• 07Apr

    Idag mätte jag och brygden hade ett oechslevärde av 10.

    Jag beslutade mig för att tappa om och hälla i jäststoppet.

    Jag har ställt ut hinken på balkongen så att den ska stå kallt, och där ska den få stå i minst en vecka innan jag tappar om igen.

    Jag tog också tillvara på bottenslammet och sparade det i en liten plastbytta. Jag tänker ha den i kylen och slå i en klick honung lite då och då så att den håller sig vid liv. Tanken är att jag ska använda mig av det till att jäsa nästa sats.

  • 01Apr

    Idag gjorde jag ytterliggare en mätning på brygden, och den ligger på 15 oechsle, alltså 5 mindre ändre än sist jag mätte. Jag tänker ge det ungefär en vecka till sen slår jag nog i jäststoppet.

    Filed under: Första satsen
    Tags: , ,
    2 Comments
  • 20Mar

    Då har mjödet fått stå och jäsa ifred en tid nu.

    Idag så mätte jag och fick ett värde på 20 oechsle. Och då jag siktar på 10 innan jag tillsätter jäststoppet så får det stå ett par dagar till innan jag mäter igen.

    Filed under: Första satsen
    Tags: ,
    No Comments
  • 26Feb

    Idag fick jag ett tips av en släkting om att ruska om hinken lite. Jag provade och detta hjälpte. Ungefär 1 timme efter så bubblade det på för fullt igen.

    Problemet löst.

    Filed under: Första satsen
    Tags: ,
    No Comments
  • 24Feb

    Idag var jag på Partaj och köpte en oechslemätare/hydrometer. Då jag dessutom är lat och inte orkar göra rent min gamla hävert som är lite snuskig så vart deras kit med oechslemätare+jäsrör+hävert för 89:- perfekt!

    Jag tappade upp en skvätt av mjödet i ett mätglas och fick fram värdet 90. Detta indikerar ju på att jäsningen är långt ifrån att vara färdig då jag har tänkt mig ett sistavärde på runt 10. Då förstår jag ju helt plötsligt inte varför vattennivåerna i jäsröret inte rört sig på över ett dygn som nu är fallet.

    Det enda jag kan tänka mig är att jästen har tagit nya tag, så det är väl inget annat än att vänta.

    Oechslemätare

    Oechslemätare

  • 23Feb

    Presentation:

    Här har jag tänkt informera om hur mitt mjödbryggande går.

    Just nu har jag en provsats som står och väntar på att få jäsa färdigt.

    Jag är en nybörjare när det gäller att brygga mjöd, men när jag är klar med provsatsen tänkte jag börja experimentera lite.

    Just nu har jag försökt att plugga på så mycket jag kan tänkas behöva veta angående hur man gör mjöd.

    Jag har läst mycket på t.ex:

    http://www.bryggforum.nu/viewforum.php?f=21

    http://mead.forum24.se/mead-forum-1.html

    Där finns massor av info, recept, och dessutom folks erfarenheter av att göra mjöd.

    Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska göra rent praktiskt i slutet av jäsningsprocessen (dvs. utjäsning, omtappning och buteljering) och läser man på de 2 forum jag länkar till ovan så går åsikterna isär väldigt mycket angående vad som är rätt eller fel. Jag ska försöka forska lite mer i detta för att skaffa mig en uppfattning om vad som är lämpligast.

    Provsatsen jag har gjort nu är gjord enligt följande recept:

    -2.8kg honung
    -6liter kranvatten
    -1msk kanel
    -1st ca 5cm ingefära-rot, skalad och skivad
    -3st citroner, skalade och skivade
    -Öljäst, “noname”, från www.partaj.se
    -½dl torkad humle

    Jag kokade i omgångar upp den totala vattenmängden i vattenkokare och rörde ner all honung.
    Sen slängde jag i allt annat, på med jäsrör och in i badrummet.

    Jag jäser i en jäshink eftersom det är mycket lättare att hålla rent än en dunk och mycket smidigare allmänt sett. Hinken står som sagt i badrummet, uppallad från golvet, med 2 handdukar runt sig.
    Temperaturen i badrummet ligger på runt 22 grader.

    Före jäsning

    Före jäsning

    Jäsning pågår

    Jäsning pågår

    ——-

    Detta har hänt:

    v8. 20090219
    -Start-
    kl.1800 förslöts brygden och väntan på det första klucket inleddes.
    kl.2300 upptäcktes första klucken med glädje! Detta gick väldigt fort.

    v8. 20090222
    kl.1700 upptäcker jag att jäsningen har avtagit. Med rädsla för att nåt har hänt och för att garantera att jäsningen verkligen fortskrider ett tag till så dunkar jag i 2dl äppeljuicekoncentrat och 100gram honung.
    kl.2000 har jäsningen tagit fart igen!

    v8. 20090223
    kl.2000 märker jag att vattennivåerna i jäsröret har börjat dra sig tillbaka. Har jäsningen slutat igen? Jag bestämmer mig för att vara lite kall och inte göra nåt förhastat utan vänta ytterliggare. Mat har ju jästen verkligen, så antagligen har den börjat avta på riktigt eller så tar den en paus bara.

    Imorgon ska jag köpa mig en oechslemätare/hydrometer (googla gärna det) för att kunna hålla lite koll på läget.