Vinprovning

Februari 15th, 2010

I tisdags (9/2) var jag på en av systembolagets dryckesprovningar. Det var Lär dig prova röda viner. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig av det hela då det var min första “riktiga” vinprovning, så jag var väldigt nyfiken på vad som skulle hända.

När jag kom ner till systemet så stod där ett 20-tal personer och väntade, i blandade åldrar. Ganska snart släpptes vi in, och att få sätta sig till bords inne på systemet mellan hyllorna och med fyllda glas framför sig var en lite lätt surrealistisk upplevelse. När vi satt oss så började han som ledde tillställningen, en från systembolaget i Varberg, att berätta om hur man gör vin, och då i synnerhet rött vin. På grund av min hobby att göra vin själv, och min vetgirighet så visste jag det mesta sedan innan - När druvan är mogen, skaljäsning, lagring, vilka kemiska ämnen som finns i vinet och dess funktioner. Jag blev lite förvånad över att han inte tog upp den malolaktiska jäsningen bara, eftersom det handlade om röda viner. En sak som han berättade som jag inte visste om sedan tidigare var att många vinproducenter som vill ha den fatlagrade karaktären på vinet inte lagrar på ekfat, utan låter en mindre mängd vin ligga med ekspån tills det har samlat så mycket smak att det blivit ett smak-koncentrat. Detta tillsätts sedan i huvudsatsen tills det att man har nått rätt smak.

Sedan var det dags för själva provningen, och vi hade som sagt fyra glas framför oss. Det första vinet var ljust rött och klart, och i bordsgrannens glas fanns en del vinsten. Det andra glaset var mörkt rött, med en dragning åt det orangea hållet. Jag gissade att det var ett vin med några år på nacken, till skillnad då från det tredje vinet som också var mörkt och klart, men med en dragning åt det lila. Det fjärde och sista vinet var mörkt, mörkt rött och nästan helt ogenomskinligt. Detta beskrev provningsledaren som en tät färg. När vi luktade på vinerna så blev jag riktigt paff! Jag hade aldrig trott att det kunde vara sådan skillnad på viner gjorda på druvor. Det första vinet luktade väldigt bärigt och ungt, och jag kom att tänka på farsans fläderbärsvin, men och körsbär. Efter ett tag kom det fram obehagliga dofter av för stark parfym tyckte jag. Det andra vinet skilde sig kraftigt från det första, då det luktade starkt av trä, choklad och motorolja. Väldigt kraftig lukt, med en kryddig ton. Detta luktade precis som den sortens vin jag gillar att dricka tänkte jag. Det tredje vinet hade en mycket speciell doft det med, med väldigt tydlig doft av björnbär. Så pass tydligt att jag tror inte någon hade kunnat missa den. Det fanns även en doft i det som jag ogillade, men kunde inte sätta fingret på vad det var. Det fjärde vinet var också ett kraftigt, och det passade dess täta röda färg. Det luktade fruktigt, men moget. Trä och gummi var också toner som jag fann, men inte på något negativt sätt.

Sedan var det dags att smaka. Det första vinet smakade precis som jag hade föreställt mig utifrån doften, fruktigt och syrligt, med liten strävhet. Det var en aning bittert tyckte jag. Det andra vinet var min favorit, hett, strävt och tydlig fatlagring. Det fanns även en lite rökig ton i det. Det tredje vinet var tungt och varmt i munnen, lite kryddigt. Helt i linje med sin doft var det, och det det kändes ganska ungt det med precis som det första vinet. Det sista vinet hade en mycket kraftig smak, mogen och lite sträv. Det fanns både frukt och trä i smaken, men jag tyckte att det var lite tråkigt. Vin nummer två var min favorit.

Så vad var det för viner då? När vi var klara så fick vi de presenterade för oss.

  1. Det första var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=5460&Butik=0&SokStrangar= Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy. Ljust rött och fruktigt. Jag hade aldrig kunnat gissa att detta var det dyraste av de fyra vi smakade.
  2. Det andra var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2659&Butik=0&SokStrangar= Coto de Imaz Reserva. Min favorit, fatig och mogen.
  3. Det tredje var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=22996&Butik=0&SokStrangar= Porcupine Ridge Syrah. Detta föll mig inte alls i smaken, och jag kommer nog aldrig att köpa det själv.
  4. Det fjärde var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=6610&Butik=0&SokStrangar= Santa Helena Vernus Cabernet Sauvignon 2006. Helt ok, kraftig smak.

När vinet var uppdrucket var det dags att bege sig hemåt. Det hela var en intressant upplevelse, och jag rekommenderar andra att prova om ni har 250 kronor över någon gång. Det var otroligt att det kunde skilja så mycket mellan olika druvviner, det var som att jämföra fruktviner gjorda på helt olika frukter!

Systembolagets sortiment, provsmakning

En olycka

Februari 5th, 2010

Min far lyckades för ett tag sedan ta sönder en damejeanne genom att luta den på ett hårt golv när det var vin i den. Det som hände var att ett 15×15 cm runt stycke glas knäcktes loss från sidan där det är som bredast. När jag tittade på den så fick jag en idé, jag skulle göra om den till en lykta!

Glaset i damejeannen är brunt och bra genomskinligt. Kanterna runt hålet var dock rakbladsvassa, men efter lite slipning med ett sandpapper är de nu lena och helt ofarliga. Därefter diskade jag damejeannen och la sedan in ett lager sand i bottnen och två värmeljus ovanpå det. Resultatet kommer här:

Här är vinlyktan. En 25-liters damejeanne i brunt glas.

Här är vinlyktan. En 25-liters damejeanne i brunt glas.

Pilen visar hålet på baksidan. Tyvärr är bilderna inte de bästa.

Sen kommer här en bild på rummet i vilket vi förvarar vinflaskor.

Flaskor som väntar på att tömmas

Flaskor som väntar på att tömmas

Okategoriserad, Vinkällare ,

Fläderblomsvin

Februari 5th, 2010

I somras gjorde jag en sats fläderblomsvin, ca 55 liter. Receptet finner ni här: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=12025

Jag delade upp vinet i två delar, den ena lät jag vara som det var, den andra sötade jag med hemmagjort fläderblomssaft-koncentrat. Nu ett par månader senare kan jag konstatera att båda satserna är kanongoda. Båda är väldigt lättdruckna då de är friska och ganska alkoholsvaga (runt 10% skulle jag tro) och är perfekta törstsläckare. Den sötare av de två har väldigt tydlig fläderdoft och -smak, men den torrare är nog min favorit. Torr, lätt syrlig och med en mer diskret fläder som släpper fram vinkaraktären bra. Denna skall drickas kall till sommaren när man sitter i skuggan en varm dag.

Något som stör mig med fläderblomsviner överlag är den beska/fräna smaken av stjälkar som ibland dyker upp, något som även gör sig påmint i mina två viner. Dock har det faktiskt bättrat sig med lagring, men jag funderar på hur jag ska göra till sommaren när nästa sats ska sättas. Min enda idé just nu är att pedantiskt pilla bort allt grönt från skörden, har någon annan något tips så kom gärna med dem i kommentarsfältet.

Nu har jag buteljerat det osötade vinet, det blev 15 flaskor. Så här ser de ut:

Den buteljerade drycken

Den buteljerade drycken

Färdiga viner, Recept, provsmakning ,

Körsbär-lakritsstarkvin

Februari 5th, 2010

I somras så roade jag mig med att plocka körsbär, både röda och svarta, för att jäsa till vin. Under sommaren har det bubblat, under hösten har det lagrats. Nu så börjar det närma sig ett resultat. Här är receptet:

14 kilo färska körsbär (2/3 svarta körsbär och 1/3 röda klarbär), varav ca 2 kilo av bären får sina kärnor krossade.
1 kilo russin, grovhackade.
10 liter kokande vatten
1 påse jästnärsalt.
10 – 20 gram vinsyra efter behov.
1 påse pectolase.
1 påse sonjo starkvinsjäst.
4 kilo strösocker

Min logg över jäsningen blev såhär:

2009-07-19
Plockade 14 kg körsbär. Mosade dem, krossade 2 kg av kärnorna. Tog i 1 kg grovhackade russin. Skållade det hela med 10 liter vatten. Slängde i närsalt och pectolase. Lät stå över natten. Luktar som dr pepper smakar:)

2009-07-20
Slog i ett paket sonjos starkvinsjäst och ett paket med 10g vinsyra. Slog också i strösocker, jag har en 2-kilos paket som jag häller i av efter varje omrörning. När mäsken silas skall hela paketen vara i.

2009-07-21
Nu jäser det otroligt explosivt! Färgen är intensiv och smak och doft kraftiga av körsbär. Har fortsatt med omrörandet och tagit i lite till av sockret.

2009-07-22
Det jäser fortfarande på ordentligt. Har fortsatt med omrörning och sockertillsats.
Senare på kvällen var det dags för silning och tappning på damejeanne. Det blev ca 20 liter i flaskan. Det luktade –nej, stank- alkohol i hela köket när jag tappade om. Och när jag hällde det i tratten så tårades det i grytan som i ett glas med portvin! Det smakar gott, fruktigt och fint och förvånansvärt starkt med tanke på att det bara varit tre dagars mäskjäsning. Väl i damejeanne (ofärgat glas) så fortsatte det genast med att bubbla med en bubbla/sekunden.

2009-07-27
Eftersom jag befinner mig 35 mil ifrån min dryck så har jag lämnat den i min fars händer. Han tog upp ett glas häromdan då det slutat bubbla i jäsröret, och han beskrev smaken som kraftig och kärv – som ett ordentligt rödvin skall vara enligt mig. Han blandade därefter till en sockerlag på 2 kg socker och 2 liter vatten och hällde i. Då började det bubbla igen så sakta. Jag hoppas att det inte var för mycket med 2 kilo socker, men nu får tiden utvisa hur det blir. Om en vecka ska jag åka ner till skåne igen.

2009-09-12
Vinsatsen slutade jäsa för ungefär en månad sen och flyttades då ner i källaren. Det hade då bildats en väldigt stor bottensats, som jag lämnade att sjunka ihop. Nu en månad senare så har den packat ihop sig lite bättre, och jag tappar om mitt vin. Jag tappade om det i en mindre dammejeanne ihopp om att inte ha så mycket luft i, men den fylldes ändå bara upp till sin bredaste bredd. Jag har inte tagit i jäststopp, och efter att ha blivit hanterat började det bubbla i jäsröret igen.
Jag har köpt mig en ochsle-mätare och den visade på 0 i mitt vin, men då den vid kontroll visade +5 i rent vatten så antar jag att den visar 5 grader fel och därför bör vinet ligga på -5. Färgen är mörkt röd och vinet har kommit långt i sin självklarning. Smaken och doften är mycket bra, hade kanske vunnit på att sötas, men det får i så fall bli vid ett senare tillfälle. Dock är eftersmaken av jäst fortfarande mycket tydlig och jag hoppas att den går att lagra bort.

2009-11
Smaken har utvecklats och mognat, jästsmaken har lugnat sig. Man märker av både kärnor och bär i vinet. Färgen är mörkt röd och väldigt klar. Nu är det för övrigt islaget jäststopp i vinet sedan en tid tillbaka. När jag har tid så skall jag slå det på flaskor och söta det lite grann för att få en smula mer fyllighet.

2010-01

Nu är det tappat på flaskor, men jag har inte etiketterat de än. Jag vill se om jag kan göra egna på datorn. Smak och doft på vinet är nu mycket mera mogen än tidigare, och påminner mer om vanliga köpta druvviner än de andra fruktviner jag smakat.

* * *

Men nu ska jag berätta om det roliga experimentet jag gjorde. I oktober köpte jag en 75a Eau-de-Vie som jag slängde ner en paket farinsocker och en ruska torkad spansk körvel i. Detta fick dra en månad. När jag smakade på detta så var det inte helt olikt jägermeister i smaken.

Sedan tog jag ca 3½ liter av körsbärsvinet och blandade det med eau de vien, och sedan ner i en gammal 5-liters medicinflaska. Detta fick stå en vecka, sedan smakade jag.

Jävlar vad gott! Det är sött och starkt, och körsbären har verkligen kommit fram. Men det bästa är att den jäger-liknande smaken har ersatts med lakrits! Lakritssmaken och körsbärsmaken går perfekt ihop och gör detta till en riktig godisdryck. Det är iaf inte vin längre Very Happy Cool

Om ni ska slänga ihop lite körsbärsvin måste ni prova detta, det är riktigt gott och enkelt att göra. Det enda som kan ta emot är att man måste köpa en flaska på systemet, men det man får igen är lätt värt pengarna.

Starkt!

Starkt!

Färdiga viner, Recept, provsmakning , ,

Vinverkstaden

Januari 15th, 2010
Detta är källarn i vilken vi lagrar våra viner. Det är lite för kallt för jäsprocessen, men är perfekt lagringsklimat. Dessa bilderna är dock inte på rummet med flaskhyllorna, utan på den delen där damejeannerna står på lagring eller på vänt för att fyllas på. Uppe i huset är de damejeanner som det jäser i. I den delen av källaren som är på bilderna har vi ett allrum, där man sätter sig och smakar på de viner som lagras i damejeanne om man vill följa deras utveckling, eller korkar upp någon flaska man är nyfiken på. Det är även här nere som vi buteljerar våra viner.

Damejeanner på vänt, 20 liters och 50 liters

Damejeanner på vänt, 20 liters och 50 liters

Flaskor som väntar på etiketter
Flaskor som väntar på etiketter

Här ska det smakas på fläderblomsvin

Här ska det smakas på fläderblomsvin

Damejeanner och roliga och udda flaskor

Damejeanner och roliga och udda flaskor

Vinkällare ,