Pressmeddelande: Hela testbatchen upptappad

November 29th, 2010

Igår tappades det sista jäskaret à 20L upp på flaska. Denna sista ölsort är en bitter som går under namnet Jagé.
Detta innebär att hela provomgången om 3×20L är upptappat på flaska för priming.
Den primära orsaken till fördröjningen har varit det obehag som är förenat med arbetsinsatsen som returglastvätten innebär.

Just nu jäser även en ciderliknande dryck i experimentform. Härnäst planeras en helt ekologisk single-hop pale ale. Eventuellt något annat. Önskelmål tages tacksamt emot, antingen i form av kommentarer här på bloggen eller på vår facebooksida

Pressmeddelanden

Den uppskattade upptappningen

Oktober 12th, 2010

Efter mycken otålig väntan visade hydrometern äntligen under 10; 1009, med en OG på 1042 innebär det en alkoholhalt på c:a (1042-1009)/7,36=4.5% Efterjäsningen kommer att lägga på ca 0,5% (med tanke på att våra beräkningar gav att den i nuläget skulle ligga på c:a 6% bör den dock öka mer).

Smaken var rätt bra, en kraftig stout som gick åt porterhållet. Lite efterjäsning, kolsyra och kylning så tror vi att den blir riktigt fin.

Fler goda nyheter är att mätningen av lagern visar att den går framåt ännu och ligger just nu på ca 4% (+0.5).

Uppdatering med fler bilder kommer.

Bryggning , ,

Spontansaft

Oktober 7th, 2010

Efter flitiga studier å Snerkes bibliotek upptäckte Dolken att där fanns ett äkta Sörmländskt, närodlat och ekologiskt päronträd, varvid besittningstagande av de päron som utgjorde res derelicta genomfördes.

Ett snabbt samtal till dolkmormorn gav recept på kallrörd äppeldricka. En timme senare låg fem liter saft i källaren och blev klart.

Två dagar senare var den klar. Något söt, men mycket god, ekologisk och närproducerad.

=========

Kärlekskorrens rårörda pärondryck

~3.5Kg Päron
3 L Kokat vatten
1.5 ml Natriumbensoat
1½ tsk (c:a 9g) Citronsyra
500g Socker (minskas med fördel, kanske inget socker behöver tillsättas över huvud taget)

Sortera ut skämda päron, skär bort kvistar och kärnhus.
Riv päronen på rivjärn (skalen kan sorteras bort, de stannar på utsidan).
Koka upp vatten, låt svalna. Blanda i natriumbensoat, citronsyra och de rivna päronen. Rör om ordentligt.

Placera drycken täckt (plastfolie) och svalt (källaren) och låt stå i två dagar. Rör om 1-2 gånger per dag.

Tappa upp på sterila flaskor.

Ekologiskt och närproducerat

Kort historik

Oktober 6th, 2010

Tidigt under vårterminen 2010 fick de glada boende i Uppsalas mest kärleksfulla korridor en idé som skulle få oanade verkningar. Primärt drevs dessa hjältemodiga män och kvinnor av en outsläcklig experimentlusta samt en likaledes outsläcklig törst. I kombination med sinande CSN och en instinktiv välvilja för allt ekologiskt och närproducerat var valet enkelt; ett mikrobryggeri var vad som behövdes.

Beslut fattades i konsensus, snabb efterforskning gjordes på internet, materiel inhandlades; “Första omgången blir en testomgång, om det fungerar och är kul så fortsätter vi” resonerade realisterna.

Ett par dagar senare ankom leveransen; jäskar, hydrometer, termometer, vattenlås och andra högteknologiska verktyg, samt naturligtvis bryggsocker och det färdiga vörtkoncentratet. Knappt hade den första satsen Coopers Lager satts på jäsning innan, numera expansionsansvarige, Slangen utbrast; “Vi måste utöka verksamheten - omedelbart”. Sagt och gjort - mot leverantören Siw för inhandling av än mer materiel. Vännerna fyllde transportansvarige Sporres fordon med jäskar, hävertar, halvautomatiska kapsylmaskiner och dylika oumbärligheter. Produktionen skulle ökas med 200%. Ledningen spådde en kapacitet om 90 liter öl varje vecka.

Marknadsföringsansvarige Dolken beslutade om en sida på facebook; “det finns en enorm potential i den nya tekniken” spådde han. Mot oddsen i all befintlig statistik och empiriska studier fick Dolken rätt. nästan 100 v.m.k. “fans” (fanatiska beundrare red. anm.) efter en duo av dagar.

Den första veckan efter bryggeriets bildande präglades av glädje och hurrarop varje gång jäskaren bubblade. Jublet var så frekvent och ivrigt att samtliga involverades stämband reducerades till små förtorkade gummisnoddar. Enär det numera fanns tre bryggkar var det bejublade bubblet beständigt.

Under processens, för Coopers lagers (i det följande kallad Lagret) del, nionde dag spred sig emellertid en våg av klagan hos den klentrogna kvartetten; lagret hade inte bubblat på flera dagar och alkoholhalten uppskattades till 2.8%.

Vad hade hänt egentligen? Råden från de erfarna bryggarna å internet var entydiga; avvakta. Ångest ålades de velande vännerna.

Vilande, vaktande, väntade vapenbröderna. Försummade andra plikter; både studier och stout. Kanske måste de andra tappas upp nu? Kapaciteten begränsades av kärlen men fler flaskor förväntas.

Dagarna gick, och procenthalten steg sakta men säkert till 3.5%. “Än skall den stiga” domderade Dolken.

Bryggning

Pressmeddelande: Bryggeriet goes cyberspace

Oktober 6th, 2010

I takt med den ökande expansionen har beslut fattats av ledningen att en digital loggbok v.m.k. “blogg” skall skrivas i bryggeriets namn.

Syftet med denna drastiska åtgärd är att våra fans (140 stycken bara på ansiktsboken i skrivande stund) skall kunna följa utvecklingen i det eminenta bryggeri som förut var studentkorridor.

Det följer av sakens natur att viss uppdatering måste ske retroaktivt. Detta kommer att göras under de närmsta dagarna enär ingen av de anställda i bryggeriet har något bättre för sig ändå.

Jäskar

Pressmeddelanden