Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Midsommarsnapsen 2011

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av TorstenStenmark »

Midsommar står väl inte riktigt runt hörnet, men det är väl aldrig fel att börja i god tid!

Vad har ni tänkt sätta för snaps inför midsommaren?

Nått gammalt familjerecept på akvavit? Pors? Älgört? Björksnaps? Enbärsbrännvin?

Dela gärna med er av alla möjliga snapsrecept här.
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
Användarvisningsbild
bonkeman
Moderator
Inlägg: 358
Blev medlem: tis nov 04, 2008 15:45

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av bonkeman »

Besk sätter jag alltid. Jag gör det inte svårare än att jag slänger ner några kvistar malört i en flaska och låter stå ett tag. Sedan spär jag ifall det blir för starkt. Några droppar honung och lite pressad citron sätter extra piff på den!

Recept på pors mottages gärna. Jag gillar Aalborgs Pors men har aldrig satt någon själv.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Odqvist »

Porsen är självklar :P

Tag en kvist torkad Pors med ca 10-15 blad, g.ärna även kottar, två sockerbitar och 30 cl sprit ca 40-45% och låt dra 1-2 veckor, tills en något grön ton syns. Skaka ibland.

Sila av och späd till 50-70 cl med sprit (35-40%) utefter hur stark porskaraktär du önskar. Söta ev med lite sockerlag.

Servera snapsen sval, men inte iskall. Passar som allt i allo på midsommar, men gör sig klart bäst fram på kräftskivan och allra helst kräftfiskepremiären, där mörkret och fukten vid ån blandar sig fint med de träskiga tonerna i denna underbara ört :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

jag lirar på en ny variant av min akvavit , eller rättare sagt på en liten justering av min akvavit .
men nu börjar den bli riktigt bra .
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av TorstenStenmark »

Berätta då, karl, vad har du för recept??
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

va ä du nyfiken ??

de ä ingä märkvärdigt

pyttsa i en skvätt av varje å lätt hä stå ett tag å sila av :lol:



nähää de dög altså inte

du vill ha nått exaktare

hmmmm det är ett recept som jag filat på i flera år

kanske min framtida försörjning till och med å så vill du att jag lämnar ut det så här på internet där vem som helst kan kopiera mitt recept .

nääääädu det är hemligt :lol:


men du kan få ett annat recept som är jävulskt bra .

om det duger :lol:
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

ok , ska inte jävlas nå längre
kolla nyårssnapsen 2010/2011
följ mitt recept där men tillsätt ytterligare :

1 tesked dillfrö
1 stjärnanis
ca 25 grovt krossade enbär

men var försiktig så du inte krossar dom för mycket
ska bara delas i 3-4 bitar i princip
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av TorstenStenmark »

Såhär, Dan?

Senilgubbeakvavit:

50cl vodka
zest från 1 apelsinoch 1/2 citron
1 vaniljstång
2 tsk anis
3 tsk fänkål
4 tsk kummin
1 tsk dillfrö
1 st stjärnanis
25 st grovt krossade enbär

Låt stå varmt i 48 timmar. Sila av skiten med dubbla kaffefilter två ggr.


10cl essens
10cl sött vin
50cl sprit
1msk socker

Låt stå. Drick. Njut.

Något i den stilen?
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

jupp den blir underbar
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

har du testat än ??
garanterar att du blir inte besviken
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av TorstenStenmark »

Fick jag 4 dagar på mig att göra en akvavit som tar minst 2 dygn att göra?? Satan sån stress. Jag har ju haft fullt upp med valborgsfirande och elände. Får se om jag kan hitta alla kryddor på samma ställe ens. Fråga igen framåt midsommar, då har jag nog hunnit prova.
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

6 dar , framemot midsommar så har du druckit ur den för länge sen och glömt att den ens smakade nått :lol:
Användarvisningsbild
TorstenStenmark
Föredetta moderator
Inlägg: 1021
Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av TorstenStenmark »

Ödmjuk som vanligt :wink:

Ska se om jag inte kan ragga upp alla ingredienserna här i Fjollträsk, nu när jag ändå är här. Trots internet som hjälper en hitta affärer och GPS i telefonen som visar en hur långt åt helvete man är, så behöver man ju en urinvånare som kan guida en, för att inte åka vilse i den här betongdjungeln :evil:
Stjärnanis (såhär års) och dillfrö är väl det som är svårt att hitta hemma i byn, men det finns kanske i var och varannan mataffär här.

Nog off topic nu. Fler recept finns det väl där ute??
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av dan610324 »

hä finns ju tä å mä hännä i byn
så hä mått full finnäs i kungliga hufvudstaden mä

akta dig för stockholm , enda trevliga med det stället är när man får passera norrtull på väg norrut :lol:

annars så är ju nyårssnapsen 2010/2011 inte dum den heller som bas akvavit, den blir relativt lik op i smaken men ändå lite annorlunda pga vanilj och zest .
sen kan man ju modifiera lite efter tycke och smak
Kryddsnaps
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: mån jul 27, 2009 18:18

Midsommarsnapsen 2011

Inlägg av Kryddsnaps »

I år tänker jag svänga ihop en med dill/kummin då jag blev lite förtjust i "kallsupen" förra året sedan en med citron/ingefära !
En kryddad snaps är en bra snaps
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst