Detta blir en "vanilj rom", riktigt trevlig och enkel att göra
*Mäsk*
2,5l granngårdens melass
4kg socker
starkvinsjäst
låt jäsa i 4 veckor
Koka och spara endast hjärtat. Jag använder en FET-FOA på toppen av kärlet och tar ut ca 75% hjärta
(om du inte är riktigt nöjd med produkten kan du kola den i ett 40mm rör fyllt med ca 10cm kol)
*Kryddningen*
5 cm vaniljstång (viktigt för smaken att den är "färsk dvs mjuk, ej torkad)
5 gram ekspån, sådana som du köper för att smaksätta tex vin. flisorna är upp till ca 1*1 cm och ett par mm tjocka
0,25 dl mörkt muscovadosocker
*Smaksätta*
Blanda vaniljstång och ekspån i en syltburk av glas på ca 1l (med skruvlock) med 5-6dl 45% rom (späd med vatten till 45%)
Skaka och sätt in syltburken med en handduk över i micron utan locket och kör på max i ca 2min (du ska få max 55 gradig produkt efter micron, testa med vatten först för att veta tiden på din micro)
Ta ut glasburken och och sätt i muscovadosocker, skruva på locket hårt (viktigt att det bildas "vacuum" i glasburken)
Skaka ett par gånger och låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.
Skruva av lockat och upprepa i micron
Låt stå i rumstemperatur tills "romen" har fått rumstemperatur.
Nu tar du och silar med ett durkslag för att få bort dom "stora kryddorna"
Sila sedan genom dubbla kaffefilter 1 gång
För att få "mörkare färg så använder du karamelliserat vitt socker ca 0,25 - 0,5dl beroende på hur mörk färg du vill ha på slutprodukten
Häll i tills du är nöjd med färgen, börja med 0,25 dl och vänta tills sockret är löst innan du sätter i mera. Det tar upp till 15-20 min innan sockret löser sig helt om du skakar burken lite då och då.
Vaniljrom
- raoul-duke
- Föredetta moderator
- Inlägg: 258
- Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
- Ort: Homp
Re: Vaniljrom
Låter som att det kan bli så...
Testa och se
Mvh - Raoul
Testa och se
Mvh - Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster