Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Spiced Rom nr2

Allt om rom
Användarvisningsbild
jokkman
Bryggmästare
Inlägg: 302
Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
Utrustning: Foait :-)
Ort: Norrland

Spiced Rom nr2

Inlägg av jokkman »

Detta blir en "spiced rom", som funkar till det mesta :-)
Denna är lite enklare att göra än "Captain Morgan blandningen" pga att du ej behöver hålla på att sila den flera gånger med kaffefilter

*Mäsk*
2,5l granngårdens melass
4kg socker
starkvinsjäst

låt jäsa i 4 veckor

Koka och spara endast hjärtat. Jag använder en FET-FOA på toppen av kärlet och tar ut ca 75% hjärta
(om du inte är riktigt nöjd med produkten kan du kola den i ett 40mm rör fyllt med ca 10cm kol)

*Kryddningen*
1 st stjärnanis
1/2 kanelstång i bitar
5 st pepparkorn
1 tsk ekspån, sådana som du köper för att smaksätta tex vin. flisorna är upp till ca 1*1 cm och ett par mm tjocka
0,25 dl mörkt muscovadosocker

*Smaksätta*
Blanda alla kryddor i en syltburk av glas på ca 1l med 6-7dl 45% rom (späd med vatten till 45%)
Skaka och sätt in syltburken med en handduk över i micron utan locket och kör på max i ca 2min (du ska få max 55 gradig produkt efter micron, testa med vatten först för att veta tiden på din micro)
Ta ut glasburken och skruva på locket hårt (viktigt att det bildas "vacuum" i glasburken)

Låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.

Skruva av lockat och upprepa i micron
Låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.

Nu tar du och silar med ett durkslag för att få bort dom "stora kryddorna"
Sila sedan genom dubbla kaffefilter 1 gång.


För att få "mera färg" så kan du använda karamelliserat vitt socker ca 0,5 - 1dl beroende på hur mörk färg du vill ha på slutprodukten (jag brukar använda 0,5dl till 6 dl rom)
Häll i tills du är nöjd med färgen, börja med 0,5 dl och vänta tills sockret är löst innan du sätter i mera. Det tar upp till 15-20 min innan sockret löser sig helt om du skakar burken lite då och då.
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Användarvisningsbild
jokkman
Bryggmästare
Inlägg: 302
Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
Utrustning: Foait :-)
Ort: Norrland

Re: Spiced Rom nr2

Inlägg av jokkman »

jokkman skrev:Detta blir en "spiced rom", som funkar till det mesta :-)
Denna är lite enklare att göra än "Captain Morgan blandningen" pga att du ej behöver hålla på att sila den flera gånger med kaffefilter

*Mäsk*
2,5l granngårdens melass
4kg socker
starkvinsjäst

låt jäsa i 4 veckor

Koka och spara endast hjärtat. Jag använder en FET-FOA på toppen av kärlet och tar ut ca 75% hjärta
(om du inte är riktigt nöjd med produkten kan du kola den i ett 40mm rör fyllt med ca 10cm kol)

*Kryddningen*
1 st stjärnanis
1/2 kanelstång i bitar
5 st pepparkorn
1 tsk ekspån, sådana som du köper för att smaksätta tex vin. flisorna är upp till ca 1*1 cm och ett par mm tjocka
0,25 dl mörkt muscovadosocker

*Smaksätta*
Blanda alla kryddor i en syltburk av glas på ca 1l med 6-7dl 45% rom (späd med vatten till 45%)
Skaka och sätt in syltburken med en handduk över i micron utan locket och kör på max i ca 2min (du ska få max 55 gradig produkt efter micron, testa med vatten först för att veta tiden på din micro)
Ta ut glasburken och skruva på locket hårt (viktigt att det bildas "vacuum" i glasburken)

Låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.

Skruva av lockat och upprepa i micron
Låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.

Nu tar du och silar med ett durkslag för att få bort dom "stora kryddorna"
Sila sedan genom dubbla kaffefilter 1 gång.


För att få "mera färg" så kan du använda karamelliserat vitt socker ca 0,5 - 1dl beroende på hur mörk färg du vill ha på slutprodukten (jag brukar använda 0,5dl till 6 dl rom)
Häll i tills du är nöjd med färgen, börja med 0,5 dl och vänta tills sockret är löst innan du sätter i mera. Det tar upp till 15-20 min innan sockret löser sig helt om du skakar burken lite då och då.
Har nu testat flertalet gånger detta recept och provat att justerat lite "fram och tillbaka...
Det räcker med 1/2 stjärnanis, övriga kryddor ok

1 hel stjärnanis ger lite för mycket anis smak i produkter (enligt mig) den tar som över lite i smaken.
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Skriv svar

Återgå till "Rom"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster