Julsnaps 2014
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 22
- Blev medlem: sön apr 20, 2014 22:58
Julsnaps 2014
Mina nytillverkade essenser är gjorda på kryddor från lokala ICA. En påse i ca 2 dl lågprisvodka. Dra ca en veck filtrera 2ggr genom melittafilter. Häll upp på 33cl flaska och fyll upp med vodka, slå på en tät kork.
Från vänster :
Fänkål, vanilj, pomerans, kummin, anis, kanel.
Planen är en traditionell akvavit + några varianter på julsnaps. Kanelen har en extremt genomträngande smak..
Pomerans+ vanilj är en hit!
Vad har ni tänkt ha på julbordet?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 22
- Blev medlem: sön apr 20, 2014 22:58
Re: Julsnaps 2014
Det här var inte så enkelt som jag tänkt mig.
När man sitter å provar sig fram så vänjer sig smaklökarna, dessutom ändrar sig smaken i flaskan avsevärt efter några dagar.
När man sitter å provar sig fram så vänjer sig smaklökarna, dessutom ändrar sig smaken i flaskan avsevärt efter några dagar.
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Julsnaps 2014
Det blir en julsnapps som jag gör av traditionella glöggkryddor. I år har jag fixat en essens med ekspån för att få till ekfatskaraktär på nämnda nubben. Har även att tillsatt lite rom och portvin i en av flaskorna och hoppas på en "de lux" variant!
På Jul aftonen blir det även premiär på årets batch av min älggräsnubbe.
-Skål på er!
På Jul aftonen blir det även premiär på årets batch av min älggräsnubbe.
-Skål på er!
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Re: Julsnaps 2014
Jag gjorde min första Julsnaps öht i år!
Plastisen ordnade med basen på 45% och jag följde ett recept på forumet till bla Aquavit.
Kryddorna fick lite drygt 3 dygn på sig att ge smak och i förrgår så var det avsilning med provsmakning!
Till och med frugan som inte tycker att destillering är ok inom våra väggar tyckte om det och har gett ok på att den får stå på bordet i Jul..om jag inte talar om vad för sprit det är
Mitt andra försök är en liknande kryddning men med Stjärnanis och Kanel som tillägg , smakar också bra!
tredje flaskan är en ren Glöggbooster den tänkte jag kruta på en av Julglöggarna så bröderna får hår på bröstet och kryper hem
Plastisen ordnade med basen på 45% och jag följde ett recept på forumet till bla Aquavit.
Kryddorna fick lite drygt 3 dygn på sig att ge smak och i förrgår så var det avsilning med provsmakning!
Till och med frugan som inte tycker att destillering är ok inom våra väggar tyckte om det och har gett ok på att den får stå på bordet i Jul..om jag inte talar om vad för sprit det är
Mitt andra försök är en liknande kryddning men med Stjärnanis och Kanel som tillägg , smakar också bra!
tredje flaskan är en ren Glöggbooster den tänkte jag kruta på en av Julglöggarna så bröderna får hår på bröstet och kryper hem
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: Julsnaps 2014
En glöggbooster som ger hår på bröstet låter spännande!
Nu blev jag sugen att tända en brasa och njuta lite spetsad glögg.
Nu blev jag sugen att tända en brasa och njuta lite spetsad glögg.
/Wricko
Re: Julsnaps 2014
Jo den blir nog intressant att prova sig fram till den perfekta blandningen med
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Julsnaps 2014
Jag har redan börjat smida planer för 2015 års julsnapskryddning.
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Re: Julsnaps 2014
Sluta vara så hemlighetsfull och dela tankarna!
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Julsnaps 2014
Som jag tidigare skrivit så använder jag vanliga glöggkryddor. Alltså kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Dessa kryddor och ett par sockerbitar (råsocker) tillsätts i en skvätt vanlig sprit, i en burk och får dra ett par dygn. Sedan filtreras alltsammans genom ett kaffefilter och blir till en essensen som blandas med mer sprit. Det blir en god snaps som river fint i strupen och lämnar en fin eftersmak av glögg.
I år har jag dessutom tillsatt en dl mörk rom, en dl. sött portvin och en essens av rostade ekspån.
Inspirerad av "Översteglöggen" så kommer jag nästa år, att laborera med cognac och en reducerad julöl!
I år har jag dessutom tillsatt en dl mörk rom, en dl. sött portvin och en essens av rostade ekspån.
Inspirerad av "Översteglöggen" så kommer jag nästa år, att laborera med cognac och en reducerad julöl!
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Julsnaps 2014
...eller varför inte en reducerad julmust. Sötman och den kraftiga maltsmaken i julmusten borde kunna ge en smakupplevelse i snapsen ...eller inte
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Julsnaps 2014
Så provade jag äntligen Julsnapsen 2014. Kryddig smak av kardemumma, kanel, nejlika och en eftersmak med tydlig beska. Det här blir något till sillen det!
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Re: Julsnaps 2014
Det blev en trevlig snaps, men jag lät den hålla 45% vilket nog var 5% för mycket för det var klös i den tillräckligt för att bröderna fick ett roligt uttryck i ansiktet
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster