Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vaniljrom

Allt om rom
Användarvisningsbild
jokkman
Bryggmästare
Inlägg: 302
Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
Utrustning: Foait :-)
Ort: Norrland

Vaniljrom

Inlägg av jokkman »

Detta blir en "vanilj rom", riktigt trevlig och enkel att göra


*Mäsk*
2,5l granngårdens melass
4kg socker
starkvinsjäst

låt jäsa i 4 veckor

Koka och spara endast hjärtat. Jag använder en FET-FOA på toppen av kärlet och tar ut ca 75% hjärta
(om du inte är riktigt nöjd med produkten kan du kola den i ett 40mm rör fyllt med ca 10cm kol)

*Kryddningen*
5 cm vaniljstång (viktigt för smaken att den är "färsk dvs mjuk, ej torkad)
5 gram ekspån, sådana som du köper för att smaksätta tex vin. flisorna är upp till ca 1*1 cm och ett par mm tjocka
0,25 dl mörkt muscovadosocker

*Smaksätta*
Blanda vaniljstång och ekspån i en syltburk av glas på ca 1l (med skruvlock) med 5-6dl 45% rom (späd med vatten till 45%)
Skaka och sätt in syltburken med en handduk över i micron utan locket och kör på max i ca 2min (du ska få max 55 gradig produkt efter micron, testa med vatten först för att veta tiden på din micro)
Ta ut glasburken och och sätt i muscovadosocker, skruva på locket hårt (viktigt att det bildas "vacuum" i glasburken)
Skaka ett par gånger och låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.

Skruva av lockat och upprepa i micron
Låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.

Nu tar du och silar med ett durkslag för att få bort dom "stora kryddorna"
Sila sedan genom dubbla kaffefilter 1 gång

För att få "mörkare färg så använder du karamelliserat vitt socker ca 0,25 - 0,5dl beroende på hur mörk färg du vill ha på slutprodukten
Häll i tills du är nöjd med färgen, börja med 0,25 dl och vänta tills sockret är löst innan du sätter i mera. Det tar upp till 15-20 min innan sockret löser sig helt om du skakar burken lite då och då.
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Användarvisningsbild
raoul-duke
Föredetta moderator
Inlägg: 258
Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
Ort: Homp

Re: Vaniljrom

Inlägg av raoul-duke »

Låter som att det kan bli så...
Testa och se :)

Mvh - Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
Skriv svar

Återgå till "Rom"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster