kryddar med är Stjärnanis, och till sommarn tänkte jag slänga i lite egenodlad gräslök ock snapsa till midsommar Känns som en spännande smakblandning till midsommarmaten!
Läsde detta igår och jag slängde in en liten skvätt (ca halv deciliter) 80%igt, började knastra efter tre sekunder så jag tog ut det då jag trodde hela skiten skulle explodera x)
Men åter till ämnet.. Hur starkt använder ni på renspriten när ni kör in det i micron?
Är 80% för mycket?
--Edit--
Försökte på mig det här igen nu, kört den två ggr nu, 15 sekunder vardera gånger, tänkte köra en gång till och lukta o smaka lite
Det jag kryddar med är Stjärnanis, och till sommarn tänkte jag slänga i lite egenodlad gräslök ock snapsa till midsommar Känns som en spännande smakblandning till midsommarmaten!
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Se där, jag verkar ha missat att ange %... ledsen för det.Brack skrev:Hejsan! Mycket intressant!
Läsde detta igår och jag slängde in en liten skvätt (ca halv deciliter) 80%igt, började knastra efter tre sekunder så jag tog ut det då jag trodde hela skiten skulle explodera x)
Men åter till ämnet.. Hur starkt använder ni på renspriten när ni kör in det i micron?
Är 80% för mycket?
--Edit--
Försökte på mig det här igen nu, kört den två ggr nu, 15 sekunder vardera gånger, tänkte köra en gång till och lukta o smaka lite
Det jag kryddar med är Stjärnanis, och till sommarn tänkte jag slänga i lite egenodlad gräslök ock snapsa till midsommar Känns som en spännande smakblandning till midsommarmaten!
Jag har testat allt mellan 40-60% och föredrar till ROM att köra den i 60% produkt och sedan späda den till 40-45%
(Har också alltid en handuk över glasburken när jag kör i micron)
Lycka till
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: "Nuka" i micro
Luktade på det nu efter att andra omgången hade svalnat till rumstemperatur, det luktar redan nu av stjärnanisen!
Det här kan nog bli en stor succé!
Märkte även att det konserveras, eller ja locket ploppar neråt och är helt lufttätt så inget kommer att sippra ut heller!
Riktigt glad att jag läste om detta! Tack så sjukt mycket för tipset med att "nukea/lagra i micron"!
Det här kan nog bli en stor succé!
Märkte även att det konserveras, eller ja locket ploppar neråt och är helt lufttätt så inget kommer att sippra ut heller!
Riktigt glad att jag läste om detta! Tack så sjukt mycket för tipset med att "nukea/lagra i micron"!
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: "Nuka" i micro
Det är just det som gör det dvs "konservering" den drar ut "smaken" ur kryddorna effektivtBrack skrev:Luktade på det nu efter att andra omgången hade svalnat till rumstemperatur, det luktar redan nu av stjärnanisen!
Det här kan nog bli en stor succé!
Märkte även att det konserveras, eller ja locket ploppar neråt och är helt lufttätt så inget kommer att sippra ut heller!
Riktigt glad att jag läste om detta! Tack så sjukt mycket för tipset med att "nukea/lagra i micron"!
Lycka till och skriv gärna en rad om dina nya bryggder!
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: "Nuka" i micro
Det där gjorde ju vi gamlingar redan på den svartvita tiden långt innan det fanns micro. Då ställde man flaskorna i ett vattenbad ( på vedspisen) och hettade upp till en 70 grader. Fick stå där till dom svalnade.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster