Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Julsnaps 2014

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
pappersmannen
Färsk jäst
Inlägg: 22
Blev medlem: sön apr 20, 2014 22:58

Julsnaps 2014

Inlägg av pappersmannen »

DSC_0001[1].jpg
DSC_0001[1].jpg (832.32 KiB) Visad 568 gånger
Det börjar bli dags om den skall hinna mogna någorlunda.

Mina nytillverkade essenser är gjorda på kryddor från lokala ICA. En påse i ca 2 dl lågprisvodka. Dra ca en veck filtrera 2ggr genom melittafilter. Häll upp på 33cl flaska och fyll upp med vodka, slå på en tät kork.

Från vänster :
Fänkål, vanilj, pomerans, kummin, anis, kanel.

Planen är en traditionell akvavit + några varianter på julsnaps. Kanelen har en extremt genomträngande smak..
Pomerans+ vanilj är en hit!

Vad har ni tänkt ha på julbordet?
pappersmannen
Färsk jäst
Inlägg: 22
Blev medlem: sön apr 20, 2014 22:58

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av pappersmannen »

Det här var inte så enkelt som jag tänkt mig.
När man sitter å provar sig fram så vänjer sig smaklökarna, dessutom ändrar sig smaken i flaskan avsevärt efter några dagar.
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Det blir en julsnapps som jag gör av traditionella glöggkryddor. I år har jag fixat en essens med ekspån för att få till ekfatskaraktär på nämnda nubben. Har även att tillsatt lite rom och portvin i en av flaskorna och hoppas på en "de lux" variant!

På Jul aftonen blir det även premiär på årets batch av min älggräsnubbe.

-Skål på er!
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Martin73 »

Jag gjorde min första Julsnaps öht i år!
Plastisen ordnade med basen på 45% och jag följde ett recept på forumet till bla Aquavit.
Kryddorna fick lite drygt 3 dygn på sig att ge smak och i förrgår så var det avsilning med provsmakning!
Till och med frugan som inte tycker att destillering är ok inom våra väggar tyckte om det och har gett ok på att den får stå på bordet i Jul..om jag inte talar om vad för sprit det är 8)
Mitt andra försök är en liknande kryddning men med Stjärnanis och Kanel som tillägg , smakar också bra!
tredje flaskan är en ren Glöggbooster 8) den tänkte jag kruta på en av Julglöggarna så bröderna får hår på bröstet och kryper hem :wink:
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av temp_wricko »

En glöggbooster som ger hår på bröstet låter spännande!
Nu blev jag sugen att tända en brasa och njuta lite spetsad glögg.
/Wricko
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Martin73 »

Jo den blir nog intressant att prova sig fram till den perfekta blandningen med :drunk:
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Jag har redan börjat smida planer för 2015 års julsnapskryddning.
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Martin73 »

Sluta vara så hemlighetsfull och dela tankarna! :)
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Som jag tidigare skrivit så använder jag vanliga glöggkryddor. Alltså kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Dessa kryddor och ett par sockerbitar (råsocker) tillsätts i en skvätt vanlig sprit, i en burk och får dra ett par dygn. Sedan filtreras alltsammans genom ett kaffefilter och blir till en essensen som blandas med mer sprit. Det blir en god snaps som river fint i strupen och lämnar en fin eftersmak av glögg.

I år har jag dessutom tillsatt en dl mörk rom, en dl. sött portvin och en essens av rostade ekspån.

Inspirerad av "Översteglöggen" så kommer jag nästa år, att laborera med cognac och en reducerad julöl!
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Charlie's Nubbe »

...eller varför inte en reducerad julmust. Sötman och den kraftiga maltsmaken i julmusten borde kunna ge en smakupplevelse i snapsen :idea: ...eller inte :screwy:
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Så provade jag äntligen Julsnapsen 2014. Kryddig smak av kardemumma, kanel, nejlika och en eftersmak med tydlig beska. Det här blir något till sillen det! :w00t: :drunk:
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Martin73
Bryggmästare
Inlägg: 377
Blev medlem: sön sep 15, 2013 12:28
Ort: Pissekollen

Re: Julsnaps 2014

Inlägg av Martin73 »

Det blev en trevlig snaps, men jag lät den hålla 45% vilket nog var 5% för mycket för det var klös i den tillräckligt för att bröderna fick ett roligt uttryck i ansiktet :shock:
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster