Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ekfastkaraktär på Julnubben

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Inför varje Jul brukar jag ladda upp ett lager med Julsnaps som jag avnjuter med mina nära och kära samt skänker bort som en perfekt julklapp. De kryddor jag använder är de traditinella julkryddorna samt honung och en skvätt Rom.
Eftersom jag är lite tagen i drycker med en tydlig smak av ekfat (Pomac, Whiskey, vin osv) så undrar jag hur jag ska gå till väga för att sätta ytterligare en dimension av "ekfatskaraktär" till min Julsnaps?
Jag är tacksam för alla svar!
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av stillton »

det enkla svaret är väl att du borde prova att bränna ekstickor (elda några ordentligt, och rosta några mer försiktigt beroende på vad du vill ha för karaktär.) och stöpa spriten i det...men var försiktig, och lufta spriten ordentligt efteråt för att mildra den skarpa smaken det kan ge.

sen bör du även blanda in sockerlag som du kan göra på något brunt socker för att få fram karaktären i spriten, och göra det mer till en snaps. men du ska naturligtvis inte sockra upp det till något likörliknande, utan bara krydda det en aning.
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

stillton skrev:det enkla svaret är väl att du borde prova att bränna ekstickor (elda några ordentligt, och rosta några mer försiktigt beroende på vad du vill ha för karaktär.) och stöpa spriten i det...men var försiktig, och lufta spriten ordentligt efteråt för att mildra den skarpa smaken det kan ge.

sen bör du även blanda in sockerlag som du kan göra på något brunt socker för att få fram karaktären i spriten, och göra det mer till en snaps. men du ska naturligtvis inte sockra upp det till något likörliknande, utan bara krydda det en aning.
Vad innebär det att man "stöper" spriten? Skall denna process göras i ett tidigt skede, innan själva kryddningen eller i slutet på lagringen?
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av stillton »

stöper stickorna menar jag, alltså att man lägger stickorna i spriten under en tid.
jag skulle nog börja med eklagringen för att inte distraheras för mycket av annan kryddning när man smakar av lagom mängd eksmak.
här kan du läsa hur qvistus gjorde:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16710

jag skulle prova med bara ett par stickor, och lagra i ca 90 dagar.
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

OK, nu börjar dimmorna skingras. Jag blir mer och mer ivrig på att börja experimentera.

Tackar för informationen!
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Nu börjar jag få en konkret vision av hur jag ska gå till väga. En fundering kvarstår bara: Storleken på dessa ekstickor?

Är det typ täljda, dm-långa stickor som skall rostas och stoppas ner i spriten? eller större/mindre?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av latmasken »

Spelar inte så stor roll, men tunna stickor ger ju mer yta så att säga.

Jag har kört med täljspån från en gren från en ek (täljt spån med kniv bara).
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Har täljt till och rostat ekflisorna i ugnen och de luktar rätt gott faktiskt så jag är nöjd med resultatet än så länge. Hur mkt rostat ekflis ska ner i en sjuttis på ett ungefär? :unsure:
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Användarvisningsbild
jokkman
Bryggmästare
Inlägg: 302
Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
Utrustning: Foait :-)
Ort: Norrland

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av jokkman »

Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html

Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Tack för tipps och instruktioner. Jag återkommer till Jul angående resultatet! :thumbup:
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Användarvisningsbild
aftonande
Turbojäsare
Inlägg: 28
Blev medlem: fre maj 18, 2007 2:00

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av aftonande »

jokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html

Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Vad blir det för "produkt" av detta då? Något som liknar visky eller har du en kryddning som du ger ekfatskaraktär?
Användarvisningsbild
jokkman
Bryggmästare
Inlägg: 302
Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
Utrustning: Foait :-)
Ort: Norrland

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av jokkman »

aftonande skrev:
jokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html

Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Vad blir det för "produkt" av detta då? Något som liknar visky eller har du en kryddning som du ger ekfatskaraktär?
Ekspånen ger "ekfatskaraktär, "snabb lagning i micron".
5gram ekspån ger mycket karaktär, mer än vad man tror....

Har jämfört med "köpes ekspån med essens" från den lokala "hembryggningsbutiken" och 5gram ekspån gav betydligt mer ekfatskaraktär än "köpes"
Du kan läsa mera här: http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=21269
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av Charlie's Nubbe »

jokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html

Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
köpte ett par sådana påsar tog en liten flisa som jag tuggade och smakade på. Där fanns en avlägsen aning av whiskey i smaken. Funderar om det blir någon annorlunda effekt om man rostar något av ekspånen i ugnen som det beskrivs i tråden ovan
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Användarvisningsbild
jokkman
Bryggmästare
Inlägg: 302
Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
Utrustning: Foait :-)
Ort: Norrland

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av jokkman »

Charlie's Nubbe skrev:
jokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html

Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
köpte ett par sådana påsar tog en liten flisa som jag tuggade och smakade på. Där fanns en avlägsen aning av whiskey i smaken. Funderar om det blir någon annorlunda effekt om man rostar något av ekspånen i ugnen som det beskrivs i tråden ovan
Ekspånen är ganska små så jag är osäker hur mycket man kan "rosta dom i ugnen" har aldrig provat det själv. Trots att dom inte ser ut mycket för världen så ger dom mycket smak. Kanske man kan rosta dom med en "kock blåslampa" (kommer inte ihåg vad dom kallas..) prova en flaska med std spån och en som du har "rostade spån" i. Är mycket nyfiken på resultatet
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Ekfastkaraktär på Julnubben

Inlägg av latmasken »

Det går nog att rosta även "sågspån", olika temperatur vid rostningen ger olika karaktär.

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=20538
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster